Automatyczne przełączanie źródła zasilania

czyli elektryka, hydraulika i gaz ...
Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Re: Automatyczne przełączanie źródła zasilania

Postautor: kooba » piątek, 5 wrz 2025, 08:17

Tak jak pisze Sławek. Dajesz przekaźnik z cewką 230V. Przetwornica do styków NC, a słupek do NO i do cewki. Przyczepa oczywiście do wspólnego po stronie wyjściowej. Jak podłączysz przyczepę do słupka to nawet jak przetwornica będzie włączona to prąd i tak będziesz brał ze słupka.

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » sobota, 6 wrz 2025, 15:00

Czyli łatwe. Dzięki :D

Po co? Nie wiem. Generalnie po nic. Przetwornicy też nie mam docelowo żadnej porządnej tylko małe badziewie. Ale jak jest to się może przydać. A już na pewno mija żona będzie bardzo happy jak sobie podłączy prostownice do włosów.
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » sobota, 6 wrz 2025, 17:07

Mobil-Zasada pisze:.... A już na pewno mija żona będzie bardzo happy jak sobie podłączy prostownice do włosów.

A to już 230V nie podlega dyskusji!!! ;)
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 łoś+n126tr
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://sp5brh.eu.org

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » sobota, 6 wrz 2025, 19:49

Odnośnie przetwornicy to w tym roku musiałem sobie taką zafundować ze względu na sprzęt medyczny. Podłączyłem ją do gniazda 12V w przyczepie pomijając energoblok ale spadek napięcia był tak duży że po chwili piszczała. Później zrobiłem przedłużacz 12v prosto z aku auta na grubych kablach to tylko trochę się poprawiło. Dopiero przetwornica podpięta bezpośrednio na aku w kufrze na duże krokodyle zdała egzamin. No i potem przedłużacz 230v przez okno do środka. Sprzęt przetestowany więc w zimie będę miał czas to pomyślę żeby to zamontować na stałe.

Awatar użytkownika
Mobil-Zasada

Postautor: Mobil-Zasada » niedziela, 7 wrz 2025, 08:27

Może tak być jak mówisz. Ja też chciałem na szybko jakiś mikser podłączyć w zeszłym roku i też podłączenie przetwornicy w przyczepie nie zdało egzaminu. Dopiero w bagażniku auta się udało. Właśnie spadki napięć. Dlatego będę wymieniał kable na grubsze modernizował tym samym większość instalacji w przyczepie. Ale akurat na 230v mi aż tak nie zależy, to mały dodatek.

Przy Twoim zapotrzebowaniu najlepiej bezpośrednio z Aku na solidnym kablu i tak jak piszesz, będzie chodzić.
Ciągnik: Skoda Superb 2 Combi 2.0TDi
Przyczepa: N126ES

Wróć do „Instalacje”