Oj, oj…
Grzegorzu, w żadnym słowie mojego komentarza nie ma ani krzty podważania kompetencji i umiejętności Twoich oraz polskich stolarzy.
Wręcz przeciwnie; jestem pełen podziwu co do jakości i precyzji Twojej pracy.
Jednak sam wiesz doskonale, że większość z nas nie dysponuje takim spektrum narzędzi a jak sam napisałeś rozpoczynając wątek:
GrzegorzBruta pisze:"...Kompletujemy wszystkie potrzebne materiały i narzędzia ( bez tego nic nie zrobimy)…"
GrzegorzBruta pisze:"...Jeżeli jednak macie zapał do pracy, czas i pieniądze i wszystkie te młotki, śrubokręty, miary, pędzle itp
To teraz zakasać rękawy i zabierać się za pracę, bo nikt za nas niczego nie zrobi
Czeka na nas praca lakiernika, tapicera, stolarza, spawacza, elektryka, montera urządzeń gazowych i hydraulika i kilka innych zawodów razem wziętych.
Jak to mówią, nawet maszyna jeśli jest do wszystkiego to tak szczerze mówiąc do niczego się nie nadaje My jednak mamy chęci a czy umiejętności, to już wyjdzie w praniu.
Mamy zamiar zostać fachowcami to zostańmy. .."
"Ugryzłeś" temat z własnej perspektywy posiadacza tych wszystkich sprzętów oraz umiejętności i tak też go opisujesz.
Nazwałeś Swój wątek "Poradnikiem", ale czytając go można w niektórych MOMENTACH odnieść wrażenie, że bez tych narzędzi i umiejętności nic nie da się zrobić a przecież większość z nas zrobiła remont nie dysponując takim sprzętem

Ok; może nie z taką precyzją ale można

GrzegorzBruta pisze:"...Nie piszę, jak gościu pokazuje kampera za kilkaset tysięcy, że ma sobie zamiennik kupić …"
Nikomu nie każę kupować zamiennika - napisałem tylko, że MOŻNA takowe nabyć...
GrzegorzBruta pisze:"...Zasada jest prosta z gó....na bicza nie ukręcisz. Jaki ołówek, taka linia. Życia nie oszukasz. .."
Mając ograniczony budżet niekiedy trzeba i czasem się udaje

GrzegorzBruta pisze:"...Nie miałem do lakiernika pretensji, że ma kabinę lakierniczą i mega sprzęt do malowania a ja nie mam. …"
Broń Boże;nie mam do Ciebie pretensji o sprzęt

Mogę tylko pozazdrościć...
GrzegorzBruta pisze:"...Jeden pije, pali itp a ja sobie kupuje narzędzia i wędki …"
Szacun; ja odkładam na emeryturę

GrzegorzBruta pisze:"...Zagłębiarka zwraca się w ciągu miesiąca!
Popatrz na usługi np podcinanie drzwi, docinanie i montaż blatów kuchennych, zabudowa wnęk, szafy przesuwne itp..."
"...Przechodząc na emeryturę trzeba sobie znaleźć zajęcie a w moim przypadku to stolarstwo i wędkarstwo, żeby nudy nie było..."
Przecież to napisałem tylko trochę krócej:
tomcat pisze:"...No chyba, że gość z branży, który wykorzysta ją później zawodowo..."
GrzegorzBruta pisze:"...Powiem Ci szczerze, że lepiej nic nie mówić o narzędziach, bo zaraz wywołasz wilka z lasu i posypie się las hejtu …"
Gdzie tu "las hejtu"
Wyraziłem tylko swoją opinię w temacie

GrzegorzBruta pisze:"...Tu też pokazujesz, że można coś prosto uciąć, wyfrezować i potem pokażesz efekt końcowy, to narzędzia za drogie
Ludziom nie wygodzisz...
Chyba nigdzie w moim komentarzu nie podważyłem jakości Twojej pracy oraz nie napisałem, że "...narzędzia za drogie..."

GrzegorzBruta pisze:"...Trzeba pewne rzeczy docenić, że ktoś pokaże jak się co robi itp i potem jak to wygląda..."
Uwierz, że doceniam to co robisz i w jaki sposób - naprawdę szacun
Nie jestem człowiekiem konfliktowym i nie miałem zamiaru Cię urazić
Po to jest chyba forum żeby każdy mógł wyrazić swoje poglądy i opinie w danym temacie
Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy i tak jak ktoś napisał też chciałbym zobaczyć to w realu.
Powodzenia
Poprawiłem czytelność - cytaty. R.