Poradnik mały dla dużych

Tylko sprawdzone porady, które warto zaprezentować Fanklubowiczom
GrzegorzBruta

Re: Poradnik mały dla dużych

Postautor: GrzegorzBruta » niedziela, 4 lut 2018, 16:11

zyga49 pisze:Ja u siebie od środka dookoła klapy wkleiłem na klej montażowy listwy 2x5 cm i wkrety poszły w te listwy z tym,że moja klapa ma 83x33 w N126e.

Usztywniłeś w ten sposób tylko krawędzie i nigdy w ten sposób nie usztywnisz samej konstrukcji.
Dlaczego ? Jeżeli listewki z tyłu tylko podkleiłeś, to innymi słowy dałeś tylko podkładki pod wkręty.
Żeby te listewki mogły coś usztywnić, to muszą być ramą ! Ramą połączoną na narożnikach w stolarski sposób.
Czyli czopy ewentualnie kołki. Wtedy otrzymasz usztywnienie fachowe i spełniające swoją rolę.
Teraz popatrz i zrób taki eksperyment. Przyklej do kartki papieru 4 listewki na obrzeżach tej kartki i dźwignij to do góry.
Co się stanie ? Usztywniłeś kartkę ? Nie ;) Mało tego, dodatkowo ją tylko obciążyłeś. Gdyby tak miało coś kartkę wzmocnić, to rama do obrazów, by nie była na rogach łączona ;)
Masz przykład wzmocnienia dwoma listewkami ;) Gdyby było wzmocnione czterema listewkami, to jeszcze gorzej ;)
20180204_160053.jpg

wzmocnione ?
20180204_160108.jpg

laminat zachowa się tak samo jak kartka papieru ( fizyka ) tak działają siły ;) Dlatego jeżeli od spodu laminatu, nie będzie zrobionej ramy to nic tak na prawdę nie wzmocnimy ;) To jak drzwi drewniane, musi być rama ;)
20180204_160122.jpg

Awatar użytkownika
Drednot
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Drednot » niedziela, 4 lut 2018, 21:55

GrzegorzBruta pisze:Gdyby nie DMC tej przyczepy, to już jest moja. Wsiadać i jechać na wczasy.

A co jest nie tak z jej DMC?
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » niedziela, 4 lut 2018, 22:11

Drednot pisze:
GrzegorzBruta pisze:Gdyby nie DMC tej przyczepy, to już jest moja. Wsiadać i jechać na wczasy.

A co jest nie tak z jej DMC?

2770 kg to dmc samochodu ( mojego holownika )

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » poniedziałek, 5 lut 2018, 10:57

GrzegorzBruta pisze:Trochę pogody i montaż luku ;)

Szybko wziąłeś się do roboty, fotki fajne i dobrze widać jak się prezentuje. Jak dla mnie ten luk wygląda super, nawet lepiej niż te oryginalne do przyczep. W tym tygodniu zamawiam :)
GrzegorzBruta pisze:Wkręty i nakrętki z nierdzewki oraz powiekszane podkładki :)

Też mi taki montaż chodzi po głowie. Nie ma sensu bawić się w ramkę.
GrzegorzBruta pisze:raczej żaden wypełniacz w tej temperaturze nie był brany pod uwagę

Cały czas przy obecnych temperaturach używam uszczelniacza poliuretanowego Soudaflex i nie ma problemu. Leżakuje sobie w przyczepie a mimo to nakłada się dobrze i nie widzę różnicy ani w przyczepności ani w szybkości schnięcia. Jeśli w ogóle jest to jakaś niewielka.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 5 lut 2018, 14:31

http://allegro.pl/grill-cadac-cook-230- ... 70339.html
Szkoda że po zakupie dowiedziałem się że do tej kuchenki są oryginalne grille.
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 5 lut 2018, 15:33

Zawsze możesz kupić coś podobnego w zupełnie "normalnej" cenie: https://pl.aliexpress.com/item/BBQ-Gril ... autifyAB=0 Może akurat spasuje. A jeżeli nie - to raczej bez problemu opchniesz... ;)

Awatar użytkownika
Zielony
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Zielony » poniedziałek, 5 lut 2018, 15:41

andslu58 pisze:Zawsze możesz kupić coś podobnego w zupełnie "normalnej" cenie: https://pl.aliexpress.com/item/BBQ-Gril ... autifyAB=0 Może akurat spasuje. A jeżeli nie - to raczej bez problemu opchniesz... ;)

$11.72 przy kursie ~3,33zł daje jakieś 39 złotych. Ja mam taki wynalazek z Juli za 34,99 -> https://www.jula.pl/catalog/wypoczynek/ ... wa-956117/
i mam mieszane uczucia. Da się zrobić kiełbasę czy inne warzywa, ale daleko przy tym do tradycyjnego grilla ;)

Awatar użytkownika
andslu58

Postautor: andslu58 » poniedziałek, 5 lut 2018, 17:10

Ja nie mam Juli w swojej wsi więc 5 zeta nie robi mi różnicy tym bardziej, że do sezonu grillowego jeszcze trochę czasu jest. Wiem! dupy nie urywa ale... Poza tym grill na gazie to żaden grill.

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 5 lut 2018, 18:34

Romlas pisze:http://allegro.pl/grill-cadac-cook-230-hp-30-mb-sklep-turismus-pl-i6968370339.html
Szkoda że po zakupie dowiedziałem się że do tej kuchenki są oryginalne grille.

Szkoda w ogóle, że nie mówiłeś nic o kupnie, bo akurat ta nowa kuchenka jest w cenie 110 zł ( nowa )

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 5 lut 2018, 18:42

RAFALSKI pisze:
GrzegorzBruta pisze:Trochę pogody i montaż luku ;)

Szybko wziąłeś się do roboty, fotki fajne i dobrze widać jak się prezentuje. Jak dla mnie ten luk wygląda super, nawet lepiej niż te oryginalne do przyczep. W tym tygodniu zamawiam :)
Nie było na co czekać, widzisz jaka pogoda. Jedno z głowy znowu :)
GrzegorzBruta pisze:Wkręty i nakrętki z nierdzewki oraz powiekszane podkładki :)

Też mi taki montaż chodzi po głowie. Nie ma sensu bawić się w ramkę.
Ramka ma może sens ale nie przy takich gabarytach. Śrub u mnie było 12 sztuk i trzyma jak lala.
GrzegorzBruta pisze:raczej żaden wypełniacz w tej temperaturze nie był brany pod uwagę

Cały czas przy obecnych temperaturach używam uszczelniacza poliuretanowego Soudaflex i nie ma problemu. Leżakuje sobie w przyczepie a mimo to nakłada się dobrze i nie widzę różnicy ani w przyczepności ani w szybkości schnięcia. Jeśli w ogóle jest to jakaś niewielka.

Ja użyłem butylu, bo mam tego dwa kilometry i nie wiem, co z tym zrobić.
Jeżeli chodzi o sam wygląd, to powiem szczerze, że prezentuje się ładnie. Po tych deszczach i ostatnich śniegach wszystko szczelne.

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » poniedziałek, 5 lut 2018, 18:45

andslu58 pisze:Ja nie mam Juli w swojej wsi więc 5 zeta nie robi mi różnicy tym bardziej, że do sezonu grillowego jeszcze trochę czasu jest. Wiem! dupy nie urywa ale... Poza tym grill na gazie to żaden grill.

Masz rację ale jak jestem na rybach, to nie chce mi się nigdy tego rozpalać, latać za gałązkami itp i jeszcze w to dmuchać ;)
Chociaż ostatnio woziłem palnik gazowy na butlę i nim rozpalałem a potem kompresorem do pontonu dmuchałem i jakoś to szło ;)
Jak jest deszcz to jednak lepiej gazem i po krzyku. Samo mycie potem grila na węgiel mnie dobijało zawsze.
Wszystko to okopcone i jeszcze worki z węglem.
Wiem, że nie ma nic darmo i trzeba się najpierw poświęcić ale można też czasami iść na łatwiznę ;)

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » poniedziałek, 5 lut 2018, 19:01

GrzegorzBruta pisze:cenie 110 zł

No to dobra cena, ja parę złotych dołożyłem na Allegro, ale teraz już po ptakach, wynalazek z Jula jest mi znany, no cóż, do kiełbasy może być ale nie jestem przekonany do niego, no i na tę chwilę mam swój stary patent na palniku Gucio. No i po taniości wyrwałem taki z rusztami i jakimiś kamieniami lawy ogrzewanymi gazem.
Paweł i Kinga. N250

GrzegorzBruta

Postautor: GrzegorzBruta » wtorek, 6 lut 2018, 14:01

Romlas pisze:
GrzegorzBruta pisze:cenie 110 zł

No to dobra cena, ja parę złoty dołożyłem na Allegro, ale teraz już po ptakach, wynalazek z Jula jest mi znany, no cóż, do kiełbasy może być ale nie jestem przekonany do niego, no i na tą chwilę mam swój stary patent na palniku Gucio. No i po taniości wyrwałem taki z rusztami i jakimiś kamieniami lawy ogrzewanymi gazem.

Kamienie lawy, dają to, że mamy równo temperaturę na palenisku.
Dobry też jest kawałek płyty granitowej ( odpowiedni granit )
Ja jednak nie jestem wybredny z jedzeniem na "wyjazdach" zdaję sobie sprawę z tego, że im mniej tym lepiej.
Najlepszy jest wegetarianizm, zjesz surową skórę z arbuza, trzyma tydzień i brzuch pełny ;) Zapomnisz o jedzeniu na długo ;)
Nawet można zaoszczędzić na jedzeniu, by potem dokupić jakiś nowy wynalazek do przyczepy hahahahaha
To tak samo jak z kołami w samochodzie. Założysz z tyłu większe a z przodu mniejsze i masz cały czas z górki ;) Proste ;)

dzin1975

Postautor: dzin1975 » wtorek, 6 lut 2018, 20:56

GrzegorzBruta pisze:To tak samo jak z kołami w samochodzie. Założysz z tyłu większe a z przodu mniejsze i masz cały czas z górki ;) Proste ;)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » wtorek, 6 lut 2018, 21:08

GrzegorzBruta pisze:zjesz surową skórę z arbuza

Humor dopisuje, ale wiesz Grzegorz , wątek jest profesjonalny i ktoś gotów spróbować!! Ale by była niespodziajka
Paweł i Kinga. N250

Wróć do „Sprawdzone Porady”