Czas na dyszel i opis prac, żeby potem nie było
Postanowiłem zlikwidować najazd z hamulcem i zastapić to normalnym dyszlem. Jednak co się okazuje, żeby móc w miarę manewrować przyczepą, trzeba ten dyszel jakoś wpiąć

kupiłem profil zamknięty 40 mm x 40 mm i gr 4 mm w ten sposób jak na fotkach połączę to wszystko w bezpieczny sposób z zaczepem kulowym.
Czas na przymiarkę i jak widać nie pasuje ( pasowanie i pomiary ) 40 mm i 40 mm jak ma wejść

Trzeba dopasować elementy delikatnie szlifierką, okazuje się, że profil zamknięty ma zaokrąglone "rogi" i w tych miejscach jest troszkę grubszy
Musi wejść na styk, bez luzów. Gdyby chciał ktoś "rogi" przeszlifować, to się polecam hehehehe
Nie wbijać tego młotkiem, to ma wejść na ciasno ale nie tak, żeby rozjechały się nam wymiary otworów na blachach V !
Teraz wiercenie otworów średnica wiertła 10 mm i przy pomocy stołowej, kolumnowej wiertarki wywierciłem otwory
Otwory gotowe i widzimy jak wszystko gra i jak otwory dopasowane bez luzów i tak to ma wyglądać. Żadnej popeliny
Na tej fotce widzimy, że blacha wystaje około 2 mm i zakrywa w ten sposób profil zamknięty, tak to ma być !
Zastanawiam się, czy od strony przyczepy nie zaspawać profilu zamkniętego, czyli inaczej mówiąc zaślepić ten otwór.
Nie wiem, czy w ten sposób nie będzie się tam zbierała woda i czy nie lepiej zostawić to w spokoju.
Szlifując delikatnie ten profil weszło to w blachę V na delikatny wcisk. Teraz to dam ocynkować i nie wiem, czy ocynk nie skasuje tego luzu i znowu będę w pozycji wyjściowej. Szlifować po ocynkowanej powierzchni raczej mi się nie chce

Doszlifuję teraz jeszcze z parę setek i będziesz pan zadowolony

Czekam na zakupiony zaczep kulowy i kolejną przesyłkę DHL
Zaczep kulowy zakupiony właśnie na kwadrat 40 mm i tam znowu będę musiał wiercić dwa otwory, by to zamocować. Pewnie już nie będzie trzeba szlifować, bo producent powinien to uwzględnić, zobaczymy.
Teraz pytanie głupiego, jak długi zostawić odcinek profilu zamkniętego od blachy V do zaczepu kulowego
Odpowiadam sobie sam, taki jak długa będzie guma harmonijkowa
Jaka długa ma być ta guma ? Ma być jak najtańsza i wystarczająco długa, by długość przedłużenia zaczepu powodowała większe manewrowanie przyczepą i nie łamała nam zderzaka w samochodzie przy skręcie

To już każdy musi sam wdg swego samochodu sprawdzić i wymierzyć.
Dwa wywiercone otwory, delikatnie przeszlifowany profil a rozpiski na dwie strony
Jeszcze jak przyjdzie zaczep kulowy, to druga część będzie jeszcze ciekawsza, bo pokażę jak to uciąć prosto ( czyli bardziej skomplikowana operacja ) i pewnie dłuższy tego opis.