Wyszperane na Allegro...

Ciekawostki dotyczące karawaningu i Niewiadówek
Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: wyszperane na allegro...

Postautor: stachu_gda » czwartek, 2 mar 2017, 19:41

reflexes pisze:Jakby ktoś widział Intercampa 440 to ja jestem zainteresowany :-) . Ten trochę mały.

Kochany, Ty masz już zgniłka, Intercampa 440 to ja biorę ;) BTW, nad tym z ogłoszenia myślałem, szybko się sprzedał do handlarza.

CornBlumenBlau pisze:Piękne są te Intercampy z zewnątrz. Mało które przyczepy nie będące Niewiadówkami tak mi się podobają. Ten akurat egzemplarz pozalewany w środku konkretnie, aż para skrapla się na szybach od wewnątrz. Wnętrze oczywiscie do kapitalnego remontu, zapewne wraz z podłogą, uszczelnienie budy i całą resztą. Duuużo pracy i jeszcze wiecej kasy, ale myślę, że warta uwagi dla pasjonatow tej marki.

Z tego co czytałem one mają podwójne ściany laminatowe, wypełnione między sobą pianką (o ile mi się udało zrozumieć/przetłumaczyć coś z niemieckiego opisu). Ciekawe, czy przy takim zawilgoceniu w ogóle ta przyczepa jest do reanimacji.

A tak w ogóle, to komin od ogrzewania jak w piecu hutniczym :)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: RE: Re: wyszperane na allegro...

Postautor: reflexes » czwartek, 2 mar 2017, 19:56

stachu_gda pisze:Kochany, Ty masz już zgniłka, Intercampa 440 to ja biorę ;) BTW, nad tym z ogłoszenia myślałem, szybko się sprzedał do handlarza.

No a chciałbym laminat ino większy :-)

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: RE: Re: wyszperane na allegro...

Postautor: stachu_gda » piątek, 3 mar 2017, 09:09

reflexes pisze:
stachu_gda pisze:Kochany, Ty masz już zgniłka, Intercampa 440 to ja biorę ;) BTW, nad tym z ogłoszenia myślałem, szybko się sprzedał do handlarza.

No a chciałbym laminat ino większy :-)

Wiesz tak patrzę na te Intercampy i właśnie zauważyłem jedną ciekawostkę, wcześniej nie zwróciłem uwagi. Otóż na mój ogląd szwabuchy jak widać wykazały się niezłym zmysłem inżynierskim na etapie projektowania.
Zwróć uwagę, że 440 to jest 355 z innym "dziobem" (zamiast pionowej ściany). Ten dziób jest demontowalny jak i przednia ściana (nie jest monolitem odlanym razem z resztą skorupy) - tym samym zrobili 2 wersje przyczepy, gdzie składa się je po prostu wstawiając inny moduł z przodu. 440 ma inną ramę rzecz jasna (wydłużoną z przodu).

I teraz tak, Ty mówisz wolisz 440. Popatrz na zdjęcia. 440 ma butlę w środku, ale de facto nie wydaje się, zeby w 355 było jakoś znacznie mniej miejsca.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 3 mar 2017, 10:43

Masz rację. Jednak porównując zdjęcia wygląda na to, że różnią się one nie tylko przodem ale również tyłem i to daje te dodatkowe 85 cm długości, a to już mniej więcej tyle ile trzeba na piętrowe łóżko dla dzieciaków. To, że nie jest monolitem to widać ewidentnie na tej z ogłoszenia, bo leje się w niej woda wszędzie gdzie się da.
DSC01609.JPG
ic440-1.jpg

Szczerze powiedziawszy, ja nigdy w życiu na żywo nie widziałem takiego Intercampa. Piszę, że jestem zaintersowany, bo jestem ale chciałbym do tego najpierw wejść się rozejrzeć i pomyśleć czy uda mi się z tego zrobić 4 osobową przyczepę z pełnym węzłem sanitarnym.

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » piątek, 3 mar 2017, 10:52

reflexes pisze:Szczerze powiedziawszy, ja nigdy w życiu na żywo nie widziałem takiego Intercampa. Piszę, że jestem zaintersowany, bo jestem ale chciałbym do tego najpierw wejść się rozejrzeć i pomyśleć czy uda mi się z tego zrobić 4 osobową przyczepę z pełnym węzłem sanitarnym.

Jeśli ten 355 nie sprzeda się do jakiegoś ładnego ciepłego weekendu, to się przejadę na moto go obejrzeć. Z tyłem to masz rację. Co do układów, wymiarów itd. to w broszurze intercampa masz dane techniczne i różne wersje wnętrza które wychodziły.

To co mi się nie podoba to hydrauliczny hamulec najazdowy. Zdaje się że Intercamp to ewenement jeśli chodzi o użycie takiego rozwiązania, więc chyba nie było specjalnie udane.

Romlas
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Romlas » piątek, 3 mar 2017, 11:27

Ewenement to był 132 z Radomia z pompą hamulcową od Lanosa...uehehe
Paweł i Kinga. N250

Awatar użytkownika
fortis
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: fortis » niedziela, 5 mar 2017, 21:48

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » wtorek, 7 mar 2017, 18:51

Czy to jest na pewno N132? Jakoś nie mogę załapać skali no i jest bez okna kuchennego i łazienkowego. I następne pytanie: jak to przewieźć 600km - pomysły?

sMAJSTER

Postautor: sMAJSTER » wtorek, 7 mar 2017, 18:55

Paczek pisze:http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa-niewiadow-n132-780-kg-i6741723493.html#thumb/7

KUPIĘ KAŻDĄ PRZYCZEPKĘ marki NIEWIADÓW

Troche nie rozumiem tego podpisu, chcesz kupić? Czy tylko tak gadasz :lol:

tantalos pisze:Czy to jest na pewno N132? Jakoś nie mogę załapać skali no i jest bez okna kuchennego i łazienkowego.

Popatrz na zdjecia . Masz tam nawet symbol 132 L .
To jest słynne laboratorium .

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » wtorek, 7 mar 2017, 19:00

sMAJSTER pisze:To jest słynne laboratorium .

Tak ,kojarzę. Wziąłbym ją ale jak ja przewieźć?

Awatar użytkownika
popiolekpolska
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: popiolekpolska » wtorek, 7 mar 2017, 19:08

tantalos pisze:Tak ,kojarzę. Wziąłbym ją ale jak ja przewieźć?

Do głowy przychodzą dwa pomysły, laweta lub tablice z zapiekanki i liczyć że władza nie ma pojęcia o niewiadówkach ( wygląd podobny) :D
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984

Awatar użytkownika
kaiman
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kaiman » wtorek, 7 mar 2017, 19:27

sMAJSTER pisze:To jest słynne laboratorium .

Póki co wiedzieliśmy o laboratoriach dla wschodnich sąsiadów (zdjęcia z Ukrainy czy Rosji). Tu widzimy wersję polską i napis: mikrolaboratorium kontroli jakości wód i słynne logo oraz logo 'Elwro'.
Niewiadów n121 '93 mydelniczka (09.2016-05.2020)

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » wtorek, 7 mar 2017, 20:35

Czy mamy fanklubowicza w rejonie Goleniowa aby pomógł mi zakupić tę 132? Proszę na priv.

dzin1975

Postautor: dzin1975 » wtorek, 7 mar 2017, 20:55

tantalos pisze:Wziąłbym ją ale jak ja przewieźć?

Są gdzieś portale transportowe,czy jakoś tak.Pogrzeb w necie,mają podobno jakieś powrotne,puste kursy.Info od kumpla,kiedyś korzystał.Teraz niestety nie mam z nim chwilowo kontaktu,więc szczegółów brak.Wiem że jakoś tanio było...
Ew.olx i ogłoszenie,jak Ci się nie spieszy

Wróć do „Ciekawostki”