Wyszperane na Allegro...

Ciekawostki dotyczące karawaningu i Niewiadówek
Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: wyszperane na allegro...

Postautor: reflexes » piątek, 18 mar 2016, 13:35

Dlatego ostatecznie jak się zdecydujesz jechać to bierz kogoś doświadczonego. Chociaż na oko widać, że przyczepa jest zapuszczona, a Niewiaów niestety ma mizerne doświadczenie z produkcji przyczep szkieletowych. Trzeba obwąchać, obmacać każdy jeden cm2 poszycia na zewnątrz i wewnątrz. Zajrzeć w każdy zakamarek itp. Wiem, bo kupowałem szkieletora, a sprzedający choć wyrozumiały patrzył na mnie z lekkim usmiechem. Oglądałem przyczepę z żoną i ona też dostała służbowe polecenie, że ma macać i wąchać wszystko co ogląda, a każde podejrzane miejsce zgłaszać do oględzin. Sporo jeździliśmy w zesżłym sezonie w deszczowej pogodzie, przyczepa zimowała pod chmurką tylko pod plandeką i wnioskuję, że chyba się udało, bo żadnych przecieków do dzisiaj niezlokalizowałem.
Szukaj, oglądaj, a z każdą zlustrowaną przyczepą Twoje doświadczenie będzie coraz większe. W tej cenie da się znaleźć suchą przyczepę ale z lat 80-tych.

Ok już wszystko rozumiem, dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jeśli mógłbym tylko prosić o "obejrzenie" tej przyczepki, jest to n126n pojawiła się chwilę temu. A z tego co widzę to Wam wystarczą nawet zdjęcia do szybkiej oceny :)
http://olx.pl/oferta/przyczepa-campingo ... b60fd5ce48

A tu to nie wiem czy to tylko złudzenie optyczne ale na tym zdjęciu
Obrazek
mi wygląda jakby dach po prawej opadał. Krawędz okna jest w miarę prosto, a szyber jakoś krzywo. Być może to tylko złudzenie ale trzeba to sprawdzić.
Po drugie na zewnątrz widać, że nie są wymienione kliny ozdobne w listwach aluminiowych, a jak znam życie to pewnie też i wkręty, a to może powodować przecieki, które po obklejeniu nową tapicerką wyjdą w zupełnie innym miejscu. U siebie popełniłem ten sam błąd i później musiałem rzeźbić uszczelniajać od zewnątrz. Ostatecznie się udało ale nie tędy droga.

Benior
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: Benior » piątek, 18 mar 2016, 13:48

Szukasz gotowej czy do remontu?

Awatar użytkownika
Axtiff
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Axtiff » piątek, 18 mar 2016, 14:00

Dziękuję jeszcze raz za pomoc:) też zwróciłem uwagę na to że jest taka "poszpachlowana" zastanawiało mnie czemu tak mocno przy nadkolu, i dlaczego jest świeże OC skoro na sprzedaż szła przyczepka...

Benior pisze:Szukasz gotowej czy do remontu?

Szukam gotowej, na jutro jestem umówiony na 12, na oglądanie przyczepki. Wydaję mi się, że jest z nią wszystko ok, wizualnie wygląda fajnie. Widać że ktoś dbał, po rozmowie telefonicznej odczułem, że właściciel dbał, aż przesadnie :) posiada dwa przedsionki przyczepka, zimowy z plandeką, oraz letni. Pokazałem ją tutaj jednemu z Was i też wstępnie stwierdził, że warta uwagi... mam nadzieję, że jutro z przyczepką okaże się wszystko w porządku i już stanę się posiadaczem n126n :)

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 18 mar 2016, 14:10

i dlaczego jest świeże OC skoro na sprzedaż szła przyczepka...

Pewnie dlatego, że poprzednie się skończyło :D .

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » piątek, 18 mar 2016, 15:11

Axtiff jedno co mogę radzić to nie napalaj się, sprawdź oba okna uchylne, tą białą dyktę czy nie jest pokiereszowana od wody, ściągnij gąbki z łóżek. Sprawdź karty róg przyczepy będziesz widział jak trzyma się tapicerka , również w uchylnych szafkach w środku. To że są dwa przedsionki o niczym nie świadczy, fakt fajnie że są ale nie wiadomo w jakim stanie a raczej nie sprawdzisz tego dokładnie przy zakupie, sprawdź czy wszystkie szyby są w jednym kawałku, osobiście ja bym jeszcze poczekał z zakupem do kwietnia, zrobi się pogoda to i Niewiadówki pojawią się na portalach ogłoszeniowych. A wtedy to i poniżej 3 tyś napewno da się coś złapać.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 18 mar 2016, 15:27

Na technice się nie znam, ale tak po kobiecemu to od razu nastawia mnie nieufnie jak sprzedawca pisze "świeżo wymieniona tapicerka", a zdjęcia przyczepy są na obojętnym tle. To mi od razu pachnie handlarzem, w tym negatywnym znaczeniu. Kupił tanio, trochę podpicował i sprzedaje.
Może się mylę, ale taka ostrożność nie zawadzi.
Wolałabym kupić od kogoś kto przyczepkę miał, jeździł z nią, pokaże fotki z wakacji, albo taką przyczepkę w stanie do remontu, bo wtedy wiem na czym stoję.
A najpewniej kupić z polecenia, albo wyboru dokonać z kimś, kto się zna.
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
Axtiff
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Axtiff » piątek, 18 mar 2016, 15:52

DIZZY pisze:Wolałabym kupić od kogoś kto przyczepkę miał, jeździł z nią, pokaże fotki z wakacji,

Właśnie taką mam jutro obejrzeć. Handlarzy omijam dalekim łukiem bo wiem jak traktują profesję swoją.... :roll:

Axtiff jedno co mogę radzić to nie napalaj się

Napalać się to nie napalam. Po prostu blisko mnie jest do obejrzenia (ta sama miejscowość), wciąż właśnie zbieram informację co sprawdzać, gdzie zajrzeć, co opukać. Na kupowaniu auta się znam, bo posiadam już 8 z kolei :) i przez 7 poprzednich nabyłem doświadczenia na co zwracać uwagę itp. Wasze forum to kopalnia wiedzy, mam już na kartce całą "checklistę" co jutro mam sprawdzić :) o przedsionkach wspomniałem akurat dla porównania z tą co wkleiłem za 4tyś, że bez. Wiem że przedsionki najważniejsze nie są, dla mnie ważne jest to aby moje wyjazdy były udane. Bo nie mogę sobie pozwolić na błędy związane z kupnem "trefnej" przyczepki. Będziemy podróżować z niemowlakiem, więc wszystko muszę mieć na tip top :o

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » piątek, 18 mar 2016, 17:56

Axtiff pisze:Ok już wszystko rozumiem, dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jeśli mógłbym tylko prosić o "obejrzenie" tej przyczepki, jest to n126n pojawiła się chwilę temu. A z tego co widzę to Wam wystarczą nawet zdjęcia do szybkiej oceny :)
http://olx.pl/oferta/przyczepa-campingo ... b60fd5ce48

Sprzedający jakby celowo ucina zdjęcie zaczepu, ale widać że obudowa najazdu jest zjedzona czasem. O ile sam zaczep to grosze, to zwróć uwagę na stan urządzenia najazdowego (czy jest mieszek, najlepiej go ściągnąć i zajrzeć).

Swoją drogą ja swojej zapiekanki szukałem kilka miesięcy, mam nadzieję że Ci się uda znaleźć enkę szybciej bo widać że jesteś napalony, ale najlepiej jak sobie jednak kilka obejrzysz w środku, bo ja po oględzinach pierwszej wiedziałem już, że choćby nie wiem co kupię to i tak rozłożę na czynnik pierwsze z jednego powodu - "zapach" oględnie mówiąc fabrycznej sklejki podłogowej i meblowej był dla mnie nie do zaakceptowania. Po polakierowaniu smród znikł. No ale ogólnie u mnie założenie jest takie, że cepka ma "nie trącić peerelem" zapachowo ani wizualnie :) - ma być czysta, praktyczna i świeża.

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 18 mar 2016, 18:24

Ciekawe czy kupi?
Obrazek

N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

mariusz724

Postautor: mariusz724 » piątek, 18 mar 2016, 18:36

Rozmawiałem o tej przyczepie ostatnio ze sprzedającym .....zanim wystawił ale na żywo nie widziałem z tego co mówił dużo rzeczy było w niej robione .Ale obejrzeć trzeba :wink:

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 18 mar 2016, 19:07

To może jednak warta zakupu :)
Obrazek

N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Awatar użytkownika
Axtiff
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Axtiff » piątek, 18 mar 2016, 19:30

Jak jutro coś nie będzie mi pasowało z przyczepką co jadę oglądać, to będę rozmyślał czy dzwonić aby obejrzeć tą powyższą.
Jutro na oględziny mam caaaaałą listę co sprawdzić, a do tego zabieram jeszcze 2 osoby aby patrzyły "zimnym" okiem :)

Awatar użytkownika
Drednot
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Drednot » piątek, 18 mar 2016, 23:30

REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157

BobBudowniczy

Postautor: BobBudowniczy » sobota, 19 mar 2016, 02:30

Drednot pisze:Niewiadów 250 - nówka sztuka

http://otomoto.pl/oferta/niewiadow-n-25 ... b783b042f7

Faktycznie, tak nowa że drożej niż nowa z Niewiadowa (4,5 tyś) raczej coś dla retro pasjonatów-chociaż za te pieniądze można kupić i kompletnie wyremontować 3 takie przyczepy

Awatar użytkownika
Karolus
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Karolus » sobota, 19 mar 2016, 15:23

BobBudowniczy pisze:
Drednot pisze:Niewiadów 250 - nówka sztuka

http://otomoto.pl/oferta/niewiadow-n-25 ... b783b042f7

Faktycznie, tak nowa że drożej niż nowa z Niewiadowa (4,5 tyś) raczej coś dla retro pasjonatów-chociaż za te pieniądze można kupić i kompletnie wyremontować 3 takie przyczepy

To samo pomyślałem.....
Niewiadko-noce
2024 - 3500km i 15 nocy "nową" N126NT
2025 - 480km i 4 noce "nową" N126NT

N126NT Remont "nr. 3"
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=36&t=9891

Wróć do „Ciekawostki”