jedrek101 pisze:konrad, nie wszystkie niewiadówki mają homologację ,moja jest z 1978r i takowej nie posiada,więc świstek z jakiejś tam wagi byłby podstawą do wpisania danych w DR ...
Może nie mam racji ,w razie czego popraw mnie...
tego nie wiem - tzn czy mają homologację
ale wiem że jak chciałem zminić wagę DMC - to diagnosta wyciągnął bukwę i tam było wszystko
- typ i dane - MW, ładowność, DMC itd
żeby to zmienić trzeba by mieć świstek z fabryki o zmianie homologacji - tak było dla mojej z 1984r
Takie info uzyskałem na OSK - i nie było dyskusji że zważymy itp - choć np tłumaczyłem że nie mam już instalacji wodnej i gazowej
Wiec jeżeli podał jakieś dane, to IMO też ma katalog z którego to 780kg wyczytał ?
Pytanie czy nie można tego obejść zmieniając np typ - są n132 rejestrowane na dmc 750kg ?
pewnie zależy to od wyposażenia - łazienka itp
wspomniana dyskusja na karawaning.pl
http://www.forum.karawaning.pl/viewtopic.php?t=1917&highlight=zmiana+dmcpolecam wypowiedzi usera ADI
o dobra, załatwiłem oficjalnie obniżenie DMC przyczepy poprzez zmniejszenie ładowności.
Potrzebne dokumenty (te które ja miałem) i elementy
- nowa tabliczka znamionowa (którą sprezentował mi producent) i zakładałem ją sam;
- wyciąg z świadectwa homologacji (od producenta)
- oświadczenie prodeucenta dlaczego zmienia się łądowność, na jakiej podstawie itp itd, to był wymysł Wydziału Komunikacji w Katowicach jako kłoda pod nogi;
- badanie techniczne pojazdu w Okręgowej Stacji Kontroli Pojazdów (jedna chciała jeszcze badanie rzeczoznawcy, to pojechałem do innej, ta z kolei chciała widzieć przyczepe, a jak już z nia poejchałem to nawet na nia nie spojżeli)
Koszty:
- 74 zł nowy dowód rejestracyjny
- ok 85 zł badanie techniczne
- kilka złotych na telefony do producenta
- kilkanasćie litrów paliwa na jazdy do Wydziału Komunikacji
- 2 lata mniej za stracone zdorowie..
Wszystko udało mi sie dzięki temu, że producent przyczep TrampTrail wykazał wieką wole i chęć.
Podstawa prawna takiego czynu: Dz. U. 186 Poz 1332 (jak sie w to człowiek wczyta to wystarczy samo oświadczenie producenta, lub jego przedstawiciela).
Mnie się udało. !!!!!!
IMO jest to jedyny w pełni legalny sposób, oczywiście można próbować "za falszkę", jako SAM itd
ale to już kombinacje