hamulec najazdowy

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

hamulec najazdowy

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 13:15

Witam .Przed sezonem letnim zamierzam sobie zapodać niewiadówkę używaną ale... wersja d lub e jest często bez hamulca . Moje pytanie jest takie : gdzie można taki kompletny hamulec kupić . Montaż w wytwórni jako usługa odpada bo raz że kawałek drogi spod Nowego Sącza a po drugie tam by mnie skasowali za usługę "skolko godno", a mechanik do którego mam na miejscu podejmie się takiego montażu bo wie jak , tylko muszę takowy hamulec i układ jezdny sobie zakupić we własnym zakresie .Gdzie to szukać żeby do n126 pasował nie wiem i dlatego pytam .Można oczywiście jezdzić bez najazdu ale wokół Sącza same góry i zakręty i jest to trochę niebezpieczne tym bardziej że nie mam dużego doświadczenia w jeżdzie z przyczepą a mój samochód też nie jest zbyt ciężki (Łada Samara 1500 , 980 kg wagi ) .Czy jest sens szukać takiego podzespołu używanego czy też jedynie nowy .Proszę o poradę . Pozdrawiam Rafał
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: hamulec najazdowy

Postautor: serek » piątek, 20 mar 2009, 14:00

Co do kosztów takowego najazdu z pełnym osprzetem do gotowego założenia to koszt około 1000 zł załeży jeszcze jaki typ bębnów czy szeroki rostaw śrub, czy mały 4x98 , bo znów koszta idą w góre...

Ja radze szukać z najazdem juz model "e" się nie raz znajduję na allegro w całkiem znosnym stanie ... sam najazd możesz kupic za pare stówek...tu pare linków : http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=581626800 , http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=583921973, http://aukcja.onet.pl/search.php?string ... &country=1 , http://aukcja.onet.pl/search.php?string ... &country=1

Mam nadzieję że coś pomogłem ...pozdrawiam
życie jak droga, kiedyś się kończy...

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » piątek, 20 mar 2009, 14:04

Ja znalazłem dane Samary i jest podane że MW to 945 kg. , ale nie moge znalezc ile możesz ciagac na haku...bo to jest równie bardzo ważne... czy Ty posiadasz takie dane...???

Ps. Przypuszczam ,że max ile mozesz ciagać i to z hamulcem najazdowym to 450kg mdc i tu masz tylko mozliwosc zakupu z najazdem modelu "e" bo " d " bez najzdu wazy chyba 420kg. ale to jeszcze mozna na 100% zwerfikowac z opisami w dowodzie rejstr. przyczepy ...a majac korzysna homologację z mniejszym DMC w wydziale kom. musza to zmienic , jeśli w dow. rej jest zawyżone.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 14:14

W dowodzie rejestracyjnym pozycja O1 to890kg poz o2 jest wykreślona... tak więc teraz już sam nie wiem...
Ostatnio zmieniony piątek, 20 mar 2009, 14:29 przez rafał, łącznie zmieniany 1 raz.
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » piątek, 20 mar 2009, 14:19

rafał pisze:W dowodzie rejestracyjnym pozycja O1 to890kg poz o2 jest wykreślona... pozdrawiam

no to jest OK znaczy ze z hamulcem mozesz 890 kg, pozycja O2. to bez hamulca i jest to połowa wartości pozycji O1. w twoim przypadku 445 pewnie zaokrąglone zostanie do 450 gk. bez hampla...

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 14:33

Czyli w takim układzie jestem już całkiem skołowany bo nie wiem za którym modelem się rozglądać :(

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » piątek, 20 mar 2009, 14:39

teraz to obojętne czy d- z najazdem czy e z najzdem , byle w dobrym stanie...ale możesz jeszcze sie oglądac za modelem "N126 n" czyli ta (większa i wyższa)...ona ma DMC 720 a MW 620 kg. za ok. 3500 zł trafisz na stan do porobienia nie co , ale zawsze to ciutkę większa przyczepa ...od tradycyjnych ( ping-pongów) sorki koledzy za nazewnictwo ... :lol:

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 14:43

A jeżeli d lub e bez hamulca to też mogę ? Czy odpada bo większość ofert to jest bez hamulca...

serek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: serek » piątek, 20 mar 2009, 14:44

rafał pisze:A jeżeli d lub e bez hamulca to też mogę ? Czy odpada bo większość ofert to jest bez hamulca...

Musisz zapytac sprzedającego co jest wpisane w rubrykach dow. rej. a wazne żebys w dow. rekstr. auta miał wbite ile masz bez hamulca..to może Ci zrobic diagnosta ...

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 14:47

Ok to przy najbliższej okazji podjadę na diagnostykę i dopytam dzięki za info i przepraszam z menkolenie . Pozdrawiam

blukawsk

Postautor: blukawsk » piątek, 20 mar 2009, 20:11

Witam!
W ubiegłym roku kupiłem przyczepę N126e z dołożonym w 2005 roku hamulcem najazdowym. usługa została wykonana w firmie PAMER Kraków tel. 012/292-43-27
012/423-50-65. Koszt wymiany ( oś hamowana + urządzenie najazdowe + osprzęt) wyniósł ok. 1990 zł. Moja wiedza wynika tylko z przedstawionych przez Sprzedającego dokumentów. Nie wiem czy firma ta nadal istnieje i jaki jest tam poziom usług.
W zeszłym sezonie ciągnąłem przyczepę Skodą Felicią i hamulec najazdowy pozwalał na spokojne hamowanie i nie obciążanie dodatkowa Skody.
Pozdrawiam
blukawsk

jacek45
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: jacek45 » piątek, 20 mar 2009, 21:11

Kolega blukawsk podał dość dobrą cenę - ja w zeszłym roku pytałem się
w serwisie Niewiadowa o koszt zamontowania całego kompletnego układu
h-ca najazdowego do N-126e i wtedy to było ok. 2300zł, a same częśći
coś ok.1800zł.Jest to drogo ale chyba zdecydowanie lepirj się jedzie z p-pą
z hamulcem.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 20 mar 2009, 23:29

Witam , dzięki za poradę .Wnioskuję jednak że będę musiał poszukać przyczepki od razu z hamulcem , bo myśl o wydaniu około 2 tysięcy na sam hamulec (wiadomo że na bezpieczeństwie się nie oszczędza) trochę mnie przeraża ze względu na moje zarobki .Tu w Sączu są one naprawdę marniusie i niestety zasuwać trzeba za 1400 zł "do ręki" więc pola do popisu wielkiego nie mam.Głupio o tym mówić czy pisać ale to jest szara rzeczywistość , która może komuś wydawać się śmieszna a mnie do śmiechu nie jest .Ok nie ma co się rozpisywać , dozbieram pieniążków i zabiorę się za szukanie w wersji z hamulcem . Pozdrawiam i z góry dzeekuję za wszelkie info.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » niedziela, 22 mar 2009, 14:33

PAMER istnieje i ma swoją ofertę w sieci, kupowałem u nich pierdółki do niewiadki w zeszłym roku.

Co do montażu osi - IMO kompletnie bez sensu, zwłaszcza że dopiero szukasz przyczepy
chyba że ktoś odda Ci za darmo budką ;), wtedy bym się zastanawiał

Moja budka nie ma hamulca i ważąca 1100kg astra radziła sobie zupełnie dobrze.
Fakt że nie jechałem nigdy z przyczepą hamowaną, ale przy masie 500kg na haku,
nie jest to jakaś tragiczna jazda - po prostu trzeba jechać ostrożnie i uważać.

jest jeszcze opcja robienia na używanych elementach, ale jest tego tak mało
że ciężko będzie coś dobrać. Zwykła używana oś bez hamulca, była kiedyś na allegro za 500zł

Ja bym, zrobił jak radzi Serek - eNka z hamulcem ;)
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » sobota, 28 mar 2009, 07:14

Witam decyzja krótka będę szukać n126n (patrz post kupię).

Wróć do „Pozostałe”