Już mam pierwsze prośby o zdjęcia i opis wymiany ośki. Proszę bardzo:
Wczoraj odebrałem przyczepkę z serwisu -dostała nową oś hamowaną AL-KO i oczywiście nowy zaczep do kompletu...
Miało być tak pięknie jak ją kupiłem, ale zbyt późno dowiedziałem się, że przepisy są źle skonstryuowane i Policja patrzy na DMC przyczepy a nie na to co faktycznie się ciągnie... no i według powyższego oficjalnie przekroczyłem o 20 kg to co mogę moją Panda ciągnąć. Uff... dobrze, ze mnie mnie nie zatrzymano do kontroli jak ją kupiłęm i ciągnąłem do domu.
Po zakupie zaczęły się niespodzianki:
1) po podłączeniu gniazda gasła połowa świateł w aucie i przyczepce ??? Na dzień dobry wizyta w serwisie: okazało się, że przekroczone zostało obciążenie (aby dojechać do domu pomogło wyjęcie żarówek oświetlenia tablicy rejestracyjnej przyczepki !!!), wina-źle zamontowany hak a właściwie podłączenie przewodów gniazdka pod tylne lampy. I tu pierwszy wydatek w ASO FIAT -niecałe 500 zł na oryginalną wiązkę i modulator.
2) ech te nieszczęsne dane: masa własna/DMC. Tutaj szybko zdecydowałem się na wymianę starej osi na nową hamowaną oczywiście do kompletu wraz z urządzeniem najazdowym. Koszty okazały się koszmarne. Długo szukałem więc czegoś taniego i znalazłem na Allegro producenta (koszt osi ok. 700-800 zł). Ale jednak po dozbieraniu finansów zdezydowałem się na AL-KO: http://www.al-ko.pl/download/10_Osie_ha ... tandem.pdf. Powody dlaczego jednak drożej: jakość, bliskość producenta, serwis, gwarancja, ewentualne części eksploatacyjne itp. Przy zamówieniu trzeba było podać rozstaw otworów. Czas oczekiwania na ośkę: około tygodnia (koszt samej osi AL-KO to ok. 1200-1300 zł, zaczepu ok. 550-600 zł.)
Nowa ośka, nowy zaczep: koszt z wymianą to około 2300 -niestety sporo, w tym robocizny ok.300-400 zł. Dzisiaj montowałbym sam ! Myślę, że montaż i regulacja hamulca to żadna filozofia !
3)Przy okazji przyczepka dostała nowe felgi R13x 4.0 4x100 i nowe opony, które znalazłem na Allegro i Ceneo. zakupiłem po 3 sztuki aby mieć jeszcze zapas -koszt jednego kompletu felgi z oponą to 150zł. A jak zapas do jeszcze doszedł koszt zaczepu na koło zapasowe z montażem ok. 100 zł.
A stara ośka i zaczep, nadające się jeszcze do reamimacji, już są w rezarwacji dla Paczka...
Numery katalogowe z faktury:
Oś H 750kg A1180 C 1560 100x4 nr kat: AL-KO 211506
Hamulec Najazdowy 750kg V 60S nr kat: AL-KO 249367
Orczyk pojedynczy 2385760002
Drążek pręt hamulca 10x1900 294251
Linka hamulca 1130/1340 246484
Poniżej kilka wczorajszych zdjęć jeszcze spod serwisu:
Pierwsze wyjazdy jeszcze ze starym oryginalnym wystrojem wnętrza -a na jesień zaczynam remont: wymiana obić, może dojdzie ocieplenie, nowe gąbki i pokrowce, meble chyba zostaną originalne ponieważ są w idealnym stanie, zastanawiam się nad polakierowaniem skorupy...