Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac
- robert
- Administrator

Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac
Demolki ciąg dalszy ...
Przyczepa przygotowana do rozwiercania pajączków, łatania żywicą wnętrza i skorupy z zewnątrz oraz szlifowania no i malowania.
Usunięte wszystko ze środka, wymontowane okna i uszczelki (nowe czekają na założenie), odkręcono listwy dachowe, światła, uchwyty manewrowe itp.
Dla zainteresowanych galeria http://eth.pl/fotki/n132/remont/04_demolka_cd
C.D.N. :]
Przyczepa przygotowana do rozwiercania pajączków, łatania żywicą wnętrza i skorupy z zewnątrz oraz szlifowania no i malowania.
Usunięte wszystko ze środka, wymontowane okna i uszczelki (nowe czekają na założenie), odkręcono listwy dachowe, światła, uchwyty manewrowe itp.
Dla zainteresowanych galeria http://eth.pl/fotki/n132/remont/04_demolka_cd
C.D.N. :]
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sty 2013, 09:08 przez robert, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Konto usuniete
Re: Mój remont...
Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 15:10 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
- pilus89
- Fanklubowicz

w takim garażu to i zima nie straszna, na pewno do wiosny skończysz 
vw golf 3 1.8 + N127
- robert
- Administrator

zundapp600 pisze:Robert , trzymam kciuki !
No wiesz trzeba jakiś spływ w lecie zorganizować
Oczywiście. A po spływie w ciepłku ogrzewanej trumą Niewiadki zimny "brendziok"
:]
- robert
- Administrator

pilus89 pisze:w takim garażu to i zima nie straszna, na pewno do wiosny skończysz
O tak.... to garaż kumpla, z którego uprzejmości korzystam trzymając przyczepę i auto.
To połączone dwa duże garaże na auta ciężarowe. Swobodnie mieszczę się 4 osobówki.
Idealny miejsce na warsztat tudzież remont przyczepy
- robert
- Administrator

Re: Mój remont czyli z serii 100 pytań do ...
Witajcie
No to się zaczyna...
Czy możecie mi doradzić w kwestii instalacji elektrycznej a dokładniej jaki wtyk 7 czy 13 pin?
W aucie mam zachodnie 13 pinowe gniazdo. Dotychczas korzystałem z przejściówki 7->13.
Czy robiąc w całości nową instalacje elektryczną robić pod 13 pin?
W planach standardowe oświetlenie (pozycyjne, kierunkowskazy, stop, cofania i p.mgielne), bez żadnych dodatków typu zasilanie lodówki itp. Z ew. wodotrysków planuje zamontować obrysówki (led, biało-czerwone) z tyłu przyczepy.
Chociaż może warto wykorzystać dobrodziejstwo dodatkowych żył? Do czego ew. można wykorzystać 11 i 12 pin?
Jakieś pomysły i porady?
No to się zaczyna...
Czy możecie mi doradzić w kwestii instalacji elektrycznej a dokładniej jaki wtyk 7 czy 13 pin?
W aucie mam zachodnie 13 pinowe gniazdo. Dotychczas korzystałem z przejściówki 7->13.
Czy robiąc w całości nową instalacje elektryczną robić pod 13 pin?
W planach standardowe oświetlenie (pozycyjne, kierunkowskazy, stop, cofania i p.mgielne), bez żadnych dodatków typu zasilanie lodówki itp. Z ew. wodotrysków planuje zamontować obrysówki (led, biało-czerwone) z tyłu przyczepy.
Chociaż może warto wykorzystać dobrodziejstwo dodatkowych żył? Do czego ew. można wykorzystać 11 i 12 pin?
Jakieś pomysły i porady?
Ostatnio zmieniony sobota, 5 sty 2013, 12:20 przez robert, łącznie zmieniany 1 raz.
-
piotr05
- Fanklubowicz

jesli nie bedziesz podlaczał zasilania z samochodu to wystarczy ci 7pin
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
- nozycoreki
Ja no twoim miejscu bym robił 13 pinów.
Nie widzę przeciw wskazań.
A 11,12 pin to np.do wstecznego, lub zewnętrzne przenośne oświetlenie(lampa) przydatne przy wymianie koła nocą...i.t.p.
Nie widzę przeciw wskazań.
A 11,12 pin to np.do wstecznego, lub zewnętrzne przenośne oświetlenie(lampa) przydatne przy wymianie koła nocą...i.t.p.
Pewnie że 13 pinów.
Robuś - Skoro już robisz taką rewolucje to chyba warto zrobić tu przeróbkę .
Skoro myślisz o światełku do cofania to już tu się przydadzą dodatkowe żyły - w siedmio-żyłowej instalacji nie ma świateł cofania .
Sam pomyśl do czego by wykorzystać dodatkowe kabelki ; np,. można zapodać "+" stały ( niezależny od pracy silnika)do ładowania laptopa lub "+" po zapłonie - do dużych obciążeń np. lodówka.
Robuś - Skoro już robisz taką rewolucje to chyba warto zrobić tu przeróbkę .
Skoro myślisz o światełku do cofania to już tu się przydadzą dodatkowe żyły - w siedmio-żyłowej instalacji nie ma świateł cofania .
Sam pomyśl do czego by wykorzystać dodatkowe kabelki ; np,. można zapodać "+" stały ( niezależny od pracy silnika)do ładowania laptopa lub "+" po zapłonie - do dużych obciążeń np. lodówka.
- robert
- Administrator

Dzisiaj dojechała kolejna przesyłka :]
Moja truma do kompletu otrzyma nadmuch 12V.
Nowa, nieużywana, kupione na allegro.
Do zobaczenia http://eth.pl/fotki/n132/remont/05_truma_nadmuch_12V
Moja truma do kompletu otrzyma nadmuch 12V.
Nowa, nieużywana, kupione na allegro.
Do zobaczenia http://eth.pl/fotki/n132/remont/05_truma_nadmuch_12V
Ostatnio zmieniony piątek, 25 sty 2013, 09:09 przez robert, łącznie zmieniany 1 raz.
- robert
- Administrator

piotr05 pisze:jesli nie bedziesz podlaczał zasilania z samochodu to wystarczy ci 7pin
Hmmm tego na 100% nie wiem, ale raczej nie. Zasilanie będzie dzięki solarom od Bartka (Tarapukuara) + stosowna elektronika i aku.
Oczywiście w razie dostępności 230V nie omieszkam skorzystać
nozycoreki pisze:Ja no twoim miejscu bym robił 13 pinów.
O tym nie pomyślałem - oświetlenie przenośne na takim skręconym kablu jak kiedyś do tel. stacjonarnych.
Paczek pisze:Pewnie że 13 pinów.
Światła cofania - jak najbardziej się przydadzą.
Czyli wszystko jasne... 13 pin.
Mam nadzieje, że nie zanudzę Was pytaniami i prośbami o porady, ale remont rusza na pełnym gazie i lada moment będzie konieczne kompletowanie części do dalszych etapów pracy.
Dzisiaj kupiłem szlifierkę taśmową + stosowne szczoty do montażu na wiertarkę i zabieram się za czyszczenie skorupy (ta gąbka wewnątrz... kanał).
Malowanie już mam dogadane ze znajomym lakiernikiem. Z uwagi na brak talentu i stosownego oprzyrządowania nie podejmuję się malowania samodzielnie.
PS. W tym miejscu chciałbym serdecznie podziękować dwóm wiernych druhom (Adaś i Władek) dzięki którym robota może się sprawnie posuwać do przodu. Sam zapewne niewiele bym zdziałał. A i Kasztelan bardziej smakuje przy robocie w większym gronie
Robert a co z oryginalną umywaleczką?
-
Andrzej132
- Przyjaciel

Nie prościej kupić przyczepę w lepszym stanie? Niekoniecznie Niewiadkę. Wyjdzie taniej a i komfort wyższy.
- robert
- Administrator

Pytacie o tę z "łazienki"?
Chyba gdzieś jeszcze się poniewiera w garażu - ale 100% pewności nie mam.
Poszukam jutro i dam znać czy jeszcze jest :]
Chyba gdzieś jeszcze się poniewiera w garażu - ale 100% pewności nie mam.
Poszukam jutro i dam znać czy jeszcze jest :]