rama-zły stan
rama-zły stan
No cóż zabrałem się za remont i mój zapał troszeczkę zmalał. W ramie wyskrobałem dwie dziury wielkości 5-cio złotówki. Ceowniki do których przymocowane są nóżki powyginane i powyrywane. Poprzedni włściciel widać że próbował coś z tym robić ale niebardzo mu to wyszło. Niestety co się dało zdrapałem z ramy ale niestety widać w niektórych miejscach wżery. Poprzedni właściciel malował podkładem ale niestety bez czyszczenia poprzedniej farby a na ten podkład pomalował nie farbą a jakimś środkiem do konserwacji podwozi. Tak jak pisałem co się dało to zeskrobałem a resztę próbowałem myć rozpuszczalniekiem ale niestety jest to chyba nierealne gdyż rozpuszczalnik rozmiękcza to coś i niestety wszystko się rozmazuje. nie wiem co teraz robić? Chciałem zrobić sobie przyczepkę na "tip -top" ale mam dylemat co robić z ramą? Niby nie wygląda aż tak tragicznie ale jak usunąć to coś z ramy? Może oddać do piaskowania ale nie wiadomo co może z niej zostać? Pomocy!!!
Re: rama-zły stan
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/2f0 ... a897d.html
Przed chwilką się dowiedziałem że koszt piaskowania mojej ramy to około 350. Niestety Pan zajmujący sie piaskowaniem powiedział że najlepiej byłoby żeby zeskrobac tę konserwację ponieważ jest miękka i "ścierniwo" sie odbija i jest trudniej wypiaskować. To nasuwa się pytanie ile mnie będzie kosztować renowacja ramy? 1000?
Przed chwilką się dowiedziałem że koszt piaskowania mojej ramy to około 350. Niestety Pan zajmujący sie piaskowaniem powiedział że najlepiej byłoby żeby zeskrobac tę konserwację ponieważ jest miękka i "ścierniwo" sie odbija i jest trudniej wypiaskować. To nasuwa się pytanie ile mnie będzie kosztować renowacja ramy? 1000?
weź szczotkę drucianą załóż na gumówkę i spróbuj, pamiętaj o rękawicach i okularach bo druciki pryskają, ja tak darłem konserwację i fajnie schodziła
Dzisiaj tak czyściłem i po całym dniu niewiele poszło do przodu. Widzę że niektóre ramy są troche inne a moja jest chyba jakaś dziwna. na fotce widać że z przodu i z tyłu mam takie ceowniki których wyczyszczenie jest prawie niemożliwe.
Szukaj ramy, koniecznie ocynkowanej.
GREGOR_Z pisze:To nasuwa się pytanie ile mnie będzie kosztować renowacja ramy? 1000?
w zasadzie to masz jedno wyjście - szukać używki
ewentualnie wyspawać samemu nową
kolego, mam ten sam problem. Jesienią kupiłem nową ramę (znaczy się przechodzoną) ocynk w bdb stanie za 500zł z czterema podporami, generalnie nie opłaca się spawać od nowa po swojemu bo pewnie jak masz zgnitą ramę to podpory pewnie też i wyjdzie Cię to 2 x drożej, poszukaj i kup coś takiego jak ja. Kosztowało mnie to 500zł. W zasadzie jutro zabierałem się za wymianę podwozia, w pojedynkę. Mam już pomysł jak to zrobić. Wnętrze przyczepy mam już gotowe a więc przekładka będzie z pełnym uzbrojeniem środka. Będę robił fotki, może komuś na forum się przyda 

Stajnia:
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Świdnik Trade 23602SE - 2010
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Wszystko spoko tylko najgorzej namierzyć ocynkowaną ramę na sprzedaż. Narazie chyba odstawiam na bok czyszczenie czy ewentualne piaskowanie. Może szwagier spróbuje mi dorobić nowe mocowania podpórek. Mam już na to pomysł ale zobaczymy. Wiecie najgorzej że człowiek nie śmierdzi groszem i decyduje się na zakup przyczepki do remontu. Jest poźniej kupa nerwów ale za to na koniec jaka ogromna satysfakcja że się samemu dokonało "cudu" 

Ja znalazłem przyczepę n126e, zadzwoniłem do gościa i on zgodził się na sprzedaż samej ramy, znalazłem na allegro, tak że myślę że jest to możliwe. Szukałem około miesiąca i takich ofert było kila, wybrałem tą najbliżej mojego miejsca zamieszkania, zrobiłem sobie takie światłą do przyczepy na desce i przyciągnąłem .
zobacz sobie to:
http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa- ... 71221.html
tutaj widać że rama jest ocynk, chociaż sprzedawca pisze że z nierdzewki (warto kupić chociażby rozkręcić i oddać na złom - na pewno dostaniesz więcej niż 550
)
z opisu wynika że z łodzi tak więc centrum kraju - dogadać się, mała wycieczka i masz ramę z 4 podporami.
zobacz sobie to:
http://allegro.pl/przyczepa-kempingowa- ... 71221.html
tutaj widać że rama jest ocynk, chociaż sprzedawca pisze że z nierdzewki (warto kupić chociażby rozkręcić i oddać na złom - na pewno dostaniesz więcej niż 550

z opisu wynika że z łodzi tak więc centrum kraju - dogadać się, mała wycieczka i masz ramę z 4 podporami.
Stajnia:
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
Ford Galaxy 2.0 - 1998
Ford Fiesta 1.3 - 2002
Niewiadów n126e - 1982
jak co to odkręć mi z niej te zawiasy aluminiowe z drzwi:-) o ile sie da odkręcić:-) o i widzę felgi stary typ:-)
Niewiadówka jest jak Sex, można się uzależnić !!!!
N-250c
N-250c