dmc przyczepy kontra wpis w dowodzie

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

dmc przyczepy kontra wpis w dowodzie

Postautor: Depeche » środa, 5 sty 2011, 23:47

Kurcze, w dowód mam wbite Masa całkowita przyczepy 650 z hamulcem a bez hamulca w rubryce nic nie ma... Ta by odpowiadała, bo się w tym mieści, pytanie, czy z takim opisem w dowodzie to mogę ją w ogóle holować.
Z info od gościa Mw-320, DMC-420.

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Re: dmc przyczepy kontra wpis w dowodzie

Postautor: jedrek101 » czwartek, 6 sty 2011, 08:11

Depeche pisze:Kurcze, w dowód mam wbite Masa całkowita przyczepy 650 z hamulcem a bez hamulca w rubryce nic nie ma... Ta by odpowiadała, bo się w tym mieści, pytanie, czy z takim opisem w dowodzie to mogę ją w ogóle holować.

Po pierwsze dzwoń do producenta auta o wyciąg z homologacji ...
wtedy będziesz miał czarne na białym i zrobisz właściwy wpis
i poczytaj http://www.slaska.policja.gov.pl/czesto ... e-pytania/ czwarte pytanie - tam jest sporo o holowaniu i masach własnych itp...
a ta przyczepa z ogłoszenia nie ma hamulca...

Awatar użytkownika
KONZIO
Przyjaciel
Przyjaciel
Lokalizacja: jest gdzieś, lecz nie wiadomo gdzie, Świat w którym baśń ta dzieje się...

Postautor: KONZIO » czwartek, 6 sty 2011, 09:13

Niestety, bardziej obawiam się, że masz sytuację podobną do tej, którą i ja miałem viewtopic.php?f=5&t=1816 tyle, że u mnie wszystko szło na "gorąco"...
ad

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » czwartek, 6 sty 2011, 10:50

Depeche pisze:Kurcze, w dowód mam wbite Masa całkowita przyczepy 650 z hamulcem a bez hamulca w rubryce nic nie ma... Ta by odpowiadała, bo się w tym mieści, pytanie, czy z takim opisem w dowodzie to mogę ją w ogóle holować.

też miałem tylko jedną masę w starym dowodzie - było to 800kg dla opla astry 1.4
przyczepę bez hamulcem mogłem holować coś koło 500kg

zobacz w karcie pojazdu, bo chyba masz, u mnie tam były wbite dwie masy
jeśli nie to porducent, albo stacja diagnostyczna

ale moja rada, szukaj małej niewiadówki z hamulcem, zmieścisz się z DMC, a jazda będzie bardziej komfortowa
zresztą napisałem już jakie masz wyjścia w wątku Szczepana na k.pl
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » czwartek, 6 sty 2011, 11:27

Problem taką znaleźć właśnie. A znając życie jeśli w rubryce "bez hamulca" nie ma nic, to na pewno będzie jednoznaczne, że bez hamulca w przyczepie w ogóle nie wolno takiej ciągnąć.

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » czwartek, 6 sty 2011, 16:03

Jak zwykle urzędnicy pokiełbasili, jeżeli masz wbite 650 kg to jeżeli będziesz ciągnął lżejszą bez hamulców, to nikt się nie przyczepi. Wiadomo, że każda lżejsza czy osobowa lub towarowa nie ma hamulca. Ten link podany przez Jędrka, pokazuje, że jadąc cięższym holownikiem a ciągnąć nasze niewiadóweczki, nie musimy obawiać się magicznych 3500 kg.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » czwartek, 6 sty 2011, 16:11

Jędruś - dzięki za bardzo ważne dla nas info.

Pozwolisz, że zacytuje :

" Czy posiadając prawo jazdy kat. B mogę ciągnąć za samochodem jakąś przyczepę?
Informuję, że zagadnienie to jest uregulowane przez Ustawę z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym (tekst jednolity Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, ze zm.).

Z treści art. 88 ust. 2 pkt 3 lit a i b w/w ustawy wynika, że prawo jazdy kat. B uprawnia między innymi do kierowania pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, (z wyjątkiem autobusu lub motocykla) z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t.

Ponadto, zgodnie z art. 62 ust. 1 pkt 1 Ustawy Prawo o ruchu drogowym rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej prez samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego.

Z powyższego wnika zatem, że jeżeli np. masa własna pojazdu wynosi 1500 kg, a jego dopuszczalna masa całkowita wynosi 2100 kg, to można poruszać się zespołem złożonym z tego pojazdu i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej równej 900 kg, ponieważ:

*

d.m.c. przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu,
*

suma dopuszczalnych mas całkowitych poszczególnych pojazdów nie przekracza 3500 kg (jest równa 3000 kg).

Kolejno, prawo jazdy kat. "B" uprawnia jego posiadacza do kierowania również zespołem pojazdów składającym się z pojazdu samochodowego o dopuszczalnej masie całkowitej mniejszej lub równej 3,5 t. i przyczepy, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg – tzn. zespołem pojazdów, którego dopuszczalna masa całkowita może wynosić nawet 4,25 t.

POD WARUNKIEM JEDNAK, ŻE:

1.

pojazd samochodowy nie jest autobusem lub motocyklem (88 ust. 2 pkt 3 lit. A i 88 ust. 3 pkt 3, p.r.d.)
2.

przyczepa jest w tej sytuacji WYŁĄCZNIE przyczepą lekką (88 ust. 3 pkt 3, p.r.d.).

Informuję ponadto, że definicje poszczególnych mas określone są w art. 2 w/w ustawy, odpowiednio w punktach:

masa własna - masa pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego;

dopuszczalna masa całkowita - największa określona właściwymi warunkami technicznymi masa pojazdu obciążonego osobami i ładunkiem, dopuszczonego do poruszania się po drodze;

rzeczywista masa całkowita - masa pojazdu łącznie z masą znajdujących się na nim rzeczy i osób;

Jednocześnie, poniżej podaję szczegółowe warunki dopuszczające ciągnięcie przyczep (z hamulcem lub bez) przez samochody osobowe. Zgodnie z § 3 ust. 4 pkt 4 i 5 Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia (Dz.U.03.32.262):

Dopuszczalna masa całkowita samochodu osobowego nie może przekroczyć maksymalnej masy całkowitej określonej przez producenta. Zasada ta dotyczy także nacisków osi, przy czym:

Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez pojazd samochodowy przyczepy z hamulcem nie może przekroczyć:

1. wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego,
2. dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu,
3. maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta,
4. 3.500 kg,

z tym że w przypadku samochodu terenowego, zgodnie z definicją zawartą w załączniku nr 1 do rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 30 grudnia 2003 r. w sprawie homologacji pojazdów samochodowych i przyczep (Dz. U. z 2004 r. Nr 5, poz. 30), masa ta może ulec zwiększeniu do 150 % wartości wynikającej z wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego przy zachowaniu pozostałych warunków.

Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez samochód osobowy przyczepy bez hamulca nie może przekroczyć:

1. maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta lub połowy dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu; należy zastosować mniejszą wartość,
2. 750 kg. "

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » czwartek, 6 sty 2011, 16:13

Zresztą przepis mówi: " Dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez samochód osobowy przyczepy bez hamulca nie może przekroczyć:
a. maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta lub połowy dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu; należy zastosować mniejszą wartość,
b. 750 kg. "

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » czwartek, 6 sty 2011, 21:40

W karcie wozu jest jedna rubryka - dop. masa ciągniętej przyczepy 650.
Nie ma nic o hamulcu ani że bez hamulca. Pójdę po wyciąg ze świadectwa homologacji i zobaczymy, co to da.

Jeszcze taki wpis tu na forum znalazłem:
przez gimof » Cz, 6 sty 2011, 19:51

"W praktyce - zawsze tak. Bo policjanci porównują i tak tylko wpis O1 z DMC cepki"

Czy możecie to potwierdzić? Jak milicjant spojrzy na moje 650 kilo w dowodzie, na tabliczce zobaczy 400 coś, to odda papieren i da krzyż na drogę? Nie będzie wnikał, czy buda ma hamulec czy nie?

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » czwartek, 6 sty 2011, 22:37

Na pewno nie będzie wnikał, chyba, że zobaczy auto o masie 1 tony a przyczepę dwutonową. Od trzydziestu lat jeżdżę z przyczepami i raz w Świeciu zatrzymali do kontroli , bo na 40 jechałem 60 a to była Syrena 105 z przyczepką N-126 B. Jeżeli nie połamie się przepisów na ich oczach to raczej nie będą kontrolować.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 7 sty 2011, 07:07

kotek pisze:Na pewno nie będzie wnikał, chyba, że zobaczy auto o masie 1 tony a przyczepę dwutonową. Od trzydziestu lat jeżdżę z przyczepami i raz w Świeciu zatrzymali do kontroli , bo na 40 jechałem 60 a to była Syrena 105 z przyczepką N-126 B. Jeżeli nie połamie się przepisów na ich oczach to raczej nie będą kontrolować.

mam podobne odczucia, kiedyś z rodzicami, teraz 4 sezon sam, zero kontroli ;)

jest tylko jeszcze jedna kwestia, wypadek/kolizja :?
załóżmy że dojdzie do jakiegoś zdarzenia, czy wtedy ponadnormatywna przyczepka nie sprawi kłopotów ?
to że nie ma wpisanej masy bez hamulca ... raczej nie będzie kwestią łagodzącą

Depeche, napisz ile masz $$$ bo to też ważna sprawa, np teraz na allegro jest przyczepka za 7tyś z 2005r.
która Twoje problemy rozwiązuje, pytanie czy to kwota akceptowalna ?

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » piątek, 7 sty 2011, 09:05

Widziałem ją, ale szukam czegoś w zdecydowanie niższym pułapie.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » piątek, 7 sty 2011, 09:28

Depeche pisze:Widziałem ją, ale szukam czegoś w zdecydowanie niższym pułapie.

tzn ? bo jeśli za 2tyś, to będzie ciężko :roll:

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 8 sty 2011, 16:11

konrad pisze:

ale da radę !!! wiem coś o tym :))

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » niedziela, 9 sty 2011, 16:20

jedrek101 pisze:
konrad pisze:

ale da radę !!! wiem coś o tym :))

dlatego pisałem że ciężko, a nie że nie możliwe ;)
mała z hamulcem to już jest rodzynek, a jak jeszcze ma być tanio :roll:

Wróć do „Pozostałe”