Ponieważ po zimie powstały odprysk żelkotu przy samej listwie od przedsionka byłem zmuszony ją zdemontować (oczywiście wszystkie śruby rozwiercane) zdjąłem też drugą listwę bo niestety muszę malować dach (i chyba całą przyczepę od razu).
Udało mi się odkręcić jedną śrubę od dołu przyczepy i był to wkręt, a na dachu jedna śruba się kręciła i po zdjęciu listwy okazało się że była to śrubka z nakrętką zatopioną w laminacie.
Teraz nie wiem jak powinny być zamontowane te listwy śrubami czy wkrętami jak zamontować listwy z powrotem?
Mam zamiar nawiercić w listwach nowe otwory na śruby i przykręcić centymetrowymi wkrętami ewentualnie dodatkowo przykleić listwy sylikonem dekarskim czy to dobry pomysł?
Montaż listw aluminiowych
Re: Montaż listw aluminiowych
Jeżeli silikon to akwariowy bezbarwny.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
- rafał
- Fanklubowicz
Re: Montaż listw aluminiowych
Jeżeli wkręty tylko nierdzewki i z łebkiem stożkowym ,żebyś później założył klin ozdobny .Ja zastosowałem wkręty nierdzewne Spaxx 0,8 cm długości gwintu.Oczywiście nowe dziury trzeba zrobic i nagzymkowac otworki w listwach aby się schowały bo klina w przeciwnym razie nie nałożysz .Silikon akwariowy lub szklarski koniecznie neutralny .Octowy zrobi Ci plamy na aluminium .Jeżeli zdecydujesz się na śruby licz się z dokładnym uszczelnianiem bo możesz miec przecieki (w przypadku wkrętów też powinieneś posmarowac gwint silikonem ).Co do usuwania starych śrub - nie obejdzie się bez rozwiercania lub szlifowania mini tarczą .Śrubek tych już nie odkręcisz trzeba je usunąc .Mi zrywanie listew zajęło cały dzień a montaż następny też cały...
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .