ZAWIESZENIE
- ddkrzysztof
- Fanklubowicz
Re: Szyberdach.
zobacz tu może znajdziesz rozwiązanie problemu:
viewtopic.php?f=4&t=178&p=1439&hilit=amortyzatory#p1436
viewtopic.php?f=4&t=178&p=1439&hilit=amortyzatory#p1436
Zabawne jak mało ważna jest Twoja praca, gdy prosisz o podwyżkę,
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
a jak niesamowicie niezbędna dla ludzkości gdy prosisz o urlop...
Pozdrawiam Krzysztof + Kasia + Dominik + Dawid + Daewoo Nubira + N126N (REMONT)
Może ta instrukcja pomoże http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do ... atorow.pdf, a w wolnej chwili poczytaj cały wątek viewtopic.php?f=4&t=178&hilit=amortyzatory tak jak radzi Krzysztof.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:26 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam oś skrętną, chcę tylko do niej dołożyć amortyzatory i zastanawiam się od czego podpasuje, czyli skok i mniej więcej twardość.

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:27 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz racje, ale nie do końca. Zgadzam się z tym, że tylko oryginalne amortyzatory, ale to tylko w przypadku montażu ich w sposób jaki pokazałeś na foto. Ale, gdyby zamontować je z drugiej strony piasty (jak na rysunku) to można zastosować moim zdaniem bez problemu zwykłe standardowe amortyzatory.

W twoim rysunku jest trochę prawdy, lecz nie do końca. Brak możliwości zamontowania amortyzatora z uwagi na piastę. Do osi na resorach tak , ale do osi skrętnej nie.
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:28 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Spokojnie, ja po prostu lubię sprawdzić wszystkie możliwe rozwiązania. Jak się nie da to nie
Chociaż muszę się temu porządniej przyjrzeć 

Szykujcie, sprawdzajcie bo ja też zastanawiam się nad amortyzatorami. zundapp600, liczę tu na Ciebie bo wiem że Ty zrobisz to dobrze
.

-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
O ile mogę się wtrącić, wężykowała Ci ta przyczepka, że chcesz zakładać amortyzatory?
C5 

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:29 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Fanklubowicz
- Kontaktowanie:
A to nie wiedziałem
Też mam oś AL-Ko i praktycznie oprócz przyspieszenia i hamowania (to się zmieni bo zepsuty był hamulec co opisywałem
) nie było żadnej różnicy w jeździe...Twoje słowa wiele wyjaśniają 
I też zapytałem, o wężykowanie czy inne bo wydaje mi się, że taka lekka przyczepka przy zwłaszcza dużym aucie nie bedzie stwarzać żadnych problemów

Też mam oś AL-Ko i praktycznie oprócz przyspieszenia i hamowania (to się zmieni bo zepsuty był hamulec co opisywałem

I też zapytałem, o wężykowanie czy inne bo wydaje mi się, że taka lekka przyczepka przy zwłaszcza dużym aucie nie bedzie stwarzać żadnych problemów

C5 

Powtórzę to, co pisałem w podobnym temacie o zmianie zawieszenia:
Problem z zawieszeniem był, jest i będzie, zwłaszcza na polskich drogach. W poprzedniej mojej przyczepie ( N-126-E) zmieniłem zawieszenie na dwa resory od PF-125P oraz amortyzatory od PF-126P. Poprawa warunków trakcyjnych diametralna. Przyczepa przestała być pingpongiem, nie było żadnych problemów z prowadzeniem, wytrzymywała około 130 co przy poprzednim zawieszeniu osiągnięcie 80 nastręczało problemów z równym prowadzeniem. To, że podniosła się o 10 cm do góry, w niczym nie przeszkadza. Teraz mam N-132-L. Zawieszenie jest typowe, tzn. na wałkach skrętnych, ale ma fabrycznie zamontowane amortyzatory. Jeździłem z przyczepą w poprzednim sezonie i nie było problemów z latającymi rzeczami w środku, chociaż nie bardzo były pomocowane. Na postojach mogłem bez przeszkód wejść do środka. Mój młodszy brat ma taką samą enkę jak twoja i po każdej podróży twierdzi, że tajfun przelatuje przez przyczepę. Ja w swojej na czas przejazdów nawet nie składam stołów do pozycji spanie. Tak, że uważam, zawieszenie należałoby usztywnić a nie zmiękczać. Może inni mają inne zdanie, ale mówię tak z własnego doświadczenia, gdyż jeżdżę z przyczepami już 28 lat, nie tylko kempingowymi, ale również towarowymi. Szerokość opon praktycznie nie ma wpływu na amortyzację lecz na opory toczenia.Moja przyczepa ma DMC wynoszącą 780 kg, a jeżdżę na oponach 155 x 13.
Problem z zawieszeniem był, jest i będzie, zwłaszcza na polskich drogach. W poprzedniej mojej przyczepie ( N-126-E) zmieniłem zawieszenie na dwa resory od PF-125P oraz amortyzatory od PF-126P. Poprawa warunków trakcyjnych diametralna. Przyczepa przestała być pingpongiem, nie było żadnych problemów z prowadzeniem, wytrzymywała około 130 co przy poprzednim zawieszeniu osiągnięcie 80 nastręczało problemów z równym prowadzeniem. To, że podniosła się o 10 cm do góry, w niczym nie przeszkadza. Teraz mam N-132-L. Zawieszenie jest typowe, tzn. na wałkach skrętnych, ale ma fabrycznie zamontowane amortyzatory. Jeździłem z przyczepą w poprzednim sezonie i nie było problemów z latającymi rzeczami w środku, chociaż nie bardzo były pomocowane. Na postojach mogłem bez przeszkód wejść do środka. Mój młodszy brat ma taką samą enkę jak twoja i po każdej podróży twierdzi, że tajfun przelatuje przez przyczepę. Ja w swojej na czas przejazdów nawet nie składam stołów do pozycji spanie. Tak, że uważam, zawieszenie należałoby usztywnić a nie zmiękczać. Może inni mają inne zdanie, ale mówię tak z własnego doświadczenia, gdyż jeżdżę z przyczepami już 28 lat, nie tylko kempingowymi, ale również towarowymi. Szerokość opon praktycznie nie ma wpływu na amortyzację lecz na opory toczenia.Moja przyczepa ma DMC wynoszącą 780 kg, a jeżdżę na oponach 155 x 13.