ZAWIESZENIE
Re: ZAWIESZENIE
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:23 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Amortyzatory belki skrętnej zundapp600, trzeba by uważać przy spawaniu aby nie potopic tych gum w belce. Ale z drugiej strony to czopy też są spawane w większości...
Jak już kiedyś Wam pisałem, spotkałem w Grecji właściciela eNki z amortyzatorami. Miała taką samą oś jak moja, ale oprócz tego dwa zielone amorki. Gość bardzo sobie chwalił to rozwiązanie. Nie wiem tylko, czy to robota fabryczna czy nie. Przyczepa była z 2001 roku.
Co do gumowych wałków, nie rozumiem problemu. Przecież jest to element wymienialny. W serwisie w Niewiadowie robią to od ręki, więc podejrzewam, że w innych miejscach też byłoby do zrobienia. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do stanu gumy, wystarczy je wymienić na nowe. Ja tak zrobiłem i przyczepa zaczęła lepiej się prowadzić - bardziej sprężynuje i jest nieco wyżej zawieszona. Tak więc dokładanie resorów to nie jest żadna konieczność.
Co do gumowych wałków, nie rozumiem problemu. Przecież jest to element wymienialny. W serwisie w Niewiadowie robią to od ręki, więc podejrzewam, że w innych miejscach też byłoby do zrobienia. Jeśli ktoś ma wątpliwości co do stanu gumy, wystarczy je wymienić na nowe. Ja tak zrobiłem i przyczepa zaczęła lepiej się prowadzić - bardziej sprężynuje i jest nieco wyżej zawieszona. Tak więc dokładanie resorów to nie jest żadna konieczność.
Pozdrawiam,
Petek
Petek
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:24 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
W sprawie wymiany tych gum to pytałem w sklepie w Niewiadowie. Wstępnie padła kwota 400 zł.
Pytałem w serwisie w Częstochowie http://www.przyczepy-pierzgalski.pl/, i za wymianę wałków w AL-KO powiedział mi : 6 wałków po 30 zł czyli 180 zł plus robocizna nie przekraczająca kwoty 200 zł, czas wykonania po wcześniejszym umówieniu terminu do 5 godzin. Po sprawdzeniu zawieszenia na szarpaku i wibro, stwierdził, że jeszcze ze 2 do 3 lat jeździć na tym co mam.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
To nie jest tak żle
, w takim razie jak się posypie to będę regenerował. Cena do przyjęcia, a jakby się dało jeszcze amorki wstawic to w ogóle super jazda....

U mnie zrobili przy okazji podłogi. Nie pamiętam ile wyszło za samą oś, ale jak dobrze poszperasz na forum to powinieneś to znaleźć.
Pozdrawiam,
Petek
Petek
- jarek /////+Nka
zundapp600 pisze:... Jak widomo oś fabryczna nie posiada resorów gdyż jest osią skrętną.
...

zundapp600 pisze:....Dołożenie amortyzatorów do takiej osi nie jest takie proste .........., ale sądzę że wykonalne .
...(
Jedynym rozwiązaniem wydaje się dospawanie uchwytu na amortyzator do wahacza lub wymiana wahacza np. przy okazji wymiany gum.Górne mocowanie to już nie jest duży problem.
Jeszcze nie widziałem aby ktoś odważył się dospawać uchwyty, a myślę, że jest to możliwe nawet na zmontowanej osi. Od gum jest na tyle duża odległość, że można by chłodzić wodą nawet zanurzyć oś w okolicach gdzie są gumy. Sprawę kiedyś konsultowałem ze spawaczem i powiedział mi że spawając migomatem, trzeba by robić przerwy między kolejnymi ściegami aby wystygło a wtedy nic się gumom nie stanie.
Jeżeli ktoś się odważy i uda mu się, to pójdę w jego ślady:).
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:25 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam, jak widzę to sporo wątpliwości nasuwa się odnośnie montażu amortyzatorów do osi skrętnej, może te zdjęcia pomogą 

N 132 L + mercedes C 220 D
Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 18:25 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
trochę się spóźniłem ale już do pobrania z naszej stronki
http://fanklub-niewiadowek.com/linki/do ... atorow.pdf
Czesc ja mam te zielone amorki przyczepa jest z 05r i prowadzi sie super.