andriu pisze:... wydaje mi sie ze budka na resorach bedzie sie jednak gorzej prowadzic, bedzie podskakiwac, wyzej ma srodek ciezkosci ale na pewno jest prostsza w serwisie, ....

Na pewno na resorach przyczepa jest wyższa, co za tym idzie środek ciężkości jest wyżej?? Może ktoś zmierzy?? Myślę, że zalezy to od sposobu wykonania.
rafał pisze:P... Chodzi mi o to aby oś fabryczną nie odcinać od piast ale pospawać całość na sztywno i wtedy umieścić na resorach i dorzucić amorki ....
BIGL pisze:Raczej zły pomysł, oś skrętna nie jest prosta ("wahacze" piast) i na resorach zbytnio tego nie ustawisz. Gdy zamontujesz na boku to będzie strasznie gięło resor itp, montaż w pionie okropnie podniesie przyczepę (doliczając jeszcze wysokość samego resoru). Optymalnym rozwiązaniem nad którym kiedyś się zastanawiałem to montaż amortyzatorów osi skrętnej.
Każdy, nawet wydawało by się dziwny pomysł może mieć w sobie coś ciekawego.
http://www.teardroptrailers.us/tbuild.pdfW załączonym linku jest tutorial jak wykonać ramę do małej przyczepy kempingowej.Jak widać przykładowa rama jest zbudowana na osi przypominającej kształtem właśnie taką pospawaną. Nie mówię, że popieram pomysł ze spawaniem ale uzyskany w ten sposób kształt osi może być korzystny.