Ogrzewanie
Re: Ogrzewanie
Co do rozmiaru, to nie pomogę, ale lewe gwinty mają nacięcie na nakrętkach.
- robert
- Administrator
CornBlumenBlau pisze:... jaki rozmiar ma gwint przyłącza gazu (tam gdzie wchodzi rurka miedziana) przy zaworze głównym trumy,?
I czy jest on standardowo dla gazu lewy, czy prawy?
U mnie jest prawy. Rurka 8 mm. Ale jaki gwint.... niestety nie wiem

Witam.
Jakie dać ogrzewanie do N126N?
Truma czy Carver oraz jaka moc 1800 czy 3000?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Niewiadów N 126n
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
III Jesienny Spot FKN - Ciechocinek - 9 - 12 listopad 2018
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
Co kupisz to dasz 
Ja mam Carvera i ogólnie bez zastrzeżeń. Wylot na dole może być zarówno zaletą jak i wadą, zależy jak komu powieje. Jest prostszy i to też może być zaletą a równie dobrze wadą. Mnie przeszkadza brak kapilary, a co za tym idzie brak regulacji temperatury, tzn oczywiście jest regulacja tylko że nawet na minimum jest nam za ciepło przy temp 2 do 7 stopni na dworze. Sam widziałeś, że w Ciechocinku spaliśmy z uchylonym dachem.
Taniej można go kupić. Ogólnie patrz zdanie pierwsze, co Ci się trafi godnego i w dobrych pieniądzach to bierz, ze wskazaniem na Trumę (to już moje odczucie).

Ja mam Carvera i ogólnie bez zastrzeżeń. Wylot na dole może być zarówno zaletą jak i wadą, zależy jak komu powieje. Jest prostszy i to też może być zaletą a równie dobrze wadą. Mnie przeszkadza brak kapilary, a co za tym idzie brak regulacji temperatury, tzn oczywiście jest regulacja tylko że nawet na minimum jest nam za ciepło przy temp 2 do 7 stopni na dworze. Sam widziałeś, że w Ciechocinku spaliśmy z uchylonym dachem.
Taniej można go kupić. Ogólnie patrz zdanie pierwsze, co Ci się trafi godnego i w dobrych pieniądzach to bierz, ze wskazaniem na Trumę (to już moje odczucie).
Przy Trumie chyba trochę łatwiej o części zamienne.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Victus pisze:Witam.
Pozdrawiam.
Polecam Truma pasuje do tej szafy tak jakby tam była zaprojektowana, oczywiście grzeje niesamowicie mocno, tak jak piszą chłopaki części do niej jest w brud. Ja na twoim miejscu bym się nie zastanawiał ani chwili.
Truma ale z ventem 12V, upoluj taką a będziesz Pan zadowolony 

Od dłuższego czasu przeglądam ogłoszenia i jak znalazłem Trumę za 450 to już się sprzedała a dzisiaj wystawiona została za 650 - poznałem po rysie na obudowie
Niewiadów N 126n
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
Samoogon pisze:Co kupisz to dasz
Też mam Carvera z dolnym wylotem, nie było sytuacji by zgasł, nawet przy bardzo silnych podmuchach wiatru, ale... nawet nastawiony na minimum grzeje bardzo mocno.
Nawet jak w nocy jest mróz w budzie jest po prostu za ciepło. Poza tym bez zastrzeżeń, ale dzisiaj montowałabym coś z termostatem.
Czy termostat można dołożyć w przyszłości?
Niewiadów N 126n
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Victus pisze:Czy termostat można dołożyć w przyszłości?
Nie kombinuj, bądź cierpliwy, przeglądaj olx i szukaj trumy...
Fiacior75 pisze:Victus pisze:Czy termostat można dołożyć w przyszłości?
Albo jeśli nie chce Ci się szukać, mogę dać namiar na sprawdzonego gościa od którego kupisz dość świeżą Trumę wraz z ventem i wszystkim czego potrzebujesz do montażu. Tylko cena będzie trochę wyższa ale za to piec 10-12 letni a nie starszy ode mnie

PS.
Noo Fiacior, teraz jesteś prawdziwy FSO 1500 (post)

Teoretycznie można przecież wszystko, ale wiązało by się to z dużą przebudową więc jeśli kupisz Carvera zapomnij o jakiejś dokładnej regulacji.
Pamiętaj też że jest tam mocno nietypowa jedna rurka średnicy 4,8mm. Nie sposób dokupić w PL nowe baryłki, ja przerobiłem to na 6mm bo (jak w większości egzemplarzy) była w kiepskim stanie.
Jest mój temat dotyczący remontu tego pieca, tam wszystko pokazałem co i jak.
Pamiętaj też że jest tam mocno nietypowa jedna rurka średnicy 4,8mm. Nie sposób dokupić w PL nowe baryłki, ja przerobiłem to na 6mm bo (jak w większości egzemplarzy) była w kiepskim stanie.
Jest mój temat dotyczący remontu tego pieca, tam wszystko pokazałem co i jak.
Fiacior75 pisze:Victus pisze:Czy termostat można dołożyć w przyszłości?
Kupiłem cały komplet, wszystkie węże, komin, wentylator 12 v, regulator
https://allegro.pl/piec-ogrzewanie-gazo ... NDI1MDc%3D
A o termostat pytam z ciekawości na przyszłość tak jak poniżej
https://www.youtube.com/watch?v=EUCSRxWHmxY
A gdyby tak założyć termostat w przyszłości......

Niewiadów N 126n
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici
Holownik T4 2,4 D
Veni Vidi Vici