czerwona butla gazowa 2kg

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Re: czerwona butla gazowa 2kg

Postautor: jedrek101 » wtorek, 18 maja 2010, 22:24

Konrad_wawa pisze:
jedrek101 pisze:o świetna info dla mnie :)- trzeba będzie sobie zrobić wycieczkę do Góry Kalwarii

Zaczekaj. W tym tygodniu podjadę na tą stację i ustalę ile mają butli i jakiej wielkości. Te małe 2 kg to mieli na pewno, bo taką wymieniałem w zeszłym roku. Jak nie będą mieli tych 4 kg, to poproszę, żeby kilka sprowadzili ( sam mam do wymiany i zalegalizowania dwie ). Jak już butle będą dostępne to dam znać.

Konrad ja taki wyrywny nie jestem , ogonek z butlami stoi u rodzinki 100 km od mojej chatki :), na początku czerwca jadę do skorupki - wtedy wezmę butle :)

Awatar użytkownika
stef
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: stef » środa, 19 maja 2010, 20:27

BIGL pisze:(...)
Cena prawie nowej :( , ale co robić....
Na okienku jest napisane że nie napełniają czerwonych, więc lepiej chyba prysnąć wcześniej jakimś kolorkiem :wink:

Jest dokładnie tak jak napisał BIGL. Dziś byłem i 60zł legalizacja butli... 72zł kosztuje nówka w sklepie...

Ale na szczęście kiedyś przemalowałem stara butlę na niebiesko i bez problemu nabili i sprawdzili szczelność.

Tak to właśnie wygląda w Białymstoku.
Stefan
T4 EuroSky 550
było
Xsara picasso 1.8B+G + N126 + KIP 42 TTZ

Awatar użytkownika
ernest_k

Postautor: ernest_k » środa, 19 maja 2010, 22:01

to u was naprawdę jest trochę drogo :( z tego co mówił mi gość na stacji to oni wymieniają po prostu na legalizowaną i to kosztuje 20 zł plus 15 gaz
n126a 76`+ peugeot 605 2.0

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

ceny z krk

Postautor: konrad » piątek, 28 maja 2010, 09:29

dorzucę jeszcze ceny z Krk
legalizacja małej 25zł (zostawiamy i na drugi dzień odbiór)
napełnienie 8zł/kg, niezależnie od rodzaju/wielkości butli
ceny z firmy Mexol http://www.mexol.pl/dystrybucja.htm
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » piątek, 28 maja 2010, 20:20

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:59 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » piątek, 28 maja 2010, 20:46

Hm jeszcze takiego czegoś nie widziałem , ale niegłupie rozwiązanie tylko czy nie ma problemu z zatankowaniem takiej butli chodzi czy nikt się nie czepia o jakieś papiery z tym związane , bo na jednej stacji nie będzie problemu a na innej mogliby odmówić , czy z taką odmową się spotkałeś..Pozdrawiam .
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » piątek, 28 maja 2010, 20:55

Post usuniety
Ostatnio zmieniony sobota, 2 mar 2013, 23:59 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 28 maja 2010, 21:25

Widzialem to już u kolegi na karawaning.pl - bardzo dobra sprawa, a już napewno bezpieczniejsza niż zwykłe butle. No i tankowanie zapewne wystarcza na dłuugi wyjazd. U mnie sprawa jest troszkę inna - potrzebuję 2 mobilnych butli: jedna do gotowania (w przedsionku na kuchence turystycznej- nigdy (jeszcze :wink: ) w przyczepie), a druga większa do lodówki i Trumy (lodówka w przyczepie jest zasilana 220V, a w przedsionku stosuję gaz). Na długi wyjazd (może kiedyś do tego dojdzie :roll: ), zawsze mogę zabrać butle 11kg :D - choć oczywiście ideałem by było mieć taką butle z auta , wielozawór do gazu, i stacjonarną lodówkę zasilaną gazem (mam turystyczną). Butla zapewne 15L wystarcza na 1 bardzo aktywny sezon :D, może nawet i 2
Obrazek

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » piątek, 28 maja 2010, 21:57

Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:00 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » piątek, 28 maja 2010, 22:46

zundapp600 pisze:BIGL , chcę to tak zrobić aby kuchenka , lodówka i truma były zasilane właśnie z tej butli . A dodatkowo zostawić z jeden reduktor do zewnętrznego zasilania np grill , kuchenka , lampa . A co to przeszkadza zastosować zawór -reduktor i powiedzmy z 3-5m przewodu .

SUPER rozwiązanie
Podeślij je do Bratka - opublikuje na stronie "zrób to sam"

a przy okazji - przy takim rozwiązaniu do każdego odbiornika np. lodówki , czy kuchenki , trzeba stosować osobny reduktor ?

BIGL

Postautor: BIGL » sobota, 29 maja 2010, 04:38

Z tym dodatkowym przewodem na zewnątrz to super pomysł :D. Z logiki wynika że do wszystkich odbiornków o ile są zasilane takim samym ciśnieniem (chodzi o dysze w palnikach) wystarczy jeden reduktor przed wielozaworem - to tak jak z tą dętką w rowerze - ciśnienie nie jest największe przy wentylu :wink: .
Zawór do dodatkowego przewodu najlepiej jest zrobić gdzieś przy butli - zawsze to bezpieczniej, a i nie śmierdzi gazem w środku przyczepy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » sobota, 29 maja 2010, 07:38

BIGL pisze:Z tym dodatkowym przewodem na zewnątrz to super pomysł :D. Z logiki wynika że do wszystkich odbiornków o ile są zasilane takim samym ciśnieniem (chodzi o dysze w palnikach) wystarczy jeden reduktor przed wielozaworem - to tak jak z tą dętką w rowerze - ciśnienie nie jest największe przy wentylu :wink: .
Zawór do dodatkowego przewodu najlepiej jest zrobić gdzieś przy butli - zawsze to bezpieczniej, a i nie śmierdzi gazem w środku przyczepy.

No właśnie

Też wcześniej myslałem o czymś takim jak instalacja gazowa w przyczepce , ale jak chciałem ją zasilać z butli 11 km.
W instalacji byłby jeden reduktor i dwa odbiorniki ( w przyszłości może trzy).
No i butla - raczej nie ma problemu z wymianą takich butli ....
Obrazek

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » niedziela, 30 maja 2010, 10:55

jak podłącza sie taką samochodową butle ?
bo w aucie gaz idzie do reduktora w stanie ciekłym ?

mam butle do wnęki koła i myślałem o montażu pod spodem, jak koło zapasowe

na razie przechodzę na 11kg, które są wszędzie łatwo dostępne i tanie
a do grilla będę miał małą 2kg, plus ew kawałek przewodu z tej 11kg
u mnie jest mały problem z reduktorem, w przyczepie jest 50 :roll:

Konto usuniete

Postautor: Konto usuniete » niedziela, 30 maja 2010, 12:05

Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:01 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 31 maja 2010, 07:45

zundapp600 pisze:Konrad trzeba zmodyfikować pobór gazu , czyli obciąć rurkę od zaworu w butli .
Wówczas gaz pobierany jest tak jak w normalnej butli 11 kg .

czyli nie ma jakiegoś problemu i dodatkowych parowników 8)

Co do butli o której wspominasz ........też nad nią myślałem , ale utrudniona jest kontrola ilości gazu :(
a tu wszystko widać :D

można zrobić wizjer w podłodze :lol:
a poważnie, to faktycznie byłby problem, chyba że ten manometr da się zainstalować gdzieś obok :roll:
chociaż on jest chyba zintegrowany z wielozaworem :(

Wróć do „Pozostałe”