akumulator czy prąd 220v

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
ernest_k

Re: akumulator czy prąd 220v

Postautor: ernest_k » środa, 2 cze 2010, 22:00

cześć , ja mam zwykłe aku 55Ah , w samochodzie miał czasami problemy a tu smiga aż miło(radio i oświetlenie) ale to tylko w miejscach gdzie brak prądu.Instalacja 220 i 12 to podstawa, moja przyczepa fabrycznie miała tylko 12V. A co do ładowania aku żelowego, to w lidlu były swego czasu super prostowniki procesorowe które spokojnie ładują takie akumulatory bez najmniejszego problemu. Ja kupiłem sobie dwa :D bo jeden mam zamiar na stałe zamontować w przyczepie :D
n126a 76`+ peugeot 605 2.0

cemik

Postautor: cemik » środa, 2 cze 2010, 22:51

Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.

Awatar użytkownika
rafał
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: rafał » czwartek, 3 cze 2010, 07:33

cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.

UPS jest urządzeniem które nadaje się do tego .Jego wadą jest jego waga (zależy od wielkości).
Szanuj szefa swego możesz mieć gorszego (uwaga mi się nie sprawdzło teraz mam dobrego szefa !!!!!! ) . Z wiekiem spada zapotrzebowanie na zysk a rośnie popyt na święty spokój . Jak się nie ma co się lubi to się z........a żeby to mieć .

Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: konrad » poniedziałek, 7 cze 2010, 07:31

BIGL pisze:Miałem okazję przez weekend uzywać akumulatora od mojej Jawy (12v) - mimo tego że to był stary aku i w dodatku ładowany 3 miesiące wcześniej , to znakomicie dawał radę (tylko oświetlenie). Myślę że do światła i pompki na weekendowe wypady w zupełności wystarczy. Jak będę miał okazję to przetestuję nowy i naładowany - zobaczymy jakie będą wyniki :wink: . Aku taki zwykły http://allegro.pl/item1027678658_akumul ... v_5ah.html

przez jeden weekend też używałem malutkiego aku chyba 10Ah i do pompek (wody i WC) wystarczył w zupełności
oświetlenie miałem z latarki, która też cały weekend przeżyła, więc pewnie i aku dałby radę obsłużyć
awaryjnie miałem drugi, ale okazał się zbędny

rafał pisze:
cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.

UPS jest urządzeniem które nadaje się do tego .Jego wadą jest jego waga (zależy od wielkości).

no tak, ale wagę robi aku :roll:
mam 10Ah o którym pisałem i waży on troszkę
UPS dobre rozwiązanie, ale jednak aku tam siedzi przeważnie malutki
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

kaczorek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kaczorek » wtorek, 8 cze 2010, 21:30

Myślę że każdy ma swoje zdanie sam na krótkie wypady na dziko stosuję aku 88ah i stwierdzam że spokojnie starczy do oświetlenia tv+antena
kaczorek

Wróć do „Pozostałe”