cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.
BIGL pisze:Miałem okazję przez weekend uzywać akumulatora od mojej Jawy (12v) - mimo tego że to był stary aku i w dodatku ładowany 3 miesiące wcześniej , to znakomicie dawał radę (tylko oświetlenie). Myślę że do światła i pompki na weekendowe wypady w zupełności wystarczy. Jak będę miał okazję to przetestuję nowy i naładowany - zobaczymy jakie będą wyniki. Aku taki zwykły http://allegro.pl/item1027678658_akumul ... v_5ah.html
rafał pisze:cemik pisze:Ja mam jeszcze lepiej to rozwiązane, kupiłem UPSa i jak będe podłączony pod 230V to aku będzie się ładował, a jak nie będę podłączony to UPS służyć będzie do zamiany 12V na 230V.
UPS jest urządzeniem które nadaje się do tego .Jego wadą jest jego waga (zależy od wielkości).
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości