teraz juz wiem jaki rozm. zastosowałeś...
pytanie o kola/wymiane opon
Re: pytanie o kola/wymiane opon
bardzo fajnie ...juz to pisałem w innym temacie , wiec sie powtórzyłem , za co przepraszam grono kolegów i kolezanek ..
życie jak droga, kiedyś się kończy...
u mnie są bezdentkowe
, ale jak pojechałem do wulkanizacji z oponami i felgami założyć oponki to gość jak się dowiedział że do przyczepki alu + nowe opony to sie troszkę zdziwił 
Ja założyłem felgi alu od BMW rekin, idealnie pasują. Na szrocie za parę 30 złotych, bo więcej ni mieli.

KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Nie no budka z aluskami wygląda rewelacyjnie
Dużo uroku to dodaje 
wedrowniczek pisze:detek nigdzie nie ma! wszyscy wowczas madrzy i pomocni panowie - rozkladaja rece. oponki sa 145/70/12. nie musze dodawac, ze szukam 3,4 nowych sztuk.. jak ktos moze pomoc - plissss....))
hmm chyba dętka taka sama jak ja kupiłem (do 135/80 r12)
- bez problemu w małej mieścinie (kuj-pom)
poszukaj może po małych sklepikach z częściami do malucha
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Właśmie dzis do swojej przyczepki założyłem felgi fiatowskie 4 cale (najprawdopodobnie od pierwszych punto)z oponami 155/65/13 i super pasują .Luz od wewnętrznej strony rantu felgi i ramię osi skrętnej ok.20mm i po obu stronach opony, a nadkolem duży luz ,i co do średnicy całego koła ,a orginalnej 12 calowej oponki to ok.20mm. Jest wszystko w pożądku i co najważniejsze felgi są przystosowane do większych obciążeń niż orginał ,2,5 atm wystarcza w zupełności po załadowaniu przyczepy 3 osobami do testu
.
N126 b z 1977 roku - Ford Focus 2,0 +gaz
na każdej oponie podana jest nośność i niestety należ dobierać do DMC przyczepy. np 165/70 R13 81T. i to 81 określa nośność opony:
http://www.debica.com.pl/szukam.xml?/la ... 0511-17753
ja posiadam n126e z doświadczenia wyszło że 135 lub 145 są idealne. próbowałem dać 155 R12 ale niestety ocierały, co widać było po wnękach kół. wolałem nie ryzykować przetarcia nadkoli.
typowe dębice passio 135/80 R13 posiadają indeks 70 czyli 335 kg na koło. przy dmc przyczepy 510 kg - całkowicie wystarcza. do n126n trzeba dać 145/80 R13 75t czyli nośność 375 kilo na koło czyli idealnie 750 kg DMC. jedne i drugie pasują idealnie do felg z CC 4j13. można dać szersze tylko poco. opony i tak zje słoneczko i po 8 - 10 latach będą do wymiany /niektórzy twierdzą że 6 lat to max - ale jeśli przyczepa nie stoi bokiem w południowym słońcu, to aż tak szybko nie parcieją. generalnie odradzam niskoprofilowe czyli 145/70 itp. przyczepy mają kiepskie zawieszenie, a takie opony trzeba solidnie pompować /2,5 - 3 atm/ co niestety bardzo niszczy niezbyt tanie wałeczki gumowe. jeśli ktoś posiada zawieszenie pełne czyli pióra i amory moje dywagacje są zbędne.
http://www.debica.com.pl/szukam.xml?/la ... 0511-17753
ja posiadam n126e z doświadczenia wyszło że 135 lub 145 są idealne. próbowałem dać 155 R12 ale niestety ocierały, co widać było po wnękach kół. wolałem nie ryzykować przetarcia nadkoli.
typowe dębice passio 135/80 R13 posiadają indeks 70 czyli 335 kg na koło. przy dmc przyczepy 510 kg - całkowicie wystarcza. do n126n trzeba dać 145/80 R13 75t czyli nośność 375 kilo na koło czyli idealnie 750 kg DMC. jedne i drugie pasują idealnie do felg z CC 4j13. można dać szersze tylko poco. opony i tak zje słoneczko i po 8 - 10 latach będą do wymiany /niektórzy twierdzą że 6 lat to max - ale jeśli przyczepa nie stoi bokiem w południowym słońcu, to aż tak szybko nie parcieją. generalnie odradzam niskoprofilowe czyli 145/70 itp. przyczepy mają kiepskie zawieszenie, a takie opony trzeba solidnie pompować /2,5 - 3 atm/ co niestety bardzo niszczy niezbyt tanie wałeczki gumowe. jeśli ktoś posiada zawieszenie pełne czyli pióra i amory moje dywagacje są zbędne.
To moze ja wypowiem sie w temacie jako ze to moj pierwszy powazny post
Wlasnie zmienilem kola w mojej n126e z orginalnych maluchowskich nowszego typu na:
felgi od poloneza 13 cali, rozmiar: 5Jx13H2, parametry: rozstaw 4x98 / srednica otworu centrujacego 58,5 / ET 29
Jesli chodzi o obcieranie to przy prostym rancie mialem jakies 5mm od tej lapy metalowej ale na wszelki wypadek kupilem dystanse chyba od FSO 125p 5mm i jest idealnie biorac pod uwage ze opone mam 175/70 r13.
Mysle ze spokojnie z dystansem powinna wejsc tez opona 185 ale nie dam glowy;)
Wlasnie zmienilem kola w mojej n126e z orginalnych maluchowskich nowszego typu na:
felgi od poloneza 13 cali, rozmiar: 5Jx13H2, parametry: rozstaw 4x98 / srednica otworu centrujacego 58,5 / ET 29
Jesli chodzi o obcieranie to przy prostym rancie mialem jakies 5mm od tej lapy metalowej ale na wszelki wypadek kupilem dystanse chyba od FSO 125p 5mm i jest idealnie biorac pod uwage ze opone mam 175/70 r13.
Salaseilo pisze:.
ale na co az tak szerokawa opona...wydaje mi sie ze spokojnie wystarczy 165...!!!
serek pisze:Salaseilo pisze:.
ale na co az tak szerokawa opona...wydaje mi sie ze spokojnie wystarczy 165...!!!
Pisze tylko zeby weszla jakby ktos chcial jakies fajne alu do przyczepki na 14 calowych. A co do szerokosci to sie zgodze ze w zupelnosci starczylo by nawet 155 tyle ze ja mialem w bardzo dobrym stanie 175 i chcialem je wykorzystac aby nie kupowac nic innego;)
serek pisze:Salaseilo pisze:.
Serek na 185 przyczepka będzie lepiej trzymać się drogi.
Berlingo 1.9D + N126b

ja rozumiem , ale zwieksza sie dodatkowo tarcie co za tym idzie zuzycie paliwa holownika ...wystarczy ze mam juz szer. opony w aucie w przyczepie wystarczy 155 jakie mam i tez sie dobrze trzymaja drogi...
ale kazdy montuje opony jakie chce ...nic mi do tego ...
serek pisze:ja rozumiem , ale zwieksza sie dodatkowo tarcie co za tym idzie zuzycie paliwa holownika ...wystarczy ze mam juz szer. opony w aucie w przyczepie wystarczy 155 jakie mam i tez sie dobrze trzymaja drogi...
Masz racje
Berlingo 1.9D + N126b

a ja mam kola 185/55 R14 - takie były jak kupiłem przyczepe i wiecznie mi sie wydaje ze mam kapcia
zastanawiam sie nad załozeniem 175/80 R13 ( takie posaiadam z poprzedniego auta )
ale te znowu wydaja mi sie za wysokie i nie wiem czy jak pojade z bagazami nie bedzie tarła o nadkole
Musze sprobowac w tym tygodniu i chociaz przejechac sie po miescie -wtedy zobacze jak to bedzie ...
mam pytanie do kolegow ktorzy maja duzo wieksze doswiadczenie z przyczepami ; ktore wg Was beda lepsze???
zastanawiam sie nad załozeniem 175/80 R13 ( takie posaiadam z poprzedniego auta )
ale te znowu wydaja mi sie za wysokie i nie wiem czy jak pojade z bagazami nie bedzie tarła o nadkole
Musze sprobowac w tym tygodniu i chociaz przejechac sie po miescie -wtedy zobacze jak to bedzie ...
mam pytanie do kolegow ktorzy maja duzo wieksze doswiadczenie z przyczepami ; ktore wg Was beda lepsze???
szymon79
N 132t + N250 + VW T4 multivan 2.5 LPG

N 132t + N250 + VW T4 multivan 2.5 LPG
ja bym sobie zostawil te 14 tylko dopompowal;) a jak myslisz o 13 to 175/70 i nic nie trze, jak masz kolo od poloneza albo fiata z et33 (chyba) to bedzie luz ale warto dodac dystans 5mm i masz pewnosc ze nawet nie bedzie tarlo z odwaznikiem. A co do 14 to napewno lepiej wygladaja i z nizszym profilem sa sztywniejsze na zakretach.
Link do dystansow http://allegro.pl/item407403650_dystans_dystanse_4x98_4x100_oryginalne_fiat.html
Link do dystansow http://allegro.pl/item407403650_dystans_dystanse_4x98_4x100_oryginalne_fiat.html