Podłoga

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Paweł69

Podłoga

Postautor: Paweł69 » piątek, 8 mar 2013, 00:02

Witam wszystkich. Zima trochę odpuściła i można zabrać remont Enki. Jak na razie jestem na etapie czyszczenia skorupy w środku, szlifierka kontowa ze szczotką doniczkową i nieźle nawet to idzie.Niezbędny ubiór ochronny (kombinezon lakierniczy), maska i okulary.
Trochę zmartwił mnie stan ramy. Na razie pospawana pomalowana i musi być, jednak rozglądam się za jakąś lepszą, najlepiej ocynkowaną.
I właśnie mam do Was pytanie. Czy płyta osb podłogowa wspiera się tylko na legarach kantówkach czy równie na profilach skorupy ???. Z tego co się zorientowałem u mnie płyta by była ok. 5mm nad profilem skorupy. Legary kantówki co 30-35 cm. Myślę, że tak będzie ok. Co Wy na to?.
Zrobię kilka fotek i prześlę. Pozdrawiam Paweł.

Awatar użytkownika
zoja

Re: Podłoga

Postautor: zoja » sobota, 9 mar 2013, 09:50

Podłoga jest ze sklejki. Jest przymocowana do listew w podłodze (gwoździe, wkręty) i przylaminowana do boków skorupy.

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 9 mar 2013, 14:13

Podłoga przyczepki po zdjęciu sklejki wygląda tak:
Obrazek
Podłoga jest z 3-ch części sklejki.
Sklejka u mnie trzymała się na takich karbowanych gwoździach wbijanych w listwy wlaminowane we wręgi w podłodze.
Poza tym na śrubach na wylot przez belki do ramy.
Ja podbijałem łby gwoździ śrubokrętem i młotkiem do góry. Potem podkładałem cęgi boczne żeby jeszcze trochę podciągnąć go do góry a potem łapą do gwoździ szło jak w masło i wyszły bez większego bólu. Potem gwoździe w te same otwory zastąpiłem hartowanymi wkrętami (te czarne do karton-gipsu) i jeszcze kilka;) dla pewności.

Co do czyszczenia z kleju to też używałem druciaka na wiertarce:D....szło jak w masło ale pogoda +30'C w cieniu skłoniła mnie do pozbycia się ubrania ochronnego i o tym że był to błąd pamiętam przez kolejne 3 tygodnie:D...poparzenie słoneczne to pikuś przy tym g...wnie.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Paweł69

Postautor: Paweł69 » sobota, 9 mar 2013, 21:22

1.jpg
1.jpg (54.3 KiB) Przejrzano 4385 razy
Witam. Dziękuję kolegom za odpowiedź. Jednak nie do końca oto mi chodziło. Wiem jak montowana jest podłoga w Ence.U mnie akurat nie było całych długich listew, kantówek tylko kawałki desek przyklejone do skorupy. Wszystko to musiałem usunąć. Nowe kantówki, które mam zamiar wkleić , za laminować są o ok 5mm wyższe niż profile skorupy (wystają ponad wręgi). Płyta podłogi sklejka będzie się opierała tylko na drewnianych kantówkach. Będzie oczywiście przykręcona do kantówek wkrętami, a w miejscach mocowania całość śrubami do ramy.

Wróć do „Pozostałe”