rejestracja przyczepy

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
konrad
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: rejestracja przyczepy

Postautor: konrad » niedziela, 22 sty 2012, 14:46

kotek pisze:Będą kazali wyrobić i co wtedy diagności wstukają na tabliczkę? tabliczka znamionowa zgodnie z przepisami musi być.

musi albo nie musi ;) zależy chyba od rocznika ?
u mnie na przyczepce bagażowej nie było :roll:
teraz nawet na SAMie nabijają ?

co do braku tabliczki to nabicie nie jest jakimś problemem,
trzeba iść do WK zgłosić że tabliczka odpadła (korozja) i dają wniosek na nabicie tabliczki zastępczej
z tym papierem na SKP i oni nabijają tabliczkę wg danych z katalogu. Koszt coś do 50zł
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4

filemon
Kontaktowanie:

Postautor: filemon » wtorek, 14 lut 2012, 10:57

Chyba nie da się bez przeszkód zarejestrować przyczepki która miała stary dowód bez wpisanych mas.
Wczoraj udałem się do urzędu, dałem miłej Pani w okienku starą tablice, dowód i umowy kupna.
Pani wysłała mnie do kasy w celu uiszczenia opłaty wysokości 121,50zl.
Zapłaciłem, kwitek przyniosłem do okienka, wypełniłem odpowiedni formularz informując w międzyczasie Panią co do modelu przyczepy i że ma hamulec najazdowy.
Pani poszperała w jakiejś urzędowej bazie danych i poprosiła żebym poczekał kilka minut.
Faktycznie po kilku chwilach wydała dowód wraz z tablicą. Nie zwróciłem uwagi na rubryki dotyczące masy, dopiero w domu przyglądnąłem się i zastanowiły mnie niskie wartości wpisane w F1, F2 i G, a mianowicie 420kg i 320kg.
Podszedłem odczytać co mówi tabliczka znamionowa na przyczepie (szkoda że wcześniej nie popatrzyłem) a tam jak wół napisane 480kg i 580kg.
Wynika z tego że w chwili obecnej moja przyczepa nawet w stanie pustym przekracza DMC z dowodu.
Poradźcie jak to naprostować, czy dokładne zdjęcie tabliczki znamionowej wystarczy dla Pani z urzędu, czy będzie konieczna wizyta na stacji diagnostycznej? Aha, na razie mam oczywiście dowód tymczasowy.
Filemon
Małego chłopca od mężczyzny odróżnia cena jego zabawek.

Awatar użytkownika
kwok

Postautor: kwok » wtorek, 14 lut 2012, 11:21

No to pięknie ! Przyznam się, że tyle czasu jestem w posiadaniu cepki ,ale nigdy nie porównałem tabliczki z dowodem.Muszę to zrobić i to jak najszybciej !

Pozdrawiam !

---------------------------------------
KwoK N 375 VW Touran 19tdi

filemon
Kontaktowanie:

Postautor: filemon » środa, 15 lut 2012, 16:50

No więc odwiedziłem wydział komunikacji jeszcze raz. Bardzo pozytywnie się zaskoczyłem.
Pani pozwoliła zerknąć w te ich tajemne księgi z których bierze dane i wyszło na to że N126E z hamulcem najazdowym figuruje tam jako N126EA. Pokazałem miłej Pani zdjęcie tabliczki znamionowej, gdzie również widoczne jest oznaczenie EA oraz masy dokładnie takie jak w jej książce.
Na podstawie fotki i ich książki Pani zmieniła dane na 480kg masy własnej i DMC 580kg.
Mam nadzieje że jak będę odbierał stały dowód to wszystko się będzie zgadzać.
Filemon

Awatar użytkownika
Paczek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Paczek » środa, 15 lut 2012, 23:23

czyli wszystko dobre co się dobrze kończy :thumbup:

filemon
Kontaktowanie:

Postautor: filemon » czwartek, 16 lut 2012, 16:19

Paczek pisze:czyli wszystko dobre co się dobrze kończy :thumbup:

W 100% będę tak mógł powiedzieć gdy odbiorę stały dowód z poprawnymi danymi.
Ale myślę pozytywnie
Filemon

Rafik&Bożka
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Rafik&Bożka » piątek, 24 lut 2012, 21:55

Witam mam pytanie czy i jak jest możliwość zarejestrowania przyczepki .Właściciel przyczepki zmarł 8 lat temu a wnuczek chce ją odsprzedać dając mi dowód rejestracyjny bez pisania żadnych umów czy ktoś zna możliwość jak ją na siebie zarejestrować .
VW Bora 1.9 TDI + N126e

Awatar użytkownika
Kopi

Postautor: Kopi » piątek, 24 lut 2012, 22:20

Musisz mieć umowę czy inny dokument mówiący o prawie własności do przyczepki: jeżeli nie będzie to umowa kupna-sprzedaży to może być to np. akt darowizny. Innaczej się nie da.
Ale najpierw wnuczek musi załatwić "przepisanie" skoruki na siebie, bo nie jest spadkobiercą dziadkowwych dóbr w pierwszej lini (chyba, że przyczepkę sprzeda/odda rodzic wnuczka).
Citroen Xsara Picasso + N-126N

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 25 lut 2012, 08:25

Można jeszcze tak lekko nagiąć spisując umowę z dziadkiem jakieś 9lat temu (najlepiej na obcą osobę - zakładam że OC jest cały czas opłacane ) a później ta osoba spisuje wczoraj umowę z nami i jest oki..
a jakby nie było opłacane to i tak nie ma kłopotu opłacasz w dniu podpisania swojej umowy..

Rafik&Bożka
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Rafik&Bożka » sobota, 25 lut 2012, 21:09

Dzięki za rade nie omieszkam skorzystać z waszej rady .Przyczepka właśnie nie jest ubezpieczona,ale jeżeli da się tak zrobić będziemy kombinować :D
VW Bora 1.9 TDI + N126e

Wróć do „Pozostałe”