Jak przygotowac przyczepke do zimy ?
Bedzie stac pod chmurka.
Zima.
-
Re: Zima.
Na zime warto otworzyć wywietrznik w drzwiach i nakryć plandeką taką zwykłą z marketu przy roztopach woda moze wejść we wszystkie zakamarki i przy nadejściu mrozu możemy mieć nie miłą niespodzianke
- Bartekzg
- Fanklubowicz
więc jak jest z tym przykrywaniem ? jedni piszą żeby nie przykrywać inny żeby przykrywać
jak przykryć to całą czy tylko do połowy?
koła zdjąć i na kołki? czy tak może stać na parkingu?

Ja tam nie zdejmuję kół i nie przykrywam. Jak nie cieknie w lato to w zimę też nie powinno.
Jedyne co robię to kładę materace w pionie i otwieram wszystkie szafki i skrzynie żeby powietrze swobodnie sobie przepływało. Regularnie tylko odśnieżać jak dużo sniegu na dachu. Można też wewnątrz na podłodze postawić michę z solą, która będzie wchłaniać wilgoć (tańszy sposób niż kupne urządzenia).
Jeśli jednak są przecieki to najlepiej otworzyć właz dachowy i włożyć pomiędzy właz i dach styropian, potem "zamknąć" właz do styropianyu - żeby był przewiew. NA dach plandeka ale obejmująca tylko sam dach. Jak będzie dłuższa, zakrywająca okna a będzie miała luz to bankowo porysuje szyby "na mat". Okna zakryć skreczem, tak zeby zachodził na laminat i okleić taśmą magazynową.
Jedyne co robię to kładę materace w pionie i otwieram wszystkie szafki i skrzynie żeby powietrze swobodnie sobie przepływało. Regularnie tylko odśnieżać jak dużo sniegu na dachu. Można też wewnątrz na podłodze postawić michę z solą, która będzie wchłaniać wilgoć (tańszy sposób niż kupne urządzenia).
Jeśli jednak są przecieki to najlepiej otworzyć właz dachowy i włożyć pomiędzy właz i dach styropian, potem "zamknąć" właz do styropianyu - żeby był przewiew. NA dach plandeka ale obejmująca tylko sam dach. Jak będzie dłuższa, zakrywająca okna a będzie miała luz to bankowo porysuje szyby "na mat". Okna zakryć skreczem, tak zeby zachodził na laminat i okleić taśmą magazynową.
Citroen Xsara Picasso + N-126N
Bartekzg pisze:więc jak jest z tym przykrywaniem ? jedni piszą żeby nie przykrywać inny żeby przykrywać![]()
ile osób tyle szkół

ja tam jestem jak najbardziej za przykrywaniem ... niestety woda+mróz robią sporo szkód, widziałem jak wyglądała moja po kilku latach pod chmurką
po za tym nie musisz szorować po zimie ... ściągasz plandekę i masz prawie czystą, a tak brud przez te kilka miesięcy wejdzie w pory i ciężko to doczyścić
do do kół, dla opon na pewno lepiej jak będą w ciemnym garażu/piwnicy niż wystawione na warunki atmosferyczne,
więc zdjąć i oś na koziołki, albo owinąć tak żeby światło nie docierało

najlepiej to by było mieć stare na podmiankę

mam felgi, trza by tylko jakieś stare opony dorwać
była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Ja tam się nie cackam winduję na podpory tak żeby nie stała na kołach , materace do suchego pomieszczenia , lodówka uchylona ( jak nie to zapleśnieje ) , na kufer z zaczepem mała plandeczka , na dach większa i po sprawie trzeba tylko zwrócić uwagę na jedną sprawę plandeka nie może ,, fruwać " zwłaszcza po bokach bo może poprzycierać żelkot .
ABY DO WIOSNY !
ABY DO WIOSNY !