elektryka wewnatrz

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Linas

elektryka wewnatrz

Postautor: Linas » czwartek, 9 cze 2011, 08:27

Prosze o podpowiedz.
Mam prąd w gnieżdzie zewnętrznym a wewnątrz nie ma - co robić czy w gnieżdzie zasilającym zewnętrznym od wewnątrz czegoś nie brakuje.
Napiszcie proszę.
pozdr...

BIGL

Re: elektryka wewnatrz

Postautor: BIGL » czwartek, 9 cze 2011, 08:39

12V czy 220 - jeżeli 220 to w gnieździe od wewnątrz masz 2 bezpieczniki (wkręcone w miejsce biegunów), sprawdź je. Czasem robi się przerwa i wystarczy poruszać
Obrazek

Awatar użytkownika
NIL2
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: NIL2 » czwartek, 9 cze 2011, 09:31

Dokładnie jak kol. BIGL napisał nieraz po zimie zaśniedzieją generalnie to powinno się je przerobić na S-ki bo są wkurzające ja mam po staremu wiadomo ,,szewc bez butów " :D

Linas

Postautor: Linas » czwartek, 9 cze 2011, 13:12

Koledzy !! dzięki za odpowidz.
A teraz dopytam;
a te bezpieczniki są w kręcane chyba - bo tego mi brak, a one chyba zamykaja obwód i wewnatrz powinno byc napiecie - tak chyba jest prawidłowo.
Pytanie - jak to fachowo sie nazywa i czym to mozna zastapić.
pozdr...

BIGL

Postautor: BIGL » czwartek, 9 cze 2011, 13:38

http://allegro.pl/bezpiecznik-szklany-r ... 76567.html coś takiego (podgląd- bo nie pamiętam wymiarów). Bezpiecznik jest wkręcony przez taka nagwintowaną osłonkę - popatrz może gdzieś się wykręciła i leży na podłodze (czarna ) . Potrzeba ci 2 bezpieczników i tyle samo osłonek. Jak nie znajdziesz to może coś dopasujesz http://allegro.pl/listing.php/search?st ... &country=1 , a jak nie to możesz wstawić S-ki jak kolega NIL2 radzi.
Obrazek

Linas

Postautor: Linas » piątek, 10 cze 2011, 07:53

Dziękuje za podpowiedzi.
Więc mam oprawki bezpieczników sp-7 i wyobrażbie sobie jeden pasuje drugi nie.
To nie prawdopodobne ale prawdziwe na zaden sposób nie pasuje i nie wiem co robić dalej jest większy ale nigdzie nie moge trafić.
poradzcie koledzy.
pozdr...

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 10 cze 2011, 10:23

Nie wiem o co chodzi :?: Bezpieczniki o ile dobrze pamiętam powinny być takie same - wymiarowo są jakieś dziwne bo pamiętam że nie mogłem nic dobrać w sklepie AGD, ale w jakimś dobrym elektrycznym zapewne bez problemu. Może masz jakiś patencik -jedna oprawka inna itp. wiec musisz coś dobrać indywidualnie.
U mnie skończyło się na wymianie gniazda na nowe bo denerwowało mnie że po każdym przyjeździe na pole musiałem wywracać materace i kręcić bezpiecznikami :evil: , zresztą moje gniazdo już było trochę podniszczone i nie nadawało się do dalszej eksploatacji.
Popatrz na oprawki i gniazdo - może coś tam w środku siedzi i blokuje (np mufka starego bezpiecznika), pozamieniaj bezpieczniki miejscami itp. Jak coś to wklej zdjęcia bezpieczników, oprawek i gniazda.
Obrazek

Linas

Postautor: Linas » wtorek, 14 cze 2011, 02:59

Dzięki wszystkim za info.
Wymieniłem gniazdo.
Jest ok.
pozdr,,,,

Wróć do „Pozostałe”