N126 E - rozpoczynam remont

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Barzant

N126 E - rozpoczynam remont

Postautor: Barzant » niedziela, 22 maja 2011, 20:10

Witam,

Planujemy z żona zaciagnać przyczepke garbusem na zlot, zona wciaży dlatego obawiamy sie spania w namiocie, szczegolnie ze tam gdzie jest zlot (Choczewo nad morzem) niepamietam kiedy nie bylo ulewy przynajmniej jednej z nocy :)

Przyczepka niestety zgnita strasznie.

Narazie zerwalem tapicerke i wymjalem meble.
Czesc podlogi tez zerwalem.

Plan na przyszly weekend. Zerwac podloge do reszty oczyscic pomalowac chlorokauczykiem do stolarki, wymienic listewki te co sa w skorupie przy oknie uchylnym bo wypadly razem z uszczelka.

Płyta OSB 10mm 250 x 180 i na to linoleum.

Pozniej chcemy kupic gotowa tapicerke (Darius ma za 630 zl)
http://allegro.pl/wykladzina-tapicerka- ... 91274.html

Nowe wszystie uszczelki.
Kupic nowe gabki
4 sztuki 120x47x12
2 sztuki 148x47x12
1 sztuka 31x47x12 (niewiem co to za gabka ale byla - nikt na forum o takiej nie wspominal)
Obszyc itd.
Jak zdaze do zlotu to zrobie wszystko lacznie z mebelkami.
Jak bedzie cienko z czasem to sama podloga i usczelki i tapicerka i duzy materac dmuchany i tez bedzie git :)

Okno stale:
http://allegro.pl/uszczelka-okna-staleg ... 94881.html

Uszczelka U do drzwi itp
http://allegro.pl/uszczelka-zakrycia-da ... 94884.html

Okno otwierane:
http://allegro.pl/uszczelka-okna-otwier ... 86731.html

Z czego zrobi stol? Bo tak przehnil ze pekl w pol? Plyta OSB?

Czy ktos ma jakich schematy plany itp jak wycinac ta plyte OSB na podloge?
Ile metrow jakiej uszczelki musze kupic?

Dzieki Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: N126 E - rozpoczynam remont

Postautor: kotek » niedziela, 22 maja 2011, 20:18

Ta mała gąbka, to uzupełnienie przy mniejszym spaniu a kuchenką.
Obrazek
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

Barzant

Postautor: Barzant » niedziela, 22 maja 2011, 22:07

Kilka fotek z akcji wybebeszania przyczepki wrzucilem na swojego bloga:

http://www.barzant-garage.pl/index.php? ... &Itemid=92

Do uszczelek okiennych wszystkich potrzebny jest klin?

I ile metrow uszczelek potrzeba?
Okno uchylne to chyba na sztuki bo kosztuje 68zl i ma 3,8 metra.

A okno stałe to rozumiem ze pasuje na tylne i 2 noczne tak? Ile potrzeba? 7 metrow?

Czy jak wywale kase na orginalna tapicerke za 630 zl to przynajmniej bede z niej zadowolony czy to wyrzucone pieniadze i lepiej zrobic samemu?

NIL

Postautor: NIL » niedziela, 22 maja 2011, 23:28

Remont w 2008 roku
myślę ze lepiej zrobisz jak tapicerkę wykleisz z wykładziny możesz wybrać kolor "jakość" i mniejsze pieniądze
natomiast w OBI są takie podkłady pod obrusy rodzaj pianki gumowej z jednej strony zbrojone materiałem z drugiej wzorek myślę że na sufit bardzo fajna rzecz
ja w "eNce" mam płytę i myślę o wymianie właśnie na coś takiego
Powodzenia

Barzant

Postautor: Barzant » wtorek, 24 maja 2011, 13:03

Kurde to troche daliscie mi do myslenia :/

Gotowa tapicerka napewno bedzie prostrza. Tylko przykleic.

Z wykladzina to duzo zabawy z mierzeniem wycinaniem itd.

Jak wspominalem zalezy mi na czasie wiec jestem sklonny wybulic te 600 zl.
Chyba ze kategorycznie odradzacie bo np ta tapicerka jest kiepska, zła, ma zamalo izolacji itd itd

Wlasnie czy wystarczy ta kupna tapicerka czy i tak trzeba czyms dodatkowo izolowac jakimis piankami?

Barzant

Postautor: Barzant » wtorek, 24 maja 2011, 14:37

Jaki wymiar maja miec kantówki ktore wkleja sie w podloge? I ile sztuk jakiej dlugosci kupic?

Płyta z OSB na podloge 10mm 250 cm x 180 cm
Ale takiej duzej to ani nie przewioze ani ni wsadze przez drzwi:)
Jak to najlepiej pociac na jakie fragmenty?

Dzieki

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » wtorek, 24 maja 2011, 14:42

Barzant pisze:Jaki wymiar maja miec kantówki ktore wkleja sie w podloge? I ile sztuk jakiej dlugosci kupic?

Płyta z OSB na podloge 10mm 250 cm x 180 cm
Ale takiej duzej to ani nie przewioze ani ni wsadze przez drzwi:)
Jak to najlepiej pociac na jakie fragmenty?

Dzieki

zdejmij starą podłogę i jej użyj jako szablon - a mojej 126e podłoga była z 3 części nową (osb 8mm) zrobiłem z 2 :)
łączenie pomiędzy kołami, a jak zdejmiesz podłogę to pomierz te rowki i dopasuj owe kantówki i nie zapomnij przykleić je na żywice :)

Barzant

Postautor: Barzant » wtorek, 24 maja 2011, 15:21

8 mm osb na podlodze wystarczyla?
I mowisz w 2 czesciach.
Ok.

A pamieta ktos moze wymiary tych kantowek?

Bo przyczepke mam na dzialce i jezdze tam w weekendy tylko :/
Chcialem juz kupic wszystko i pojechac z materailem bo tak to sie mzoe okazaac ze pojade i tylko zmierze :/

Jaka zywica do klejenia?

Te osb to na 8 srob na wylot?
Jaki rozmiar srób? Jaka dlugosc? łep okragly pewnie spłaszczony?

Sorry za ilosc pytan :)

BIGL

Postautor: BIGL » wtorek, 24 maja 2011, 15:56

Zajedż raz i zdejmij podłogę - będziesz miał odpowiedż na wszystkie swoje pytania. Drugim razem pojedziesz już na 100% przygotowany.
Co do wykładziny to wbrew pozorom bardzo łątwo się ją układa. Wycinasz mniej więcej taki kawałek jak ci potrzeba i docinasz dokładnie po przyklejeniu. Otwory okienne też zaklejasz i wycinasz z zapasem aby wykładzina weszła pod uszczelkę. Największe ściany wyklejasz w kawałkach tak aby łączenia były zasłonięte meblami itp. - zresztą tak też jest przy oryginalnej gąbce. Wykładzinę doradzam kleić Budaprenem - oczyszczoną z paprochów ścianę i wykładzinę smarujesz klejem i po odczekaniu chwili składasz to razem - trzyma od razu i z łatwością okleisz nawet sufit bez konieczności podpierania itp. Cas wyklejenia budki wraz wycinaniem wykładziny to jakieś 3-4 godziny (z przerwą na piwko) więc z gąbką nie będzie szybciej.
Obrazek

NIL

Postautor: NIL » wtorek, 24 maja 2011, 20:13

Jeżeli wykładzina na gąbce to tak jak tapicerka fabryczna po kilku latach gąbka próchnieje i tapicerka spada
wyklejanie czasowo myślę że podobnie ,a efekt z użyciem wykładziny super
ja użyłem wykładziny na filcu i klej smarowałem na ścianę po wcześniejszej przymiarce kształtu wykładziny bez kleju
jeden kawałek na całą ścianę wcześniej przetłoczenia ścian wyrównane styropianem klei się w miarę dobrze nawet jednej osobie , no a jak cztery rączki to super
jeżeli wymieniasz uszczelki okien to najpierw zdemontuj okna i po wyklejeniu tapicerki wstaw okna z nowymi uszczelkami
sufit u siebie mam w planie zmienić tak jak wcześniej pisałem podkład pod obrusy ok 5 mm grubości gumowa pianka jest dostępna np. w OBI
Powodzenia

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » wtorek, 24 maja 2011, 23:38

BIGL pisze:Wykładzinę doradzam kleić Budaprenem - oczyszczoną z paprochów ścianę i wykładzinę smarujesz klejem i po odczekaniu chwili składasz to razem - trzyma od razu i z łatwością okleisz nawet sufit bez konieczności podpierania itp. Cas wyklejenia budki wraz wycinaniem wykładziny to jakieś 3-4 godziny (z przerwą na piwko) więc z gąbką nie będzie szybciej.

No jeśli ma wyklejać wykładziną, to nie wkręcaj mu, że nie będzie jej musiał podpierać - bo będziesz miał go później na sumieniu. Sufit kleiłem na butapren i już nożykiem do tapet się miałem chlastać, kiedy żona pokazała, co to znaczy szybka akcja i poprzynosiła mi na cito prowizoryczne podpórki.
Chyba że mówicie o klejeniu z paru kawałków. Ja mówię, o klejeniu dachu z jednego.

BIGL

Postautor: BIGL » środa, 25 maja 2011, 05:29

Sufit wyklejałem z jedego kawałka i to samodzielnie. Niczym nie podpierałem. Nie kleisz na mokrym kleju tylko smarujesz pas sufitu (np 1m) i taki sam wykladziny, odczekujesz aż klej nie będzie taki mokry tzn. jak możesz spokojnie przesunać po nim rękę i będzie sucha, przykladasz obie części pokryte klejem do siebie i nie ma prawa spaść (ledwo da się oderwać) - tak właśne klei się Budaprenem. Jak kleisz na mokry klej to wtedy tak mocno nie trzyma i musisz podpierać :wink:
Obrazek

Awatar użytkownika
Depeche
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Depeche » środa, 25 maja 2011, 09:57

Nie no, wiem, że trzeba odczekać i dlatego nie miałem nic przygotowanego a tu skucha. Okazało się że teoria z praktyką się nie zbiegła. Ja jednak proponuję, żeby - w razie czego - miał kolega przygotowane podpórki.

NIL

Postautor: NIL » środa, 25 maja 2011, 20:47

Ja użyłem kleju w konsystencji butaprenu kolor bordo klarowny (bardziej lepi się do rąk od butaprenu)
nazywa się podobno Tapicer
technologia identyczna jak kleił kolega BIGL
jeżeli chcesz poprawić to oderwać jest bardzo bardzo trudno
Pozdrawiam

Barzant

Postautor: Barzant » czwartek, 26 maja 2011, 22:16

Mam pytanie jeszcze.
W wielu remontach widzialem ze malujecie podloge farba chlorokauczukowała.
1. Malujecie przed przyklejeniem nowych listewek czy razem z listewkami po ich przyklejeniu zywica?
2. Wazne!! Podobno farba chlorokauczukowa to strasznie stara i niezdrowa rzecz? Podobno wrecz niezalecana do pomieszczen sypialniachych itp, wydziela jakies chlorki i aldechydy i to przez dlugi czas po wyschnięciu.

Ja juz kupilem ta farbe ale zaczynam sie wahac czy jej użyć?

Wróć do „Pozostałe”