podkład pod panele podłogowe
podkład pod panele podłogowe
Witam!!
Nie mogłem znaleść ekranów zagrzejnikowych wpadły mi w ręce podkłady pod panele podłogowe.
Materiał styropiano podobny kolor szary wymiary 120 na 50 cm.
Myslę że nadają sie pod wykładzinę dywanowa
Stosuję klej polimerowy czy dobrze?
Prosze o ocenę moich działań.
Nie mogłem znaleść ekranów zagrzejnikowych wpadły mi w ręce podkłady pod panele podłogowe.
Re: podkład pod panele podłogowe
Ale po co? To jest dosyć cienkie, więc ani jako izolacja, ani jako wyrównanie wytłoczeń.
Trochę myślę o izolacji ale przede wszystkim jako wyrównanie wytłoczeń.
Za każdym razem dziwię się po jaki grzyb wam ta pseudo izolacja. Kup zwykłą wykładzine i wyklej budkę - taniej, pewniej, szybciej i ładniej. Latem w naszych budkach ściany są chłodne za sprawą koloru i laminatu - jakakolwiek izolacja i tak osiągnie temp. ściany w ciągu 0.5h więc to jest tylko dla oka. W bardzo zimne noce niestety trzeba się dogrzewać Trumą lub innym grzejnikiem. W takich nieszczelnych przyczepach (okna, kratki, drzwi i wiele innych otworów) izolacja w ogóle nic nie daje. Na zimno proponuję zainwestować w ogrzewanie, a na gorąco w wiatraczek do cyrkulacji powietrza (znacząco poprawia komfort przyciemnienie szyb).
Linas pisze:Witam!!
Poszukaj lepiej tych paneli zagrzejnikowych

Sa w rolkach i kladzie sie je tak jak tapete. Bedzie sporo latwiej niz z tymi prostokatami.
Klej polimerowy jest bardzo dobry,ale ma jedna wade: kiepsko sie go naklada. Jest gesty i szybko schnie, wiec posmarowanie paska dlugosci okolo 2m jest praktycznie niemozliwe.
Ja uzywalem kleju do wykladzin podlogowych (Herkules). Swietnie sie rozprowadza, daje okolo pol godziny czasu zanim zacznie wiazac, a jednoczesnie jest na tyle gesty ,ze styropian trzyma sie natychmiast po doduszeniu do sciany. Nawet na suficie. Wykladzine tez przyklejam tym klejem, jednak na sufit pojdzie polimerowy. Wykladzina jest cienka i za grubo posmarowany klej do wykladzin przebija na zewnatrz.

Nie sluchaj opinii ,ze styropian nic nie daje. Moze i jako izolacja nie za bardzo sie sprawdzi ,ale jako wyrownanie powierzchni juz jak najbardziej

Styropian uklada sie ciezko,to fakt. Za to przyklejanie do niego wykladziny to juz jest bajka

Zalozylem temat "Remont" ,sa tam zdjecia. Mozesz zobaczyc jak ja to wlasnie robie. Jutro rano kleje wykladzine na sufit i zabieram sie za meble. Nareszcie koniec klejenia

Pozdrawiam i zycze udanego remontu

VECTRA + N132L
Czy ktoś z kolegów, którzy mają styropian jako podkład pod wykładzinę, mógłby się wypowiedzieć, czy po kilku sezonach styropian nie zaczyna się kruszyć? Przyczepa, jak wiadomo, pracuje podczas jazdy.
dach wyklejony ekranem przetłoczenia ścian wyrównane styropianem 1 cm podczas renowacji w 2008 roku
wszystko w jak najlepszym stanie
wszystko w jak najlepszym stanie
Dzięki wszystkim za wpisy - są b ważne dla mnie.
Po wczytaniu sie w wiele info od Was na forum piszecie o wykładzinie w roletach czy to jest wykładzina remontowa - ja chcę kupić wykładzinę dywanową w cenie po 23.70 zł / szerokość 4 m / na filcu.
Troche droga ale podoba mi sie .Wykładzina remontowa jest po chyba 5,99 ale wydaje mi sie za cieńka.
prosze o ocenę w/w wpisu
Po wczytaniu sie w wiele info od Was na forum piszecie o wykładzinie w roletach czy to jest wykładzina remontowa - ja chcę kupić wykładzinę dywanową w cenie po 23.70 zł / szerokość 4 m / na filcu.
Troche droga ale podoba mi sie .Wykładzina remontowa jest po chyba 5,99 ale wydaje mi sie za cieńka.
prosze o ocenę w/w wpisu
Ja kupowałem taką grubszą, 17 czy 19 zł metr, nie jest tak elastyczna jak te cieńsze więc więcej zachodu, ale spodobał nam się taki kolor (kawa z mlekiem), jakiego nie mogłem znaleźć w wykładzinach remontowych.
Ta wykładzina jest też cięższa, więc przygotuj się na podpórki bo na bank nie załapie od razu i będzie zjeżdżała ze ściany.
Ta wykładzina jest też cięższa, więc przygotuj się na podpórki bo na bank nie załapie od razu i będzie zjeżdżała ze ściany.
grubsza wykładzina może gorzej się układa, ale ładnie przykrywa nierówności
ta cienka uwypukla każde zgrubienie laminatu, a jak ktoś pisał, od wew jest tego masa
chyba lepiej kupić droższą wykładzine (grubsza) niż bawić się cienką i uzupełnianiem ekranami/styropianem
co do izolacyjności, to jestem ciekaw czy faktycznie coś pomaga
w sandwiczu jest 3cm, więc różnica spora
ale temp i tak spada szybko po wyłączeniu trumy
w sumie można by zrobić test, nagrzać budki do np 24'C, wyłączyć ogrzewanie i poczekać aż spadnie np do 18-16'C

ta cienka uwypukla każde zgrubienie laminatu, a jak ktoś pisał, od wew jest tego masa
chyba lepiej kupić droższą wykładzine (grubsza) niż bawić się cienką i uzupełnianiem ekranami/styropianem
co do izolacyjności, to jestem ciekaw czy faktycznie coś pomaga

w sandwiczu jest 3cm, więc różnica spora

ale temp i tak spada szybko po wyłączeniu trumy

w sumie można by zrobić test, nagrzać budki do np 24'C, wyłączyć ogrzewanie i poczekać aż spadnie np do 18-16'C

była N126e, jest Hobby 430T+ Ford Focus C-max 1.8 + Suzuki Vitara 4x4
Koledzy macie rację trzeba szukać .
Znalazłem pod Krakowem wykładzinę po 19 zł za metr ale szerokości 3m i kupię bo znaczna róznica .
Tez kolor kawy z mlekiem i fajnym wzorkiem na filcu.
Myślę do klejenia kupic klej do wykładzin podłogowych Herkules jak ktoś z Was pisał wyżej.
Chyba dobrze będzie.
Znalazłem pod Krakowem wykładzinę po 19 zł za metr ale szerokości 3m i kupię bo znaczna róznica .
Tez kolor kawy z mlekiem i fajnym wzorkiem na filcu.
Myślę do klejenia kupic klej do wykładzin podłogowych Herkules jak ktoś z Was pisał wyżej.
Chyba dobrze będzie.
konrad pisze:grubsza wykładzina może gorzej się układa, ale ładnie przykrywa nierówności
co do izolacyjności, to jestem ciekaw czy faktycznie coś pomaga![]()
w sandwiczu jest 3cm, więc różnica spora![]()
ale temp i tak spada szybko po wyłączeniu trumy![]()
W sandwiczu masz blache i tu jest problem. Raz że blacha się nagrzewa, a dwa że jest ustabilizowana drewnianym stelażem który trzeba tez wypełnić - bez izolacji miałbys jedno wielkie pudło rezonansowe.
Jak pisalem - laminat tak się nie nagrzewa, a izolacja styropianem przy takiej ilości mostków termicznych w ogóle nie ma sensu (no chyba że ktoś chce wyrównać wytłoczenia).
Co do wykładziny to ja wyklejałem taka najtańszą na takim nibygumowym podkładzie - kleiłem budaprenem i 4 rok trzyma jak cholera. Tą cienką wykładzinę wspaniale można wyprofilować na wytłoczeniach - normalnie lepiej jak oryginał

Nie wiem, czy moje wytłoczenia udało się dostatecznie wyrównać. Nie zwiedzałem niewiadówek, więc nie mam porównania. Jak będzie okazja, to spojrzycie i ocenicie.
Jeszcze raz dzięki wszystkim za wpisy- uczę się b duzo dzięki Wam.
Dobrze że jesteście.
pozdr..
Dobrze że jesteście.
pozdr..