Proszę o poradę, gdzie można taki elemencik nabyć, lub też od czego pasuje. Czop jest wspawany w ramie wahacza - w wycięciem i wspawaniem poradzę sobię
Czop osi
Czop osi
Jestem szczęśliwym
posiadaczem małej niewiadówki z osią niehamowalną na kołach 13-stkach. Niestety moją radość psuje jedynie poważnie zgięty czop koła.
Wiem, że prostowanie nic nie da bo polecą łożyska, lub poprostu pęknie
.
Proszę o poradę, gdzie można taki elemencik nabyć, lub też od czego pasuje. Czop jest wspawany w ramie wahacza - w wycięciem i wspawaniem poradzę sobię
, jednak gdzie go kupić?
-
Konto usuniete
Re: Czop osi
Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:31 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki za odpowiedz.
Otworu nie należy wykonywać - on już jest, należy jedynie zciąć spaw, podgżać palnikiem ramię wahacza, a czop wyciągamy ręką.
Nie jest to w najmniejszym stopniu problematyczne.
Wykonanie nowego czopu nie jest takie proste, jest on powirzchniowo nawęglany, a następnie indukcyjnie hartowany.
Zastanawiam się poprostu od czego pasuje ten elemencik. Znając ówczesne realia, niewiadów wykorzystał istniejący już element do konstrukcji osi....
Otworu nie należy wykonywać - on już jest, należy jedynie zciąć spaw, podgżać palnikiem ramię wahacza, a czop wyciągamy ręką.
Wykonanie nowego czopu nie jest takie proste, jest on powirzchniowo nawęglany, a następnie indukcyjnie hartowany.
Zastanawiam się poprostu od czego pasuje ten elemencik. Znając ówczesne realia, niewiadów wykorzystał istniejący już element do konstrukcji osi....
jedrek101 pisze:http://www.darius-przyczepy.pl/component/option,com_ponygallery/func,viewcategory/catid,3/startpage,2/Itemid,16/#category
o tutaj możesz kupić
Dziękuję Koledze jedrek101 – to jest TO
Dzięki uprzejmości Kolegi jedrek101 szacuję, że naprawa zamknie się w 100 zł. Oś mam idealną. Oczywiście za wyjątkiem czopa.
2n3055 pisze:Dziękuję Koledze jedrek101 – to jest TO![]()
![]()
Po to jest fanklub właśnie
Koledzy mam problem z moim sprzętem czyli n126 z hamulcem najazdowym.
Po 1: zerwał mi się gwint w przednim prawym lewarku. Zerwał się w elemencie ruchomym- tym który jeździ po tej całej długiej "śrubie"
Po 2: moja przyczepka stoi krzywo. Lewa strona jest o kilka cm niżej niż prawa. Ciśnienie i koła takie same. Różnica pochodzi wyraźnie z tych "wahaczy" wychodzącej z osi. lewy jest bardziej schowany.
Co to może być??
Po 1: zerwał mi się gwint w przednim prawym lewarku. Zerwał się w elemencie ruchomym- tym który jeździ po tej całej długiej "śrubie"
Po 2: moja przyczepka stoi krzywo. Lewa strona jest o kilka cm niżej niż prawa. Ciśnienie i koła takie same. Różnica pochodzi wyraźnie z tych "wahaczy" wychodzącej z osi. lewy jest bardziej schowany.
Co to może być??
Jak coś to mam moje stare podpory i mogę sprawdzić czy te śruby (dopiero wtedy gdy pojadę na wioskę
) - może coś się z tego nada i jak chcesz to ci wyślę. Co do różnicy w wysokościach to przestaw przyczepę w inne miejsce (mam w stodole niby równe klepisko i też wychodzą cuda
) sprawdż też czy nie ma w środku jakiegoś ładunku po tej stronie (lodówka,przedsionek itp.) . Jak pomiary będą nadal takie same to czeka cię regeneracja osi (wymiana wałków gumowych) o ile inne elementy są proste - najlepiej podjechać do serwisu i oni dokładnie zdjagnozują całe zamieszanie.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
Dzięki kolego BIGL. Będę wdzięczny za pomoc przy tym lewarku.
Drugiemu koledze dziękuję za rysunek i jak tylko wrócę z urlopu(jutro jedziemy) to zajmę się tematem.
Pozdrawiam
Drugiemu koledze dziękuję za rysunek i jak tylko wrócę z urlopu(jutro jedziemy) to zajmę się tematem.
Pozdrawiam
Przepraszam że aż tyle to trwało ale dopiero dzisiaj udało mi się zorganizować 2 śruby do podpór (były na wsi), jak temat jest nadal aktualny to daj znać (ew. napisz adres na PW) to wyślę ci je pocztą.
Koledzy gdzie można dostać te gumowe wałki do regeneracji osi?? Oprócz tego że budka trochę krzywo stoi to zauważyłem że niższej strony zdecydowanie bardziej je widać, tak jakby wyłaziły z tej długiej osi
Przy okazji potrzebuję też podporę do n126 ale to w innym dziale
Przy okazji potrzebuję też podporę do n126 ale to w innym dziale
-
Konto usuniete
Post usuniety
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 mar 2013, 00:31 przez Konto usuniete, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście że nie zrobię tego sam. Chcę tylko kupić te wałki...