rejestracja przyczepy

czyli wszystko to, co nie pasuje do powyższych ...
Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: rejestracja przyczepy

Postautor: kotek » piątek, 27 lis 2009, 18:59

Jak podłączysz przyczepę do holownika, to nie jest ważne, czy to będzie gniazdo 7, 13 lub 17 pin, natomiast po podłączeniu przyczepy wszystko co zamontowane po prostu musi działać.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

BIGL

Postautor: BIGL » piątek, 27 lis 2009, 19:36

OK. Jasne - nie doczytałem, albo nie zrozumiałem :oops: . Kolega pewnie robił badanie przyczepki i tam były światła cofania, a ja zrozumiałam że chodzi o badanie przy montażu haka.
Obrazek

Awatar użytkownika
kotek
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: kotek » piątek, 27 lis 2009, 19:46

Nic nie szkodzi, po to jest nasze forum , aby wyjaśniać niejasności. :thumbup:
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN

alk45

Postautor: alk45 » niedziela, 17 sty 2010, 15:23

Witam.jutro idę zarejestrowac przyczepę 126 e.mam stary dowód rejestracyjny i brakuje w nim :
-masy własnej
-dop.masa całk.ciągn.przyczepy
-dop.nacisk osi
czy muszę robic dodatkowy przegląd? czy wystarczy mi to co mam?

Awatar użytkownika
markopolo-33

Postautor: markopolo-33 » niedziela, 17 sty 2010, 15:56

alk45 pisze:Witam.jutro idę zarejestrowac przyczepę 126 e.mam stary dowód rejestracyjny i brakuje w nim :
-masy własnej
-dop.nacisk osi
przegląd jest niezbędny, gdyż napewno posiadasz krotki nr ramy - VIN jest to koszt 60 zł
N 250C+

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » niedziela, 17 sty 2010, 17:04

markopolo-33 pisze:
alk45 pisze:Witam.jutro idę zarejestrowac przyczepę 126 e.mam stary dowód rejestracyjny i brakuje w nim :
-masy własnej
-dop.nacisk osi
przegląd jest niezbędny, gdyż napewno posiadasz krotki nr ramy - VIN jest to koszt 60 zł

ten przegląd wcale nie jest taki pewny....
ja mam czterocyfrowy numer ramy i obeszło się bez przeglądu , wydziały komunikacji posiadają czasem dane o tych przyczepach .
Ja przy rejestracji wydrukowałem sobie instrukcję obsługi z naszej strony http://www.fanklub-niewiadowek.com/link ... e_skan.pdf i pomogło :D
p.s. nie mam w dowodzie nacisku na oś

Awatar użytkownika
markopolo-33

Postautor: markopolo-33 » niedziela, 17 sty 2010, 18:46

Zależy od pracowników w wydziale komunikacji - u mnie sie wszystkiego czepiają i jak coś jest niehalo to od razu diagnosta, a więc co miasto to inne ,,zasady" chć powinny być wszędzie identyczne bo to nie prywatny folwark tylko pracę w urzedach regulują ustawy i rozporządzenia ale w Polsce jest wszystko możliwe.... :lol:
N 250C+

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 6 mar 2010, 16:38

dopuszczalna masa całkowita 560 kg

jak nie masz hamulca najazdowego to niby jest problem...

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » sobota, 6 mar 2010, 18:59

MW 460kg +100kg ładowności = 560kg DMC :mrgreen:

Filip63

Postautor: Filip63 » niedziela, 25 kwie 2010, 14:36

nie mogę się doszukać numeru na ramie n126 b z 1976 roku nie ma też tabliczki znamionowej mam za to rachunek z 1976 z polmozbytu w Krakowie - help me

Awatar użytkownika
jedrek101
Kontaktowanie:

Postautor: jedrek101 » niedziela, 25 kwie 2010, 14:59

numer masz nabity na górnej płaszczyźnie ramy pomiędzy zaczepem a kufrem (u mnie na lewym ramieniu był ledwie widoczny, dopiero po zdrapaniu farby był można było go odcyfrować - a cyfry były wysokości 2 cm )

Awatar użytkownika
tomus261

Postautor: tomus261 » czwartek, 27 paź 2011, 09:31

Aby nie zaśmiecać forum napiszę w tym wątku -jeżeli to źle to poproszę admina o przeniesienie postu.

Jestem jak juz pisałem na etapie poszukiwań. Obecnie umówiłem się po Wszystkich Świętych na oględziny przyczepki.
Telefonicznie dowiedziałem się iż:

1.Przyczepa nie została przerejestrowana po zakupie na obecnego właściciela- czyli potrzebna umowa między nimi ? (orginał czy kopia)
2.Brak kontynuacji OC- czyli opłacenie nowego na mnie konieczne w dniu zakupu? Co zrobić jeśli to wekend i czy dokonywać adnotacji na umowie o braku polisy?

I jeszcze podpowiedzcie abym za chwilę nie pytał ponownie : rejestracje mogę zrobić na Łódź ewentualnie na "prowincję" jak obecnie mam z autem - czy są duże różnice w OC czy są to stałe stawki bo w samochodach jest różnica i to czasem duża.

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 27 paź 2011, 09:50

Rejestrując przyczepę zabierasz ze sobą wszystkie poprzednie umowy kupna sprzedaży (poprzednich właścicieli) - nie ma problemu z rejestracją, o ile są wszystkie począwszy od gościa wpisanego w dowodzie rejestracyjnym, a skończywszy na Tobie.
Pamiętaj o OC! Nie wolno Ci ciągnąć przyczepy bez ważnego OC. Musisz wykupić na siebie nowe OC w dniu zakupu.
Ja miałem podobny problem: kupiłem w maju 2011 przyczepę, ale z uwagi na brak wpisu w dowodzie rejestracyjnym o dop. nacisku osi (błąd wydziału komunikacji poprzedniego właściciela) nie przerejestrowałem jej zaraz po zakupie (choć chciałem). Olałem sprawę i stosowny wpis (odp. zaświadczenie ze stacji diagnostycznej) załatwiłem w zeszłym tygodniu, mając w planach ściągnięcie przyczepy na zimę do garażu oraz jej przerejestrowanie. Okazało się jednak, że w lipcu 2011 skończyło się OC i miałem kłopot jak ją ściągnąć bez OC. Podjechałem do PZU, tam pani przygotowała aneks do poprzedniej polisy z tytułu zmiany właściciela (za okres maj - lipiec) i nową dla mnie za okres lipiec 2011 - lipiec 2012 (ale jeszcze na stary nr rejestracyjny). Mając OC ściągnąłem przyczepę, przerejestrowałem na siebie, podjechałem do PZU zmienić w polisie numer rejestracyjny na aktualny. I tyle :]

Nie zapomnij wypowiedzieć poprzedniego OC - to tak dla bezpieczeństwa ponieważ OC jest przedłużane z automatu i nie bardzo wiadomo co poprzedni kolesie namieszali z ubezpieczeniem (najpewniej nie płacili i ubezpieczyciel wcześniej czy później będzie się domagał opłaty).
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Awatar użytkownika
tomus261

Postautor: tomus261 » czwartek, 27 paź 2011, 09:57

robert pisze:Nie zapomnij wypowiedzieć poprzedniego OC - to tak dla bezpieczeństwa ponieważ OC jest przedłużane z automatu i nie bardzo wiadomo co poprzedni kolesie namieszali z ubezpieczeniem (najpewniej nie płacili i ubezpieczyciel wcześniej czy później będzie się domagał opłaty).

Tylko co tu wypowiadać skoro Pani nie ma kwitów ubezpieczenia.

Awatar użytkownika
robert
Administrator
Administrator

Postautor: robert » czwartek, 27 paź 2011, 10:02

No to tu gorsza sprawa...
Trzeba będzie po nr rej. sprawdzić gdzie była ubezpieczona :(
Ubezpieczając na siebie zapytaj brokera co masz w takiej sytuacji zrobić, jeśli nie ma papierów poprzedniego OC.
Robert
Brak pasji jest pewnym rodzajem kalectwa
502 43 46 44
Wątek remontowy

Wróć do „Pozostałe”