Witam, Jestem nowy i nie wiem gdzie mógłbym zamieścić ten temat, więc spróbuję tutaj.
Proszę o informacje najlepiej osoby posiadające eNki czy w dowodzie rejestracyjnym jest zaznaczona informacja, że przyczepa posiada hamulec?
Czy z racji tego, że jest to przyczepa lekka nie ma wbitej w dowód tej informacji.
n126n dokumenty
- stachu_gda
- Fanklubowicz

Re: n126n dokumenty
bishopto pisze:Witam, Jestem nowy i nie wiem gdzie mógłbym zamieścić ten temat, więc spróbuję tutaj.
Proszę o informacje najlepiej osoby posiadające eNki czy w dowodzie rejestracyjnym jest zaznaczona informacja, że przyczepa posiada hamulec?
Czy z racji tego, że jest to przyczepa lekka nie ma wbitej w dowód tej informacji.
Cześć,
Ja mam zapiekankę z hamulcem i nie ma o hamulcu żadnej adnotacji w dowodzie. Skąd taka rozterka?
- Axtiff
- Fanklubowicz

- Kontaktowanie:
Posiadam eNkę i nie mam takiej adnotacji
-
naal
Nie ma wzmianek w DR odnośnie hamulca choć wszystkie przyczepy pow 750 DMC mają.
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Nie ma w dowodzi informacji o hamulcu. Wystarczy DMC.
Przyczepa lekka (do 750 kg) nie musi mieć hamulca. Ciężka musi.
Przyczepa lekka (do 750 kg) nie musi mieć hamulca. Ciężka musi.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Wielkie dzięki za odpowiedź. Jestem na poziomie poszukiwań N-ki bądź innej przyczepy ale chciałbym ją używać głównie w terenie i hamulec jest mi zbędny i stąd moje pytanie. Jeżeli nie ma takiej adnotacji a przyczepa jest zarejestrowana jako lekka to bez problemu mogę założyć nową oś niehamowaną i jeździć bez obaw o kontrolę.
-
dzin1975
bishopto pisze:Wielkie dzięki za odpowiedź. Jestem na poziomie poszukiwań N-ki bądź innej przyczepy ale chciałbym ją używać głównie w terenie i hamulec jest mi zbędny i stąd moje pytanie. Jeżeli nie ma takiej adnotacji a przyczepa jest zarejestrowana jako lekka to bez problemu mogę założyć nową oś niehamowaną i jeździć bez obaw o kontrolę.
Kontrole zawsze możesz mieć...zależy na kogo trafisz,ale jest taki misz- masz z Niewiadówkami,że musiałbyś naprawde na kumatego kontrolera trafić
Powodzenia w poszukiwaniach,chyba że chcesz gotowca,to odezwij się na priv
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Do terenu to nie N tylko E lub D. N-ka jest za wysoka na takie zabawy.
Jeżeli chcesz mieć przyczepę bez hamulca to ogranicza cię jedynie wpis w polu O2 w dowodzie rejestracyjnym holownika. N-ka ma DMC 720 kg, a sporo dużych aut pomimo swojej masy ma wpisane O2 700 kg. W takiej sytuacji brak hamulca dyskwalifikuje możliwość legalnego holowania przyczepy.
Poza tym ja bym stawiał właśnie na przyczepę z hamulcem. Dlaczego chcesz mieć na zjazdach dodatkowe kilogramy cały czas pchające Cię w dół. Lepiej mieć hamulec i wyregulować go luźniej żeby koła nie miały szans się zablokować, ale zawsze coś tam będą hamowały.
Jeżeli chcesz mieć przyczepę bez hamulca to ogranicza cię jedynie wpis w polu O2 w dowodzie rejestracyjnym holownika. N-ka ma DMC 720 kg, a sporo dużych aut pomimo swojej masy ma wpisane O2 700 kg. W takiej sytuacji brak hamulca dyskwalifikuje możliwość legalnego holowania przyczepy.
Poza tym ja bym stawiał właśnie na przyczepę z hamulcem. Dlaczego chcesz mieć na zjazdach dodatkowe kilogramy cały czas pchające Cię w dół. Lepiej mieć hamulec i wyregulować go luźniej żeby koła nie miały szans się zablokować, ale zawsze coś tam będą hamowały.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE