Zwiększenie DMC przyczepy
Zwiększenie DMC przyczepy
Witam,
Czy taka operacja jest w ogóle możliwa? Chodzi o to, że w remoncie używa się innych materiałów niż w oryginale, coś się dodaje ekstra niż w standardzie i waga może poszybować do góry.
Może diagnosta jest w stanie wydać takie papiery, żeby nieco podnieść DMC?
Interesował się tym ktoś w ogóle?
Czy taka operacja jest w ogóle możliwa? Chodzi o to, że w remoncie używa się innych materiałów niż w oryginale, coś się dodaje ekstra niż w standardzie i waga może poszybować do góry.
Może diagnosta jest w stanie wydać takie papiery, żeby nieco podnieść DMC?
Interesował się tym ktoś w ogóle?
-
BobBudowniczy
Re: Zwiększenie DMC przyczepy
Nie można zwiększyć dmc na większe niż producent wydał homologację. Dopuszczalne jest zmniejszenie dmcw bądź zmiana wagi przyczepy kosztem ładowności i na odwrót w ramach dmc z papierów.
-
piotr05
- Fanklubowicz

tylko przyczepy zarejestrowane jako SAM mają możliwość zmiany DMC
Wyjazdy 2019 3096 km 27 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
Wyjazdy 2020 2250 km 21 nocek
Wyjazdy 2021 1000 km 7 nocek
Wyjazdy 2022 2138 km 17 nocek
Wyjazdy 2023 4175 km 33 nocki
Wyjazdy 2024 5236 km 31 nocek
wyjazdy 2025 1634 km 11 nocek
A mi w dwóch stacjach okręgowych powiedzieli że DMC to rzecz święta i żadnych zmian. Co prawda pytałem o auto, ale jak świętość, to świętość.
REMONT NIE DLA WRAŻLIWYCH: viewtopic.php?f=36&t=5157
Drednot pisze:Co prawda pytałem o auto...
...no to już się nie będę zastanawiał czy dałoby się obniżyć dmc mojego samochodu o 60kg celem wymiksowania się z viatoll'a
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
pawko pisze:...no to już się nie będę zastanawiał czy dałoby się obniżyć dmc mojego samochodu o 60kg celem wymiksowania się z viatoll'adzięki
Tak, mam ten sam problem. Nawet przy przyczepce 750 kg. musiałbym już płacić. To jakiś absurd. Ponoć ten przepis mocno ograniczył przyjazdy karawaningowców z zachodu do PL.
-
niebieski-n2
Drednot pisze:Tak, mam ten sam problem. Nawet przy przyczepce 750 kg. musiałbym już płacić.
What???
Jakie masz DMC w T4????
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: Zwiększenie DMC przyczepy
pawko pisze:Drednot pisze:Co prawda pytałem o auto...
...no to już się nie będę zastanawiał czy dałoby się obniżyć dmc mojego samochodu o 60kg celem wymiksowania się z viatoll'adzięki
Jak obniżysz DMC auta to opisz procedurę i koszty.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
Jeep Grand Cherokee '01 - upgrade
active
unread
Mądrość przychodzi z wiekiem, ale niestety często wiek przychodzi sam
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
Re: RE: Re: Zwiększenie DMC przyczepy
kooba pisze:Jak obniżysz DMC auta to opisz procedurę i koszty.
Sugerujesz, że jest to możliwe? Z informacji jakie zebrał Drednot wynika, że nie.
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
pawko pisze:kooba pisze:Jak obniżysz DMC auta to opisz procedurę i koszty.
Sugerujesz, że jest to możliwe? Z informacji jakie zebrał Drednot wynika, że nie.
Potwierdzam. Pytałem w dwóch Okręgowych Stacjach Kontroli Pojazdów w Warszawie. Obie odpowiedzi bardzo podobne.
Ale wiecie, Polska wielki i niezbadany kraj. Może gdzie indziej odpowiedzą inaczej
Tak a propos różnych decyzji urzędniczych: ostatnio byłem przerejestrować przyczepkę towarową. Babka z okienka powiedziała że trzeba zrobić badania na OSKP bo nie ma starym dowodize DMC i nacisku na oś.
No to odszedłem zasmucony. W międzyczasie gdzieś posiałem tablicę od tej starej przyczepki tak beznadziejnie, że w końcu stwierdziłem że muszę poprosić o tymczasową, by jechać do OSKP.
Więc wracam do Urzędu Komunikacji. Inna babka siedzi. I zupełnie przypadkiem pytając o zupełnie inną rzecz kierowniczki, ta jej odpala żeby dać mi spokój i wydać nowy dowód bez badania. Bo DMC sobie same obliczą (logiczne, skoro były w starym dowodzie Masa własna przyczepy i Ładowność) a nacisk niepotrzebny.
I tak dzięki zagubieniu tablicy skróciłem sobie drogę. Ale ile się nakląłem szukając jej to tylko moja rodzina wie. Tablicę znalazłem po tygodniu - włożyłem je w "pewne miejsce" tak by jej nie zgubić
- kooba
- Administrator

- Kontaktowanie:
Re: RE: Re: RE: Re: Zwiększenie DMC przyczepy
pawko pisze:kooba pisze:Jak obniżysz DMC auta to opisz procedurę i koszty.
Zrozumiałem, że będziesz próbował. Swoją drogą to muszę zajechać u siebie na jakąś stację diagnostyczną i zapytać czy się da.
Niewiadów N126n
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
Niewiadów N132T
Hobby 560 UFE
Dethleffs Camper 530 FSK
Adria Twin 640 SHX
RollerTeam Kronos 284TL
KIA Sorento '21
active
unread
Właśnie dzisiaj odebrałem - przepraszam za wyrażenie
- viatolla więc raczej już nie będę drążył tematu obniżenia dmc
n132d
n132d
pawko pisze:Właśnie dzisiaj odebrałem - przepraszam za wyrażenie- viatolla więc raczej już nie będę drążył tematu obniżenia dmc
Jakie są koszty uzyskania tego urządzenia?
Procedura jakaś skomplikowana?
Koszt minimalny na początek to 240,- na który składa się: 120,- kaucja za pudełeczko i 120,- minimalna kwota doładowania (przedpłaty).
Cała procedura trwała może kwadrans. Potrzebny dow. osobisty i dow. rejestracyjny samochodu. Ze swojej strony poinformowałem tylko, że ma "toto" być dla samochodu osobowego, który w zestawie z przyczepą przekroczy dmc 3,5t.
Kwestia spełnianych norm emisji spalin (od których uzależniona jest wysokość opłat) - dla norm 0, 1 i 2 wysokość opłat jest jednakowa, począwszy od 3 i dalej opłaty są coraz niższe. Nie wiem czy mój kiosk spełnia choćby normę 0, bo jak przyspieszam to jadący za mną włączają przeciwmgielne, więc kłopotu z określeniem normy raczej nie miałem, ale jeśli masz holownik z rocznika 2000 i później to może warto zainteresować się tematem.
Miła Pani skonfigurowała mi tego viabox'a na "osobówkę z przyczepą" (choć to w sumie banalnie proste) i poinformowała, że gdy nie będę jechał z przyczepą to mogę zdjąć viabox'a z szyby i zostawić w szufladzie zamiast zmieniać status na "osobówka bez przyczepy".
Cała procedura trwała może kwadrans. Potrzebny dow. osobisty i dow. rejestracyjny samochodu. Ze swojej strony poinformowałem tylko, że ma "toto" być dla samochodu osobowego, który w zestawie z przyczepą przekroczy dmc 3,5t.
Kwestia spełnianych norm emisji spalin (od których uzależniona jest wysokość opłat) - dla norm 0, 1 i 2 wysokość opłat jest jednakowa, począwszy od 3 i dalej opłaty są coraz niższe. Nie wiem czy mój kiosk spełnia choćby normę 0, bo jak przyspieszam to jadący za mną włączają przeciwmgielne, więc kłopotu z określeniem normy raczej nie miałem, ale jeśli masz holownik z rocznika 2000 i później to może warto zainteresować się tematem.
Miła Pani skonfigurowała mi tego viabox'a na "osobówkę z przyczepą" (choć to w sumie banalnie proste) i poinformowała, że gdy nie będę jechał z przyczepą to mogę zdjąć viabox'a z szyby i zostawić w szufladzie zamiast zmieniać status na "osobówka bez przyczepy".
n132d
n132d