Ty to chociaż masz to webasto i możesz się zemścić, stereo zrobić. Tym cichym zostaje słuchać "szumu powietrza"...
BoskiWalenty pisze:Koza w przyczepie - wg mnie- miała byc tylko i wyłącznie po to, żeby o jej właścicielu było głośno.
BoskiWalenty pisze:Dlaczego Webasto nie jest montowane w karawaningu seryjnie? Myslę, że z tego samego powodu co Truma w ciężarówkach. Może brzmi to śmiesznie, ale co stoi na przeszkodzie zamontować Trumę w kabinie ciężarówki?
BoskiWalenty pisze:Maćku, w Ciechocinku rozmawialiśmy o czymś w rodzaju blokady nadmuchu ciepłego powietrza na zewnątrz. Znalazłem coś takiego. https://pl.aliexpress.com/item/40003036 ... 2e0e7ATdSw
Sterowane elektrycznie. Po nowym roku będę zamawiał chińczyka i myślę, że zamówię to i poeksperymentuje.
Cena może się wydawać spora ale to i tak 1/3 ceny podobnego urządzenia dedykowanego do Trumy.
BoskiWalenty pisze:Webasto ma tę przewagę nad Trumą, że jest bezpieczniejsze. Truma to piec gazowy a wiadomo co powstaje w procesie spalania się gazu.
BoskiWalenty pisze:Co roku słychać że ktoś zmarł po zatruciu tlenkiem węgla z nieszczelnej instalacji gazowej.
BoskiWalenty pisze: Webasto produkuje spaliny. je czuć. Więc w razie jakiegoś nieszczęścia to jesteśmy je w stanie wyczuć. Tlenku węgla nie wyczujemy.
Tata Kazika pisze:BoskiWalenty pisze:Maćku, w Ciechocinku rozmawialiśmy o czymś w rodzaju blokady nadmuchu ciepłego powietrza na zewnątrz. Znalazłem coś takiego. https://pl.aliexpress.com/item/40003036 ... 2e0e7ATdSw
Sterowane elektrycznie. Po nowym roku będę zamawiał chińczyka i myślę, że zamówię to i poeksperymentuje.
Cena może się wydawać spora ale to i tak 1/3 ceny podobnego urządzenia dedykowanego do Trumy.
Ten konkretny model moim zdaniem nie za bardzo. Po pierwsze jest to plastik który niewiadomo jak się zachowa przy takiej temperaturze, może się powyginać lub poprostu śmierdzieć jak się nagrzeje. Jest taki z nierdzewki stosowany w wentylacji z tym że zamykany mechanicznie. Osobiście szukam kratki którą bym zamontował na zewnątrz z opcją zamykania/ otwierania od środka.
Samoogon pisze:Tata Kazika pisze:BoskiWalenty pisze:Maćku, w Ciechocinku rozmawialiśmy o czymś w rodzaju blokady nadmuchu ciepłego powietrza na zewnątrz. Znalazłem coś takiego. https://pl.aliexpress.com/item/40003036 ... 2e0e7ATdSw
Ten konkretny model moim zdaniem nie za bardzo. Po pierwsze jest to plastik który niewiadomo jak się zachowa przy takiej temperaturze, może się powyginać lub poprostu śmierdzieć jak się nagrzeje. Jest taki z nierdzewki stosowany w wentylacji z tym że zamykany mechanicznie. Osobiście szukam kratki którą bym zamontował na zewnątrz z opcją zamykania/ otwierania od środka.
Plastik to bardzo ogólne stwierdzenie, na tej podstawie nic nie stwierdzimy o temperaturze trzeba by się dowiedzieć u źródła z jakiego to jest naprawdę materiału.
Kratka tzn z podnoszoną klapką otwieraną zewnątrz? Czy kratka jak do lodówki ale z przepustnicą regulowaną z środka?
Samoogon pisze:Hahaha no tak powód rzeczywiście rozsądny. Myślę, że będę miał coś co może Ci się nada, niestety robię drugie podejście do prototypu, bo w nocy coś nie poszło. Tak to jest. Efektami się pochwalę.
Poza tym taki piecyk jest ok dla wędkarza
reflexes pisze: Moim zdaniem jednak bez sensu jest montować dwa systemy tzn. gazową lodówkę i kuchenkę, a ogrzewanie na ON.
oko pisze:reflexes pisze: Wie ktoś, jaką średnicę ma oryginalny nawiew na przedsionek z Trumy?
.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości