Elektryka od podstaw
Re: Elektryka od podstaw
..kurcze 3 razy odpisywałem na twojego posta i za każdym razem gdzieś znika... cuś się baza sypie??
Więc skrótowo. Ja niestety widziałem kilka potrąceń. Mieszkam 20..30 metrów od drogi krajowej nr.7 w Warszawie. Jest tu przejście dla pieszych. Niestety to co widziałem potwierdza to że jeśli ofiara dostanie się pod koła a nie odbije albo wpadnie na maskę to dzieją się makabryczne rzeczy...Szkoda ofiary i szkoda sprawcy bo ani jeden ani drugi mógł nie zawinić a stała się tragedia.
Więc skrótowo. Ja niestety widziałem kilka potrąceń. Mieszkam 20..30 metrów od drogi krajowej nr.7 w Warszawie. Jest tu przejście dla pieszych. Niestety to co widziałem potwierdza to że jeśli ofiara dostanie się pod koła a nie odbije albo wpadnie na maskę to dzieją się makabryczne rzeczy...Szkoda ofiary i szkoda sprawcy bo ani jeden ani drugi mógł nie zawinić a stała się tragedia.
- TomekN126N
- Fanklubowicz
..kurcze 3 razy odpisywałem na twojego posta i za każdym razem gdzieś znika... cuś się baza sypie??
Mam czasem ten sam problem. Mobilny internet mi czasem zawiesza. Rozwiązałem to tak, że jak już napiszę coś, to zaznaczam całość i naciskam "kopiuj", a potem wysyłam to, co napisałem. Jeśli czasem zniknie, to wklejam i po sprawie. Trochę uciażliwe, ale lepsze to, niż pisać od nowa

Nocki/km
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
2023: 11/460
2022: 12/440
2021: 3/425
2020: 5/1040
2019: 3/420
2018: 30/4184
2017: 24/2850
2016: 12/2540
2015: 23/2530
2014: 15/950
2013: 16/2310
2012: 23/1665
N126N
Corolla kombi - służbówka
Octavia kombi 1.6 TDI
jawa175(59)
komar3(81)
komar sztywniak
Suzuki GSX750E(83)
Honda Hornet 900 (05)
No i trzeba wrócić do tematu! Mam już zasilacz taki jak raklamował vvarrior, mam akumulator taki jaki oferuję na handelku no i nabyłem w końcu przekaźnik 30A: Pytanie do vvarrior bo chyba tylko Ty kumasz tą elektrykę: który cycek do czego podłączyć

- Załączniki
-
- przekaźnik.jpg (42.85 KiB) Przejrzano 8049 razy
Klajster Miasto i Kraj
30 - stały plus
85,86 -zasterowanie (+/- polaryzacja obojętna)
87, 87a - odbiornik(i)
proszę poprawić jeśli się mylę
87, 87a - odbiornik(i)
To napisałem ja, dworek 

dworek pisze:30 - stały plus
87, 87a - odbiornik(i)
Dworek rozwiń swoją mysl najbardziej jak to możliwe, żeby ktoś niekumaty elektrycznie był w stanie podłaczyć ten plastikowy szceścian

Klajster Miasto i Kraj
30 - podłączasz prąd,którym będziesz zasilał
87 i 87a - podłączasz do odbiornika/odbiorników tego prądu,
85 i 86 - do jednego plusik, do drugiego minusik, obojętne który gdzie, tym sterujesz (włączasz/wyłączasz) podając obydwa bieguny na raz lub jeden na stałe a drugi podajesz gdy chcesz włączyć.
sory ale kiepski ze mnie instuktor
85 i 86 - do jednego plusik, do drugiego minusik, obojętne który gdzie, tym sterujesz (włączasz/wyłączasz) podając obydwa bieguny na raz lub jeden na stałe a drugi podajesz gdy chcesz włączyć.

To napisałem ja, dworek 

dworek pisze:30 - podłączasz prąd,którym będziesz zasilał
Instruktor pewnie niezły tylko uczeń do duszy... Troszkę nad tym posiedzę,troszkę podumam, zrobię jakieśmałe zwarcie i dam rade. Podstwię twój post kumplowi, który skończył odpowiednią szkołę i dam rady! Dzięki za zainteresowanie i pomoc, no i nawiasem mówiąc do zobaczenia w MRU!
Klajster Miasto i Kraj
na wrześnoiwe MRU na dzień dzisiejszy wyrażam wielką chęć... niestety po sierpniu mam zawsze rozdarte serce i portfel... nie wiem jak w tym roku będzie, ale postaram sie być...
To napisałem ja, dworek 

Rozumiem że chodzi o automatyczne przełączanie źródeł zasilania?
W sensie jak jest 230V to jedziemy z zasilacza jak braknie to przełącza się na akumulator?
To tylko musisz sprawdzić żaróweczką czy to jest przełączający czyli czy przypadkiem 87 i 87a nie są w środku zwarte ze sobą.
Jeśli nie i chodzi o przełączanie z automatu to ja bym zrobił tak:
30 - tu podpinamy [+] gniazdka zapalniczki (środkowy) dla odbiorników.
87a- tu podpinamy [+] z akumulatora
87 - tu podpinamy [+] z zasilacza
86 - tu zbierają wszystkie [-] z zasilacza, z akumulatora i gniazda zapalniczki. Nie koniecznie do nogi przekaźnika. Ważne żeby były połączone ze sobą.
85 - tu podpinasz [+] z zasilacza.
Czyli jak nie ma prądu na 85 z zasilacza to cewka nie pracuje i przekaźnik zamyka drogę prądu od styku 87a do 30.
Prąd płynie z 87a (akumulator) do gniazda.
Jak dostaje prąd na 85 to cewka przeciąga styk zwierając 87 do 30 i prąd płynie z zasilacza a 87a wisi w powietrzu.
Na każdej plusowej warto dać na wszelki wypadek po bezpieczniku.
Czy przekaźnik jest przełączający będzie widać po opisie na jego górze (o ile jest taki). Między 87 a 87a nie powinno być kreseczki
Jeśli masz miernik to możesz sprawdzić to mierniczkiem zanim podepniesz akumulator i jakieś odbiorniki.
W sensie jak jest 230V to jedziemy z zasilacza jak braknie to przełącza się na akumulator?
To tylko musisz sprawdzić żaróweczką czy to jest przełączający czyli czy przypadkiem 87 i 87a nie są w środku zwarte ze sobą.
Jeśli nie i chodzi o przełączanie z automatu to ja bym zrobił tak:
30 - tu podpinamy [+] gniazdka zapalniczki (środkowy) dla odbiorników.
87a- tu podpinamy [+] z akumulatora
87 - tu podpinamy [+] z zasilacza
86 - tu zbierają wszystkie [-] z zasilacza, z akumulatora i gniazda zapalniczki. Nie koniecznie do nogi przekaźnika. Ważne żeby były połączone ze sobą.
85 - tu podpinasz [+] z zasilacza.
Czyli jak nie ma prądu na 85 z zasilacza to cewka nie pracuje i przekaźnik zamyka drogę prądu od styku 87a do 30.
Prąd płynie z 87a (akumulator) do gniazda.
Jak dostaje prąd na 85 to cewka przeciąga styk zwierając 87 do 30 i prąd płynie z zasilacza a 87a wisi w powietrzu.
Na każdej plusowej warto dać na wszelki wypadek po bezpieczniku.
Czy przekaźnik jest przełączający będzie widać po opisie na jego górze (o ile jest taki). Między 87 a 87a nie powinno być kreseczki
Jeśli masz miernik to możesz sprawdzić to mierniczkiem zanim podepniesz akumulator i jakieś odbiorniki.
Sprawdziłem! Przejścia nie ma a z takim dokładnym opisem to na pewno już sam sobie poradze. Dzięki Dworek i Vvarrior! Wisze Wam po piwku! 

Klajster Miasto i Kraj
no dla vvarriora te dwa piwka i trzecie ode mnie
...gdyż jestem również na etapie remontu i choć ogólnie zasady działania takich (samochodowe) przekaźników znam to nie wiedziałem jak je podłączyć aby w moim przypadku zasilać przyczepę z samochodu lub z akumulatora w przyczepie...
także vvarrior dzięki również ode mnie ... no i browar oczywiście

...gdyż jestem również na etapie remontu i choć ogólnie zasady działania takich (samochodowe) przekaźników znam to nie wiedziałem jak je podłączyć aby w moim przypadku zasilać przyczepę z samochodu lub z akumulatora w przyczepie...
także vvarrior dzięki również ode mnie ... no i browar oczywiście

To napisałem ja, dworek 

Heh no problem! Oby tylko działało bo inaczej ja będę stawiał. A tak na poważnie jak ja robiłem remont środka to też codziennie dostawaliśmy jakieś wskazówki od Was...a to dopiero środek...więc będzie okazja się odwdzięczyć.
No i stawiam ja! Podłaczyłem układ testowy w domu zgodnie z instrukcją i działa to naprawdę ekstra! Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie wskazówki i polecam takie rozwiązanie!
Klajster Miasto i Kraj
- pilus89
- Fanklubowicz
A jakie zabezpieczenie dać na 230v?? esy jakie?? ile amper
vw golf 3 1.8 + N127
Ja bym dał różnicowo-prądowy + Eska...Ale jaki to zależy co chcesz połączyć w budce.
Generalnie w uproszczeniu MOC odbiorników/230=Prąd jaki potrzebują... tak w skrócie.
Generalnie 16A powinien wystarczyć jak na to co się mieści w niewiadce.
Generalnie w uproszczeniu MOC odbiorników/230=Prąd jaki potrzebują... tak w skrócie.
Generalnie 16A powinien wystarczyć jak na to co się mieści w niewiadce.