Chińskie "Webasto" - wady, zalety, opisy, porady, pomoc.

czyli elektryka, hydraulika i gaz ...
Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Chińskie "Webasto" - wady, zalety, opisy, porady, pomoc.

Postautor: __ArroW__ » niedziela, 28 gru 2025, 11:49

Murano pisze:
__ArroW__ pisze:no to na bank pomaga, ale Marcin jeszcze nie ta pora, żeby bez drzwi jeździć :D :lol:

Po 20 latach muszę zrobić zaprawkę na progu :mrgreen: .

uff a już się martwiłem, żeś szalony bez drzwi :D, słusznie ;)
Aktualnie ForDzik Custom...
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 29 gru 2025, 07:21

A propos drzwi to ja mam za krótki kanał do swojego obecnego auta więc ostatnio olej wymieniałem przy otwartych drzwiach, a mimo to w garażu jest na tyle ciepło, że po kilkunastu minutach i skokach do kanału pot leciał mi po d.... skroniach :D
Chinabasto daje radę i jest idealne na moje potrzeby, bo pozwala w zimowe popołudnia pogrzebać przy aucie czy motocyklu. Mój ojciec w związku z tym, że w swoim czasie spędzał pół życia w garażu to przerobił wiele systemów ogrzewania ale żaden nie był tak efektywny jak chinabasto, bo nawet jak świetnie i szybko się nagrzewał (koza na drewno) to jednak punktowo. Inne eletryczne czy "spalinowe: grzejniki były albo słabe albo mało ekonomiczne, a najczęściej jedno i drugie na raz. Ostatnio używa piecyka katalitycznego na gaz, tylko teraz już bywa tam okazjonalnie, ale jak mu pokazałem swoje ogrzewanie to było widać nutkę zazdrości. :mrgreen:

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » poniedziałek, 29 gru 2025, 17:52

Przeczytałem wątek ale nikt nie zrobił pomiaru czy starczy prądu na np. 15 godzin i aku np.70-80Ah. Ile to wysysa amper w takim czasie z bateryjki.
Zastanawiam się nad kupnem ale u mnie to by było uzupełnienie Trumy - taka hybryda. Chyba takiej hybrydy w ogrzewaniu budy tutaj nikt nie ma.
Interesuje mnie również opinia osób które użytkują chinola już kilka lat, jakie były przeboje na wyjeździe czy jednak same ochy ,achy i w ogóle miód malyna :D

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 29 gru 2025, 20:47

Żeby to za startowało to potrzebuje zasilacza minimum 250 Wat czyli około 20A. Na zwykłym kwasie 70 - 80 Ah za długo to nie pociagnie, ale niech się wypowiedzą praktycy, bo ja to gonię 230V.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » poniedziałek, 29 gru 2025, 21:17

Chyba się nie zrozumieliśmy, chodzi mi o chinbasto 12V, 2kW do cepy nie do garażu.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 30 gru 2025, 00:08

Chinbasto ciągnie 10A na start i 10A na zaparkowanie. To są pobory przez 30-60 sec. Nie mam za dużej praktyki w użytku bez zasilacza, ale na męskim w Warce Bartkowe 8kW przepracowało na LiFePo4 50Ah 2,5 długiego męskiego wieczoru zsuwając na full bo grzało otwarty przedsionek.

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » wtorek, 30 gru 2025, 07:19

tantalos pisze:Chyba się nie zrozumieliśmy, chodzi mi o chinbasto 12V, 2kW do cepy nie do garażu.

Ale to jest dokładnie to samo chinabasto i u mnie ono chodzi na zasilaczu 12V ale nie pamiętam już jakiej mocy kupiłem, czytałem że minimum 250W więc pewnie coś koło tego.
Obrazek
Na jakimś mniejszym który miałem z garażowych zasobach nie chciało nawet wystartować. Ja mam 5kW i ono jest fizycznie większe niż 2kW więc być może Kuba ma racje, że 2kW bierze na start tylko 10A ale te czasy mi nie pasują, bo moje studzi się dużo dłużej niż minuta, a start na pełnych obrotach też trwa całkiem długo. Fakt pomiarów nie robiłem. Huczy to huczy :lol:
Pamiętać też trzeba że LiFePo4 nie ma takiego szybkiego spadku napięcia jak kwas więc mogło go doić do bólu. Na takim małym kwasiaku wątpię czy jeden wieczór by opędziło.

Awatar użytkownika
tomcat
Moderator
Moderator

Postautor: tomcat » wtorek, 30 gru 2025, 07:44

kooba pisze:Chinbasto ciągnie 10A na start i 10A na zaparkowanie...

Na wychładzaniu bierze tyle samo prądu co na starcie :?

Slawek_C
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: Slawek_C » wtorek, 30 gru 2025, 12:24

tantalos pisze:Przeczytałem wątek ale nikt nie zrobił pomiaru czy starczy prądu na np. 15 godzin i aku np.70-80Ah. Ile to wysysa amper w takim czasie z bateryjki.
Zastanawiam się nad kupnem ale u mnie to by było uzupełnienie Trumy - taka hybryda. Chyba takiej hybrydy w ogrzewaniu budy tutaj nikt nie ma.
Interesuje mnie również opinia osób które użytkują chinola już kilka lat, jakie były przeboje na wyjeździe czy jednak same ochy ,achy i w ogóle miód malyna :D
To ja podpowiem, 100ah kwasiak plus lodówka Abem na dziadach od czwartku godz. 15 do niedzieli rano dało radę 5kw odpalane na minimum 10h dziennie co prawda na minimum ale jednak

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 30 gru 2025, 14:08

reflexes pisze:Ja mam 5kW i ono jest fizycznie większe niż 2kW więc być może Kuba ma racje, że 2kW bierze na start tylko 10A ale te czasy mi nie pasują, bo moje studzi się dużo dłużej niż minuta, a start na pełnych obrotach też trwa całkiem długo.

Nie ma większego znaczenia czy to 2kW czy 5kW czy nawet 8kW. 30-60 sec to praca świecy zarowej żeby wystartować albo dopalić przy gaszeniu. Cała procedura faktycznie trwa dłużej, ale to głównie praca wentylatora, który g... ciągnie.
10A było zmierzone akurat na Bartkowym 8kW.

Wróć do „Instalacje”