Chińskie "Webasto" - wady, zalety, opisy, porady, pomoc.

czyli elektryka, hydraulika i gaz ...
Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Chińskie "Webasto" - wady, zalety, opisy, porady, pomoc.

Postautor: __ArroW__ » niedziela, 28 gru 2025, 11:49

Murano pisze:
__ArroW__ pisze:no to na bank pomaga, ale Marcin jeszcze nie ta pora, żeby bez drzwi jeździć :D :lol:

Po 20 latach muszę zrobić zaprawkę na progu :mrgreen: .

uff a już się martwiłem, żeś szalony bez drzwi :D, słusznie ;)
Aktualnie ForDzik Custom...
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 29 gru 2025, 07:21

A propos drzwi to ja mam za krótki kanał do swojego obecnego auta więc ostatnio olej wymieniałem przy otwartych drzwiach, a mimo to w garażu jest na tyle ciepło, że po kilkunastu minutach i skokach do kanału pot leciał mi po d.... skroniach :D
Chinabasto daje radę i jest idealne na moje potrzeby, bo pozwala w zimowe popołudnia pogrzebać przy aucie czy motocyklu. Mój ojciec w związku z tym, że w swoim czasie spędzał pół życia w garażu to przerobił wiele systemów ogrzewania ale żaden nie był tak efektywny jak chinabasto, bo nawet jak świetnie i szybko się nagrzewał (koza na drewno) to jednak punktowo. Inne eletryczne czy "spalinowe: grzejniki były albo słabe albo mało ekonomiczne, a najczęściej jedno i drugie na raz. Ostatnio używa piecyka katalitycznego na gaz, tylko teraz już bywa tam okazjonalnie, ale jak mu pokazałem swoje ogrzewanie to było widać nutkę zazdrości. :mrgreen:

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » poniedziałek, 29 gru 2025, 17:52

Przeczytałem wątek ale nikt nie zrobił pomiaru czy starczy prądu na np. 15 godzin i aku np.70-80Ah. Ile to wysysa amper w takim czasie z bateryjki.
Zastanawiam się nad kupnem ale u mnie to by było uzupełnienie Trumy - taka hybryda. Chyba takiej hybrydy w ogrzewaniu budy tutaj nikt nie ma.
Interesuje mnie również opinia osób które użytkują chinola już kilka lat, jakie były przeboje na wyjeździe czy jednak same ochy ,achy i w ogóle miód malyna :D

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » poniedziałek, 29 gru 2025, 20:47

Żeby to za startowało to potrzebuje zasilacza minimum 250 Wat czyli około 20A. Na zwykłym kwasie 70 - 80 Ah za długo to nie pociagnie, ale niech się wypowiedzą praktycy, bo ja to gonię 230V.

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: tantalos » poniedziałek, 29 gru 2025, 21:17

Chyba się nie zrozumieliśmy, chodzi mi o chinbasto 12V, 2kW do cepy nie do garażu.

Awatar użytkownika
kooba
Administrator
Administrator
Kontaktowanie:

Postautor: kooba » wtorek, 30 gru 2025, 00:08

Chinbasto ciągnie 10A na start i 10A na zaparkowanie. To są pobory przez 30-60 sec. Nie mam za dużej praktyki w użytku bez zasilacza, ale na męskim w Warce Bartkowe 8kW przepracowało na LiFePo4 50Ah 2,5 długiego męskiego wieczoru zsuwając na full bo grzało otwarty przedsionek.

Wróć do „Instalacje”