Chciałem przedstawić moje oświetlenie a raczej co zakupiłem i co zamontowałem w mojej przyczepie odnośnie elektryczności.
Na początek dodatkowo zamontowałem dodatkowe światło stop. Koszt to około 30 zł z przesyłką. Czas montażu około 1 godz
Wpinałem się z przewodami do tylnej lewej lampy stop w przyczepie. Praca łatwa i bezpieczeństwo na drodze o wiele większe,
Praca wymagała rozmieszczenia i wywiercenia 3 otworów poniżej linii dachu.
Na zewnątrz do oświetlenia przedsionka tu już o wiele większa kwota, bo około 100 zł zakupiłem oryginalną nową lampę. Do tego potrzebnych było kilka odcinków dwóch przewodów, złączki i włącznik elektryczny ( taki mini )
montowany na boku szafy, by był dostępny z zewnątrz jak i wewnątrz przyczepy ( zawsze pod ręką )
Czas pracy około 1 godziny, 3 otwory i po krzyku

Oświetlenie wnętrza szafek wykonałem z zespolonych 3 diod o napięciu 12V Praca wymagała poprowadzenie 2 przewodów w żądane miejsce. Czas pracy około 2 godzin. Koszt około kilkunastu zł
Do podświetlenia podłogi użyłem zakupionej w markecie lampy z czujnikiem ruchu. Lampa posiada adapter mocujący, który przykleiłem na dole szafki na taśmie dwustronnej ( taśmy używam tylko firmowej i co za tym idzie drogiej )
Fajna sprawa w nocy gdy tylko postawi się nogę na podłodze, lampka się zaświeca i nie razi w oczy. Super sprawa za małe pieniądze. Problemem może być zasilanie ( 3 baterie AAA ) Jednak ja nie korzystam z baterii. Zastosowałem zasilacz regulowany prąd z 12 V na pożądany ( każdy poniżej 12V ) Regulacja polega na podłączeniu do zasilacza napięcia 12V i na wyjściu po podpięciu miernika, należy użyć śrubokręta i nim pokręcić śrubkę do osiągnięcia żądanego napięcia.
Koszt takiego regulatora to niecałe 4 zł a jego gabaryty to wielkość połowy pudełka zapałek.
Oświetlenie wnętrza pozostało fabryczne, do tego dołożyłem mikro lampki biurkowe koszt 12 zł sztuka ! Lampki mają moc 10 W i zasilanie 12 V
Fajna sprawa bo są elastyczne i żródło światła można skierować w dowolne miejsce. Super do czytania ( sprawdzone )