Szyba otwierana stary typ a nowy typ
- stachu_gda
- Fanklubowicz
Szyba otwierana stary typ a nowy typ
Muszę wymienić u siebie w n126e przednią szybę, mam zamknięcia starego typu.
Czy jeśli kupię okno nowego typu oraz te płytki:
http://darius-przyczepy.pl/cz%C4%99%C5% ... yby-detail
to przekładka szyby będzie bezproblemowa czy mam spodziewać się jakichś problemów że coś nie będzie pasować typu inna grubość listwy okiennej, inna szerokość uszczelki cokolwiek?
Ewentualnie czy do szyby nowego typu można dać stare zamknięcia? (kwestia rozstawu)
to przekładka szyby będzie bezproblemowa czy mam spodziewać się jakichś problemów że coś nie będzie pasować typu inna grubość listwy okiennej, inna szerokość uszczelki cokolwiek?
Ewentualnie czy do szyby nowego typu można dać stare zamknięcia? (kwestia rozstawu)
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Re: Szyba otwierana stary typ a nowy typ
Dopasujesz bez problemu .
- stachu_gda
- Fanklubowicz
Fiacior75 pisze:Dopasujesz bez problemu .
Dzięki za rozwianie wątpliwości.
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Ale to nie znaczy ze będzie łatwo
Może troszku tam pilnikiem będziesz musiał pdpiłować.

Może troszku tam pilnikiem będziesz musiał pdpiłować.
Re: RE: Szyba otwierana stary typ a nowy typ
stachu_gda pisze:Muszę wymienić u siebie w n126e przednią szybę, mam zamknięcia starego typu.
Najłatwiej bedzie przelozyc okucia ze starego okna do nowego.
Najlepiej jednak to
odkręcić listwe zawiasowa dać nowa uszczelke butylowa. Zamocuj ja wyżej na nowych otworach .(różnica między 5 a 12 mm musisz sprawdzić)
Masz wtedy nowe uszczelnienie i pewność że nie będzie Ci gniła rama okna jakby coś podciekalo.
Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka
- stachu_gda
- Fanklubowicz
Re: RE: Szyba otwierana stary typ a nowy typ
sMAJSTER pisze:Najłatwiej bedzie przelozyc okucia ze starego okna do nowego.
Najlepiej jednak to
odkręcić listwe zawiasowa dać nowa uszczelke butylowa. Zamocuj ja wyżej na nowych otworach .(różnica między 5 a 12 mm musisz sprawdzić)
Masz wtedy nowe uszczelnienie i pewność że nie będzie Ci gniła rama okna jakby coś podciekalo.
No i pewnie pójdę na łatwiznę i przełożę okucia jeśli się da (chociaż te nowe mają chyba opcję lekkiego rozszczelnienia więc niby lepsiejsze).
Wkręty i otwory będą z pewnością nowe, i będzie butyl.
To podniesienie to ze względu na rozstaw okuć?
Tak , okucia w szybie wychodzą za nisko... przy zamocowaniu listwy w sposob w jaki masz teraz , zamknięcia okna bedziesz mial za nisko i mogą nie wejśc plytki w ramie tam gdzie powinny byc. Owszem da się to zrobić tak ze nie trzeba podnosić listwy ale trzeba wtedy pilowac plytki i trochę zamkniecia. Ja przy wymianie demontowalem listwę ale wkręciłem ją w stare otwory bo nie chcialem dziurwaić laminatu po nowe otwory (jakoś tak nie mogę się przemoc do robienia nowych dziur
) , oczywiście pod listwe poszla tasma butylowa . Niestety wiązalo się to z przypilowaniem troche plytek i zamknięc... ale wszystko dziala jak nalezy i to jest najwazniejsze. W/g mnie nowy typ zamknięc jest lepszy jak stary.

Stachu, w N-ce założyliśmy jedną szybę nowego typu do starych zamknięć i nie pasowało jak trzeba. Będę to przerabiał na nowe zamknięcia. Mam takie w 127 i polecam.