Oczywiście, że przede wszystkim wietrzenie i wentylacja (zgadzam się mannt) i nawet pół centymetra izolacji robi (nie zgadzam się z Tobą Tomek) choć zdecydowanie wg mnie tam gdzie się da warto kłaść więcej

Andslu58 polecam kupić tę książkę http://allegro.pl/listing/listing.php?o ... l-1-2-1025 - kosztuje grosze a dowiesz się naprawdę dużo i nie na zasadzie co kto myśli, a będziesz miał wzory tabele i wyliczenia (i przy okazji porównanie możliwości niewiadówki i sandwiczy czyli tzn. przyczep zachodnich).
Ja ze swojego doświadczenia powtórzę: ciągnie od okna POJEDYNCZEGO. Ciągnie też od drzwi (nawet podczas pracy Trumy/Carvera). We wspomnianej książce masz na to receptę.
Koło zera stopni, para się skrapla dość uciążliwie pod materacami i na oknach (na płytach przy oknach nie, bo te wykleiłem wykładziną).
Tak jak Maciej napisał, pianka ma ten plus w stosunku do styropianu, że stosujesz jeden klej (Bonaterm szarpie styropian jak Reksio szynkę

Tyle

Działasz drogi Andslu58 wyciągając wnioski z dyskusji. Ja u siebie dałbym więcej styro pod podłogę, zrobiłbym inaczej rozprowadzenie powietrza, ale przede wszystkim zrobiłbym podwójne okno (zadanie na przyszły sezon).
I chyba w tej sytuacji zapominamy o jednej ważnej kwestii - każdy ma inną temperaturę komfortu termicznego. Dla mnie optimum to 17-18 stopni, dla kogoś kto bytuje w bloku 22 stopnie