Listwa szyby a nowa szyba
Listwa szyby a nowa szyba
Witajcie, czy nowa szyba pasuje do starej listwy?
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Re: listwa szyby a nowa szyba
Dzieki, starą listwę trzeba pewnie odkręcić aby wyciągnąć szybę? Na bok nie ma opcji wysunąć.
- Miron EZD
- Fanklubowicz
Przy okazji po odkręceniu listwy można dać nowe uszczelnienie, w tym miejscu lubi przeciekać woda.
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Re: Listwa szyby a nowa szyba
Niestety nie ma opcji, bo krzywizny i klin żeby szyba nie jeździła trzeba wybić. To wygodniej zrobić "na stole". I jak Miron pisał warto dać nowe uszczelnienie.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
popiolekpolska pisze:Tak pasują.
A u mnie niestety nie pasowały. Musiałem wymienić listwy po zakupie nowych okien.
Różnica jest w zamku listwy aluminiowej. Znajdę zdjęcie to pokażę o co chodzi. Nowe okno w starej listwie nie dało się zamknąć.
- popiolekpolska
- Fanklubowicz
Murano pisze:popiolekpolska pisze:Tak pasują.
A u mnie niestety nie pasowały. Musiałem wymienić listwy po zakupie nowych okien.
Różnica jest w zamku listwy aluminiowej. Znajdę zdjęcie to pokażę o co chodzi. Nowe okno w starej listwie nie dało się zamknąć.
Może kwestia rocznika. Właśnie znalazłem Twoje zdjęcie z różnicą.
N126e 1983
N126n 1988 -ex
N132L 1984
N126n 1988 -ex
N132L 1984
Też podejrzewam, że to zależy od rocznika. W eNce Krzycha z '88 roku okno nowego typu pasowało do listwy bez problemu.
Ale już w mojej 127 z '77 roku poprzedni właściciel wymieniając oba okna wymienił także listwy. Podejrzewam, że nie kupił nowych na wyrost a po prostu z konieczności. Przypadek Murano też tyczy się przyczepy z lat 70-tych więc można wysnuć wniosek, że te stare rocznikowo listwy nie pasują do nowych szyb.
Ale już w mojej 127 z '77 roku poprzedni właściciel wymieniając oba okna wymienił także listwy. Podejrzewam, że nie kupił nowych na wyrost a po prostu z konieczności. Przypadek Murano też tyczy się przyczepy z lat 70-tych więc można wysnuć wniosek, że te stare rocznikowo listwy nie pasują do nowych szyb.
chodzi o przyczepke 132
fortis pisze:chodzi o przyczepke 132
Zarówno ja jak i kolega @popiolekpolska o takich piszemy. Jak widać jest różnie. Musisz sprawdzić i być gotowy na ewentualny zakup listwy. Jeśli mogę doradzić to zrób to od razu. Koszty nie są duże a wizualnie i mechanicznie będzie elegancko. Jak sobie przypomnę ile tych listew się naczyściłem i napolerowałem przed decyzją o wymianie we własnej przyczepie to żałuję, że przy innych projektach tak nie zrobiłem.
Swoje lakierowałem na czarno, dlatego bym je zostawił.
popiolekpolska pisze:Murano pisze:popiolekpolska pisze:Tak pasują.
Może kwestia rocznika. Właśnie znalazłem Twoje zdjęcie z różnicą.
IMG_20200529_094314_1.jpg
A która z tych jest nie kompatybilna?
fortis pisze:A która z tych jest nie kompatybilna?
Nowa z nowymi.
Na zdjęciu łatwo rozpoznać nową i starą.