Kupiłem n126b z 1975 i mam kilka pytań bo nowicjusz ze mnie w tym temacie. Sprawe komplikuje to że właściciel dokonał kilku zmian po włamaniu do przyczepy a ja nie mam żadnego porównania. Nie umiał mi wytłumaczyć i mówił bardzo ogólnie. Do rzeczy wiec:
1. Czy wymiary materacy w modelu B są takie same jak w E? Brak materacy w mojej. Znalazłem na forum coś takiego:
kotek pisze:O ile się nie mylę , to wymiary będą takie same jak E, czyli 4 sztuki 46 X 122 oraz 2 sztuki 60 X 145 i była jeszcze jedna poduszka, ale jej wymiaru nie pamiętam, być może 47 X 30. Wymiary podaję w centymetrach.
Czy takie materace mam kupić? Czy ma być to pianka czy gąbka grubości 10 cm wzwyż ? Jak jest uklad materacy wewnatrz 126 B-klasy może ma ktoś jakieś foto wnetrza oryginalu?
2. Tapicerka - czytałem o wykladzinach
, remontowkach itp ale moje plany są na razie skromne. W kilku miejscach-rogi przyczepy, pod oknem-tapicerka odchodzi gubiac gąbkę. Czy jest sens wyczyścić tylko te miejsca z resztek gąbki i przykleic wykładzinę do laminatu? Jeśli tak to jakim klejem najmniej toksyczny w miarę możliwości ? Czy normalne jest że tapicerka kończy się na wysokości bakist/schowków a potem jest goly laminat ale jakby pogrubiony?
3. Odsuwany dach - i tu mam kilka pytan i prośbe o foto oryginału. Jak to się trzyma? Jaki jest sposób jego odchylania- u mnie po odpieciu 4 zaczepów i podniesieniu go na 2 tylko płaskownikach dach kładzie się na "stałym" dachu rysując wszystko butwiejaca uszczelką - dach podnosi się tylko z jednej strony druga opiera się na dachu właściwym. Widziałem na forum krzyżaki umozliwiajace podniesienie obu stron ale czy w wersji B?
4. Stół i podpory - tutaj właściciel poprzedni wstawił cienką sklejkę - strach na niej piwo postawić a co dopiero się położyć z sześciopakiem na noc. Z czego moge go wykonać i jakie ma wymiary? Czy mocowanie stołu pod oknem to 2 kawałki szyny aluminiowej po około 10 cm czy 1 ale długa na calą szerkosc stolu? U mnie sa tam jakies sruby z motylkami ale to chyba jakaś wariacja? Co bylo oryginalna podporą jakaś rura? To samo pytanie dotyczy tego rozkladanego kawałka łóżka na przeciwko drzwi na czym powinno się to opierać - u mnie są to 2 cieniutkie paseczki sklejki? Nie chce zginąć i przy okazji zniszczyć podłogę gdyż do lekkich ludzi już dawno sie nie zaliczam.
5. Okno w n126b czy da się wymienić stale okno tylne na okno otwierane z nowszego modelu? Jak sie do tego zabrać?
6. Wymiana uszczelek kufra i szyberdachu - czy po ich usunięciu i przeszlifowaniu rantów nowe trzeba na coś przykleic. Jakie uszczelki wybrać?
To już wszystkie pytania drodzy forumowicze:) Narazie oczywiście:) Wiem ze czujecie niedosyt

Jeśli ktoś będzie mógł mi pomóc to z gory Wam dziękuję i obiecuję wdzięczność tę wyrazić na przyszłych zlotach w uniwersalnej walucie lub jej bezalkoholowej wersji.
Pozdrawiam, przepraszam i dziękuję.