Wymiana/naprawa belki N126NL
Wymiana/naprawa belki N126NL
Witam.
Mam Niewiadów N126NL z 1988 roku z hamulcem najazdowym. Generalnie przyczepa siedzi bardzo nisko i dodatkowo przez kilka lat z jednej strony stała na kole z drugiej na podporze przez co "stoi" krzywo. Reasumując belka nadaje się do wymiany lub naprawy. Z tego właśnie powodu chciałbym was prosić o radę, może ktoś ma doświadczenie. Naprawiać? Jeżeli tak to gdzie w okolicach Warszawy czy wymieniać? Gdzie najlepiej i oczywiście najtaniej takiej poszukać? Na zamówienie czy może są takie w produkcji? Dodam, że rozstaw miedzy mocowaniami belki do ramy to 1250mm.
Będę wdzięczny za radę osób, które miały do czynienia z belką z hamulcem do "N".
Mam Niewiadów N126NL z 1988 roku z hamulcem najazdowym. Generalnie przyczepa siedzi bardzo nisko i dodatkowo przez kilka lat z jednej strony stała na kole z drugiej na podporze przez co "stoi" krzywo. Reasumując belka nadaje się do wymiany lub naprawy. Z tego właśnie powodu chciałbym was prosić o radę, może ktoś ma doświadczenie. Naprawiać? Jeżeli tak to gdzie w okolicach Warszawy czy wymieniać? Gdzie najlepiej i oczywiście najtaniej takiej poszukać? Na zamówienie czy może są takie w produkcji? Dodam, że rozstaw miedzy mocowaniami belki do ramy to 1250mm.
Będę wdzięczny za radę osób, które miały do czynienia z belką z hamulcem do "N".
Re: Wymiana/ naprawa belki N126NL
Nowa oś to ponad 1000 cebulionów więc drogo. Dzin1975 regenerował w zgniłku oś to może on się wypowie.
U dariusa pytałem w zeszłym roku i dostałem jedynie oferę na niehamowaną oś.
Żur pisze:U dariusa pytałem w zeszłym roku i dostałem jedynie oferę na niehamowaną oś.
Szukaj w GoMarket.
http://www.przyczepykalisz.cba.pl/
Tu robiłem. Gość się specjalizował w niewiadowskich osiach. Ma jeszcze sporo oryginalnych części.
Tu robiłem. Gość się specjalizował w niewiadowskich osiach. Ma jeszcze sporo oryginalnych części.
-
- Przyjaciel
Robiłem tam oś z 7 lat temu. Poprawa jakaś jest ale szału nie ma. Może to też z powodu zabytkowości (1977) mojej osi.
- misha22
- Przyjaciel
dzin1975 pisze:http://www.przyczepykalisz.cba.pl/
Czy polegało to na wymianie wałków gumowych?
De Reu 1968, prawie jak zapiekanka
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
601 Limuzyna
1.9 SDI caddyilac
misha22 pisze:dzin1975 pisze:http://www.przyczepykalisz.cba.pl/
Czy polegało to na wymianie wałków gumowych?
Tak, wymienił wałki, posprawdzał łożyska, hamulce itd
-
Ile taka przyjemność?
niebieski-n2 pisze:Ile taka przyjemność?
650zł? Chyba, nie pamiętam. Tylko że moja była od zgniłka.
-
Re: Wymiana/naprawa belki N126NL
Dzięki, stawia to pod znakiem zapytania opłacalność takiej operacji.
Akurat wziąłem się za hamulce w 126nt i okazuje się, że do osi AL-KO jaką tam posiadam, nie ma już bębnów hamulcowych generalnie. W końcu jeden dystrybutor wynalazł gdzieś w D do ściągnięcia, ale cena 600zł za sztukę. Szczęki 130zł. Łożyska pewnie ze 120zł za 4 sztuki.
Najlepsze jest to, że Niewiadów zerżnął te rozwiązania do swoich osi, ale nieznacznie zmienił łożyska i bębny są w zasadzie takie same, lecz niestety różnią się nieznacznie wymiarami łożysk. A szczęki pasują tylko, że wykonanie tych z Niewiadowa i tych z Niemiec, to już na zdjęciach nie pozostawia wyboru.
Akurat wziąłem się za hamulce w 126nt i okazuje się, że do osi AL-KO jaką tam posiadam, nie ma już bębnów hamulcowych generalnie. W końcu jeden dystrybutor wynalazł gdzieś w D do ściągnięcia, ale cena 600zł za sztukę. Szczęki 130zł. Łożyska pewnie ze 120zł za 4 sztuki.
Najlepsze jest to, że Niewiadów zerżnął te rozwiązania do swoich osi, ale nieznacznie zmienił łożyska i bębny są w zasadzie takie same, lecz niestety różnią się nieznacznie wymiarami łożysk. A szczęki pasują tylko, że wykonanie tych z Niewiadowa i tych z Niemiec, to już na zdjęciach nie pozostawia wyboru.
Moja belka była w lepszym stanie niż Twoja a mimo to zdecydowałem się na wymianę. Kupiłem oś u Dariusa za 1250 złotych. Moim zdaniem regeneracja za 650 zł i niepewny efekt nie jest wart tych pieniędzy. Jeśli masz możliwość kup nową. Prowadzi się bardzo dobrze.
1250 zł kosztowała Cię hamowana belka Do N-ki wraz z osprzętem(bęby szczeki łozyska) czy goła belka?