Ze względu na "upierdliwość" jednego z "kolegów"

No cóż, od ponad 2 czy 3 lat zostałem bez przyczepy. Niby najlepsze wspomnienia zawsze kojarzyły się z Niewiadówką, Wami poczciwe "człowieki", jak i remontami, pomysłami itd., ale człowiek myślał o "zgniłku" - bo przecież większy, pojemniejszy, bo wszystko już ma przeważnie...
Życie pisze takie scenariusze, że czasem jak coś się trafiło do pooglądania to..... nie było co oglądać bo sztrucel, a jak już coś fajnego to albo cena zaporowa albo ktoś ubiegł. Czas biegnie nieubłaganie, przyczepa ciągle siedziała w mojej głowie, powiem szczerze że myślałem nawet o "zapiekance" na szybkie i krótsze wypady ze względu na lekkość na haku - ale cóż, w dobie coronoświrusa ceny to jakaś porażka i ogólnie jakoś nic się nie trafiło.
Ostatnio po przyjeździe na krótki urlop (do sierpnia jestem poza granicami kraju) - Mikołaj (syn) oznajmił mi z oczami jak kot w Shrek'u "tato ja bym chciał tak jak dawniej przyczepą pojechać, na łączkę Bernarda, gdzieś ale przyczepą"...
No i jak nie spełnić prośby dziecka?

Obecna przyczepa była przez nas zlokalizowana już dawno temu, ale z informacji wynikało że "stała" na nieżyjącego męża Pani z którą rozmawiałem. Bez dokumentów myślałem więc po co mi ona...
Jak już wiedzieliśmy gdzie jakaś stoi to przyjechaliśmy jeszcze raz - od słowa do słowa, gadka szmatka no i była rejestracja na niej.... Jakież było zdziwienie moje jak okazało się, że jednak na Panią z którą gadaliśmy zarejestrowana - HURRA.....
Kilka słów, negocjacji, rozmów - i jest. Przyczepa pod chmurką tyle lat, ktoś się dobierał, okna popękane, wybite, ogólnie stan......agonalny... Dla mnie to nie problem, przecież i tak do malowania a okna z doświadczenia wiem że jak już to tylko nowe i podwójne.
W przyczepie Pani miała "składzik" - nie pytajcie co było, bo było wszystko

Cieszy mnie fakt, że mam wreszcie N126NT, którą to zawsze chciałem mieć w oryginale jak również że znowu pojawiła się przyczepa, nie wiem kiedy wyjadę i skończę remont - ale jest i znów będzie okazja pojechać i spotkać się, spędzić czas.
Zdjęcia w dniu zakupu:
Co planuję zrobić, kupić, przerobić itp.:
1. Komplet szyb podwójnych grafitowych N126NT łącznie z grafitową łazienkową
2. Nowy kufer + nakładka na dyszel
3. Nowe 4 podpory
4. Uchwyt koła zapasowego N126NT
5. Zaczep AL-KO s90 z zaczepem AK161
6. Malowanie - tutaj się okaże w kwestii budżetu itp ale chciałbym na takie coś....
7. Nowe opony
Z udogodnień:
1. Solar 100W z MPPT 2210AN + MT50 - już mam
2. Truma z trumavent 12V i rozprowadzeniem po całej przyczepie - już mam
3. Bojler - i tutaj chyba doszedłem do wniosku że "podgrzewacz" przepływowy montowany w dużym kufrze przez kolegów z FKN jest całkiem fajnym rozwiązaniem (budżetowo troszkę ale przy generalnym remoncie każda 100 jest na wagę złota) - już mam
4. Lodówka - udało się nabyć troszkę większą Elektrolux z racji szafki przy wejściu i możliwością zamontowania "wyższej" a co za tym idzie większej lodówki (tylko na plus) kosztem szafki pod lodówką w oryginale.
5. Łazienka - tutaj wymyśliłem sobie idąc pomysłem Roberta, że będzie zaadoptowana z zachodniej przyczepy. Takową już zakupiłem, a że meble chciałbym zrobić sam to wymiar też mogę zrobić konkretnie pod łazienkę.
6. Okno dachowe - Dometic Heki s 40x40
7. Światła - tutaj na razie padło oczywiście na jakieś inne - zobaczymy jak dotknę i jak będą wyglądać. Docelowo LED, do tego białe z przodu i z tyłu na górze czerwone - wraz z kierunkowskazami
8. Na ocieplenie daję taką samą jak przy remoncie nr.2 - https://www.bitmat.pl/pl/p/Promocja-wyg ... gumowa/561 - super się sprawdziła, izolacyjnie i jako materiał do remontu, klejenia, itd.
9. Na ściany jakaś wykładzina pójdzie - pomysłu jeszcze nie mam.
10. Meble - na dzień dzisiejszy myślę zrobić wszystko sam na podstawie starych, jak będzie się okaże.
11. Klapa serwisowa od strony przedsionka obowiązkowo - po przeciwnej nie do końca przekonany jestem bo bardzo mało jej używałem.
12. Łóżko - tutaj stelaż jako całość, materac piankowy także na całość, system podnoszenia stelaża w celu dostępu do bakist i schowków zrobionych pod łóżkiem. Nie będzie stolika ze względu na brak takiej potrzeby - zawsze jemy na zewnątrz (140x190)
https://allegro.pl/oferta/stelaz-wklad- ... 0167806352
https://allegro.pl/oferta/materac-piank ... 6762754241
13. Kuchenka ze zlewem - będzie z szybą w całości. Zawsze irytowało mnie podnoszenie i zamykanie półek czy to zlewu czy kuchenki.
Będzie DOMETIC
14. Elektryczny stopień wejściowy (zobaczymy czy uda się zamontować)
No i to na razie tyle, wracam koniec lipca, może sierpień. Graty już prawie wszystko kupione - kwestia szyb i kufra ale jest czas

Zacznę robić będę pytał - w końcu nie wolno popełniać tych samych błędów myśląc że jest dobrze.
Pozdrowionka