zarejestrowałem się na forum ponieważ szukałem informacji na temat drobnych napraw mojej niewiadówki. i nie zawiodłem się. dzięki wam udało mi się oszczędzić sporo pracy i dostałem sporo inspiracji. wielkie dzięki.
Moja niewiadówka stała kilka lat na działce, od czasu do czasu nocowalismy w niej w sezonie. przez te lata nie robiłem w niej nic. ale teraz nadszedł czas na wyjazdu i trzeba bylo przeprowadzić kilka drobnych napraw.
dobrze, że zabrałem się za to trzy tygodnie przed wyjazdem.
naprawianie zamków, zawiasów. okein, sprzątanie. trochę czasu zajmuje.
z takich większych awarii to okazalo się że ciekło spod uszczelki dużego okna. miałem drugą na wymianę więc zdjąłem uszczelkę i okazało się, że... zeszła z częścią listwy do której była przykręcona.
po większych oględzinach okazało się, że woda ciekła spod listwy na której było okno. wciekało pod uszczelkę, pod spodem spływało i wyciekało dołem.
więc wszystko trzeba bylo zdjąć, i odbudować ramę od nowa.
później zabrałem się za listwę nad oknem. odkręcenie wkrętów było nie lada wyczynem. pierwsze dwa w 20 min. reszta jakoś poszła. wkręty wyglądały jak z jakiegoś wykopaliska.
odkręciłem przeczyściłem i uszczelniłem silikonem. i przykręciłem na nowe wkręty.
uszczelka tez wymieniona. uszczelniona silikonem
w ten weekend musiałem zajrzeć pod wykładzinę. skoro ciekło przez okno...
niestety okazało się, że przeciek musiał być już od dawna. musiało po wykładzinie na ścianie sączyć się na podlogę... zastałem taki widok. za tydzień wyjazd...
po zerwaniu podłogi okazało się dwie belki sa także przesiąknięte wodą :/ wszystko się teraz suszy i w tygodniu przykręce prowizoryczna podłogę. po sezonie trzeba będzie całą podłogę wymienić.
dodatkowo znalazłem dwa miejsca gdzie sączyla się woda od góry, raczej w miejcach gdzie sa wkręty które trzymają listwę na dachu. na jednym z wątków widziałem dokładnie to samo. w tej chwili pozostaje mi uszczelnienie na silikon chwilowo.
z tych pozytywnych rzeczy to lodówka... na słomczynie za 80zł

na zdjęciu jest jeszcze nie zabezpieczona. unieruchomiłem ją styropianem po bokach. muszę jeszcze podłączyć do zalisania z samochodu, żeby w czasie drogi chłodziła.
no i coś na pochmurne dni a głównie dla dzieciarni do snu. koszt 1zł. kurzył się w firmie tv lcd na fajnym uchwycie. dogadałem się i za symboliczne 1zł oddali.

no i na urlopie zacznie się olimpiada w Rio więc może będzie okazja przetestować i lodówkę i tv

no i tak oto zaznaczam swoja obecność na forum.
pozdrawiam