Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
naal
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2120
Rejestracja: niedziela, 19 maja 2013, 20:54
Lokalizacja: Łódź

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: naal » poniedziałek, 16 sty 2017, 23:30

Z tego co widziałem to chyba Konrad nie ma venta.
Audi A6 2,5 V6 TDI 00'
Wartburg 353 86'
Peugeot Partner 1,6 HDI 07'
N126N
N132t
"Non est fallus at provintia"
Obrazek

Awatar użytkownika
jacek
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 325
Rejestracja: poniedziałek, 8 paź 2007, 00:42
Lokalizacja: WOT

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: jacek » poniedziałek, 16 sty 2017, 23:34

Wydawało mi się że ma.

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » wtorek, 17 sty 2017, 09:10

Na chwilę obecną będzie bez venta, ale poszukuję venta 12v i jak znajdę oczywiście w dobrych pieniążkach to się założy. Chcę się uniezależnić od 220v bo ceny na kempingach za tę energię powalają w stosunku do jej zużycia jeśli ktoś jest zgazyfikowany.

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
tantalos
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2193
Rejestracja: poniedziałek, 16 mar 2015, 17:32
Lokalizacja: Rybnik

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: tantalos » wtorek, 17 sty 2017, 18:04

Widzę że bakisty masz przykryte deseczkami a nie płytami. Dobry pomysł,bo cepka trochę lżejsza a i materace nie będą mokre bo vent je lepiej przewietrzy od dołu.

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » wtorek, 17 sty 2017, 19:08

tantalos pisze:Widzę że bakisty masz przykryte deseczkami a nie płytami. Dobry pomysł,bo cepka trochę lżejsza a i materace nie będą mokre bo vent je lepiej przewietrzy od dołu.

To jest fabryczne rozwiązanie Niewiadowa, od początku lat 90 jak się nie mylę, Niewiadów zmienił tę konstrukcję :D
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
byry007
Posty: 138
Rejestracja: środa, 2 cze 2010, 11:41

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: byry007 » wtorek, 17 sty 2017, 22:23

Powodzenia w remoncie już na końcu jesteś, dlaczego nie próbowałeś wkleić wnętrza ekranami zagrzejnikowymi jak masz ogrzewanie i jest plan na venta 12v ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » środa, 18 sty 2017, 04:57

Ekrany są wyklejone pod tapicerką

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » wtorek, 24 sty 2017, 12:33

Prace idą dalej...
Dziura w podłodze zrobiona i nawet udało się wstrzelić tak, że otwór wyszedł tuż przy listwie podłogowej bez jej naruszenia.
20170114_131023.jpg
Dziura w podłodze pod trumę SL3002

Następnie trzeba było obrobić szczelinę pomiędzy płytą a laminatem, idealnie pasuje tam profil do konstruowania ścian gipsowych (ceownik 50mm).
20170114_140108.jpg
Profil do wypełnienia luki między płytą podłogową a laminatem

Po przymocowaniu pieca do podłogi, przyszła pora na sprawdzenie czy będzie pasować obudowa, niestety nie zrobiłem zdjęć z montażu tylnej osłony pieca, ale osłona pasowała bez jakichkolwiek przeróbek, po prostu ją wstawiłem i przymocowałem do szafy wkrętami, pasowała idealnie jakby stąd była.
IMG_6474.JPG
Zmontowany piec w szafie

Kolejnym krokiem jaki trzeba było wykonać było wycięcie otwornicą fi61 dziury w dachu na kominek i w półkach szafy na rurę kominową
IMG_6472.JPG
Rura kominowa w szafie

No i próba odpalenia, która wypadła pomyślnie, piec odpala "od strzała"
IMG_6478.JPG
Widok przez obudowę na palnik

Na zewnątrz jedyne oznaki odpalonego pieca to para w pierwszych minutach grzania :)
IMG_6470.JPG
Para z komina
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Moderator
Moderator
Posty: 4082
Rejestracja: czwartek, 15 lip 2010, 16:27
Lokalizacja: Radom
Kontaktowanie:

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: RAFALSKI » wtorek, 24 sty 2017, 13:01

Fajnie, jeszcze tydzień może dwa i u nas robimy to samo :)
BMW E36 '97| DACIA SANDERO STEPWAY '18 | N-127 '77 | N-132L '85
Remont wieloryba | Remont eNki

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 2395
Rejestracja: wtorek, 24 mar 2015, 08:12
Lokalizacja: Przywidz (Pomorskie)

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: stachu_gda » wtorek, 24 sty 2017, 16:17

Ruciak, też zastosowałem u siebie profil do płyt. Ciekaw jestem, czy w miejscu cięcia nie będzie wchodzić korozja. Po jakimś czasie od montażu zauważyłem, że ocynk profilu jakby zmatowiał, nie wiem czy po prostu on dodatkowo nie jest psiknięty jakimś lakierem który wygrzało.

Na wiosnę wlezę pod budę i zobaczę jak to wygląda po zimie. Z ciekawości - wypełniałeś czymś przestrzeń między sklejką a laminatem? Ja dałem tam wycięte kawałki deski, no ale ja mam wydech pod podłogę więc zależało mi na wypełnieniu i uszczelnieniu, żeby się wilgoć ze spalin nie osadzała.

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » wtorek, 24 sty 2017, 18:18

Pomiędzy sklejką a laminatem jest deseczka wpasowana na silikon, na to poszedł profil który pewnie kiedyś zacznie rdzewieć ale nie powinno to się od razu stać gdyż specjalnie docinałem profil nożycami ręcznymi do blachy a nie szlifierką.
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
Paweł(SP7GTU)
Posty: 112
Rejestracja: sobota, 24 sie 2013, 19:30
Lokalizacja: Ostrowiec Św

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: Paweł(SP7GTU) » wtorek, 24 sty 2017, 18:53

Robisz robotę!!!.
Toyota Yaris II(1.33)+N126ES

czubinski81
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 19 mar 2016, 17:05
Lokalizacja: Lublin

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: czubinski81 » wtorek, 24 sty 2017, 19:56

Witam super robota ja musze zrobic tez otwór w podlodze ale nie wiem jak go wymierzyc. Jak wymierzyłeś gdzie ciąć?

Awatar użytkownika
ruciak76
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1414
Rejestracja: niedziela, 1 cze 2008, 09:08
Lokalizacja: EZG / Bratoszewice, gm. Stryków, woj. łódzkie

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: ruciak76 » wtorek, 24 sty 2017, 21:06

czubinski81 pisze:Witam super robota ja musze zrobic tez otwór w podlodze ale nie wiem jak go wymierzyc. Jak wymierzyłeś gdzie ciąć?

Najpierw prowizorycznie zamontowałem osłonę tylną w szafie, następnie spiąłem ją z przednią obudową i zmierzyłem jaka jest odległość pomiędzy nimi, podzieliłem ten wymiar na pół i to dało mi środek pieca w tej płaszczyźnie (tutaj u siebie jeszcze piec przesunąłem około 1- 1,5cm w kierunku wnętrza by w przyszłości można było za piecem zamontować jeszcze grzałkę elektryczną) Natomiast jeśli chodzi o drugą płaszczyznę to po prostu położyłem piec na boku na podłodze, symetrycznie względem bocznych ścian szafy i zaznaczyłem jaki otwór muszę wyciąć z lekkim zapasem około 1cm by można było luźno go wstawić w ten otwór.
Kia Ceed I SW 1.6 CRDI 115KM 255 Nm
Skoda Fabia 2, 1.4 MPI 86KM 132Nm
Kiedyś N132T, teraz N126e i N126N
Obrazek
Wątek remontowy N126e
Wątek remontowy N126N

2020 - 2 nocki, 117 km
2019 - 28 nocek, 2958 km
2018 - 32 nocki, 3873 km
2008-2017 - 124 nocki, 14103 km

Awatar użytkownika
Fiacior75
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Posty: 1934
Rejestracja: niedziela, 7 cze 2015, 22:02
Lokalizacja: Ruda Śląska

Re: Była N132t, jest N126e, czas na remont N126N

Postautor: Fiacior75 » środa, 25 sty 2017, 07:45

Ja u siebie tę blachę zrobiłem z nierdzewki bo panowie temperatura , wilgoć swoje zrobi i niestety ta wasza cienka blaszka ocynkowana zardzewieje zgnije i straci swoje przeznaczenie :(
FB - Weselny Fiat 125p
FB - Moto & Camp Reanimacja

Fiat125 1975r
N-132T 1976r
Komar231B
Wigry 1975r, Wigry1 1976r, Wigry 3 1991r
Romet Duet 1976r


Wróć do „Remonty”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości