Przygotowania do remontu N126N
Przygotowania do remontu N126N
Witam. Moja przygoda z przyczepką kempingową zaczęła się w listopadzie kiedy ją kupiłem. Jestem zapalonym wędkarzem, który lubi jeździć na rybki
i spędzać czas nad wodą. Niestety od dwóch lat nie jestem już sam sobie tylko jest nas troje i 4 w drodze. Kiedy już uporam się ze zmianą danych
w dowodzie co musi zakończyć się korespondencją z Niewiadowem i rejestracją, zacznę remont. Na pewno remont nie będzie typowy, ponieważ chciałbym przyczepkę przystosować głównie do potrzeb dzieci. Czyli po rejestracji maksymalnie ją odchudzić zachowując mniej więcej pierwotne rozmieszczenie, wstawić piętrowe łóżko lub coś na wzór. Na razie muszę uporać się z rejestracją potem zrobić plan co i jak co skończyć się musi debatą z moją żonką a potem coś dodać od siebie.
Pozdrawiam wszystkich.
P.s. przyczepa jest z najazdem na osi skrętnej czy modernizować w jakiś sposób zawieszenie czy zostawić takie sztywne. ?
Poniżej kilka fotek.
i spędzać czas nad wodą. Niestety od dwóch lat nie jestem już sam sobie tylko jest nas troje i 4 w drodze. Kiedy już uporam się ze zmianą danych
w dowodzie co musi zakończyć się korespondencją z Niewiadowem i rejestracją, zacznę remont. Na pewno remont nie będzie typowy, ponieważ chciałbym przyczepkę przystosować głównie do potrzeb dzieci. Czyli po rejestracji maksymalnie ją odchudzić zachowując mniej więcej pierwotne rozmieszczenie, wstawić piętrowe łóżko lub coś na wzór. Na razie muszę uporać się z rejestracją potem zrobić plan co i jak co skończyć się musi debatą z moją żonką a potem coś dodać od siebie.
Pozdrawiam wszystkich.
P.s. przyczepa jest z najazdem na osi skrętnej czy modernizować w jakiś sposób zawieszenie czy zostawić takie sztywne. ?
Poniżej kilka fotek.
- CornBlumenBlau
- Fanklubowicz
Re: Przygotowania do remontu N126N
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 09 / 0982 km
W temacie zawieszenia, jeżeli stoi równo, to bym nic nie ruszał. W oryginale przyczepy nasze i zagraniczne są na wałkach skrętnych. Jeżeli zawieszenie jest do remontu, to proponowałbym resory z amortyzatorami. W poprzedniej przyczepie tak zrobiłem i miałem spokój niezależnie od rodzaju drogi. W tej mam zawieszenie AL-KO na trój-wałkach plus amortyzatory.
KOTEK N132 L + AUDI 100 + VW SHARAN
zawieszenie zostaw - prowadzi sie dobrze , chociaż będziesz miał wszystko wywrócone w środku bo jest za sztywno w stosunku do wagi i trochę skacze, szczególnie, ze gumy w osiach pewnie stare i sztywne są
resory i amorki poprawią to , ale podniesiesz środek ciężkości i bedzie trochę bujało i niestety zmarnujesz cenne kg z DMC
znajdź mój wątek ze zdjęciami jak zrobiłem wygodne spanie dla czterech osób , jak dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie
poza tym poczytaj wątki remontowe i dobierz cos dla siebie
i pamiętaj o DMC - ładowność niewiadówek jest znikoma i łatwo ją przekroczyć szalejąc z remontem i modyfikacjami a trzeba jeszcze wziąc poprawkę na ubrania i sprzęt kempingowy
i całą resztę ekwipunku
na razie niby nie ważą przyczep, ale to kwestia chwili jak zobaczą łatwe źródło pieniędzy
resory i amorki poprawią to , ale podniesiesz środek ciężkości i bedzie trochę bujało i niestety zmarnujesz cenne kg z DMC
znajdź mój wątek ze zdjęciami jak zrobiłem wygodne spanie dla czterech osób , jak dla mnie jedyne sensowne rozwiązanie
poza tym poczytaj wątki remontowe i dobierz cos dla siebie
i pamiętaj o DMC - ładowność niewiadówek jest znikoma i łatwo ją przekroczyć szalejąc z remontem i modyfikacjami a trzeba jeszcze wziąc poprawkę na ubrania i sprzęt kempingowy

na razie niby nie ważą przyczep, ale to kwestia chwili jak zobaczą łatwe źródło pieniędzy

Właśnie tych kontroli się obawiam i muszę zrobić wszystko aby nie przekroczyć wagi.
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Witaj powodzenia w remoncie będziemy dopingować.
Temat niezgodności w dokumentach masz chyba wstępnie opanowany.
Co do remontu,jeżeli chcesz koniecznie utrzymać wagi to zaglądnij tutaj viewtopic.php?f=36&t=4224
Fajne kolory wnętrza i waga utrzymana.
Chyba idealnie dla Twojej rodzinki.Ale jeżdżąc na rybki przydało by się ogrzewanie...
Temat niezgodności w dokumentach masz chyba wstępnie opanowany.
Co do remontu,jeżeli chcesz koniecznie utrzymać wagi to zaglądnij tutaj viewtopic.php?f=36&t=4224
Fajne kolory wnętrza i waga utrzymana.
Chyba idealnie dla Twojej rodzinki.Ale jeżdżąc na rybki przydało by się ogrzewanie...
Witaj! Jeśli rybki to pełna niezależność od 230V. Planując wyposażenie jeśli tv, radio, tablet to na 12V. Jeśli grzanie, gotowanie to lpg. Poza tym izolacja ścian i podłogi. Reszta w dziale remonty - potężna i coraz większa wspólna baza wiedzy.
Powodzenia!
Powodzenia!
Witam ponownie.
W styczniu, a dokładnie 7-mego pchnąłem temat oświadczenia o homologacji z fabryką w Niewiadowie. Dzisiaj przyszło mi oświadczenie koszt 100 zł.
Teraz do urzędu i prostowanie dowodu. Remont się zbliża i nie wytrzymałem. Rozdarłem podłogę.
Dane do Niewiadowa jak by komuś były potrzebne:
Reklamacje , Usługi
Dorota Karp
tel. (44) 724 47 99
kom. 515 144 537
e-mail: d.karp@niewiadow.pl
W styczniu, a dokładnie 7-mego pchnąłem temat oświadczenia o homologacji z fabryką w Niewiadowie. Dzisiaj przyszło mi oświadczenie koszt 100 zł.
Teraz do urzędu i prostowanie dowodu. Remont się zbliża i nie wytrzymałem. Rozdarłem podłogę.
Dane do Niewiadowa jak by komuś były potrzebne:
Reklamacje , Usługi
Dorota Karp
tel. (44) 724 47 99
kom. 515 144 537
e-mail: d.karp@niewiadow.pl
Ale numer, ja też dzisiaj odebrałem identyczne oświadczenie.. Ale w moim napisali to co u Ciebie poza pozycją "liczba osi"
Może w WK się nie przyczepią.
Widzę, że idziemy niemal równo - rejestracja, wybebeszanie wnętrza, ja dzisiaj wieczorem chcę wyciągnąć mebelki i może też dotrę do podłogi. Powodzonka w dalszych pracach!

Widzę, że idziemy niemal równo - rejestracja, wybebeszanie wnętrza, ja dzisiaj wieczorem chcę wyciągnąć mebelki i może też dotrę do podłogi. Powodzonka w dalszych pracach!
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
skiba525 pisze:Witam ponownie.
No to teraz zostało jeszcze tylko spotkanie z naszym ulubionym Panem z WK.