Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac - kontynuacja
- robert
- Administrator
Re: Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac - kontynuacja
sMajster:
Rzeczowa dyskusja dotycząca dyszla i pomysłów jak zabezpieczyć i wzmocnić TAK. Wycieczki osobiste z sugestia, że ktoś ma 2 lewe ręce NIE .
Rama była remontowana w 2012 w zakresie zawieszenia. Jeździłem z nią do lata 2016 bez większych kłopotów. Latem 2015 prawa cześć dysza była spawana z uwagi na pęknięcie które zauważył Karol w Bieszczadach
Rzeczowa dyskusja dotycząca dyszla i pomysłów jak zabezpieczyć i wzmocnić TAK. Wycieczki osobiste z sugestia, że ktoś ma 2 lewe ręce NIE .
Rama była remontowana w 2012 w zakresie zawieszenia. Jeździłem z nią do lata 2016 bez większych kłopotów. Latem 2015 prawa cześć dysza była spawana z uwagi na pęknięcie które zauważył Karol w Bieszczadach
Dobrze że skończyło się na dyszlu. U nas przy pierwszej eskapadzie było podobnie ale nie doszło jakimś cudem do złamania dyszla. Przy czarnej ramie (w 126e) trochę głupio jest zrobione to że profil dyszla (ceownik) jest zamknięty i gromadząca się woda nie ma drogi ujścia. Generalnie przy ostatnim przeskoku na trasie podczas podnoszenia na kółku odpadla nakrętka w uchwycie koła. Potem jak chciałem podnieść budkę za dyszel to palce wbiły mi się w profil od spodu. Dyszel trzymał się na lakierze:D
Wykręcono przez Taptalk z cyferblatu RWT "Bratek"
Wykręcono przez Taptalk z cyferblatu RWT "Bratek"

Przyjmuje do wiadomości. Skasowałem swoje wypowiedzi bo nic nie wnoszą . Przepraszam Kuba za zamieszanie w twoim wątku nie było to w żadnym wypadku celowe i zaplanowane.
Ograniczę się do czytania , to forum jest ogólnie dostępne. Kuba jeśli będę mógł Ci w czymś pomóc to jestem do dyspozycji .
sMAJSTER
Ograniczę się do czytania , to forum jest ogólnie dostępne. Kuba jeśli będę mógł Ci w czymś pomóc to jestem do dyspozycji .
sMAJSTER
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Z tego co wiem to rama była robiona w zakresie zmiany zawieszenia na resory i odświeżenia. Nikt w niej dyszla nie wzmacniał.
Najłatwiej to focha wyciągnąć. Lepiej weź merytoryczny udział w dyskusji.
sMAJSTER pisze:Przyjmuje do wiadomości. Skasowałem swoje wypowiedzi bo nic nie wnoszą . Przepraszam Kuba za zamieszanie w twoim wątku nie było to w żadnym wypadku celowe i zaplanowane.
sMAJSTER
Najłatwiej to focha wyciągnąć. Lepiej weź merytoryczny udział w dyskusji.
- robert
- Administrator
Czytając ten wątek chciałem poprosić o jedno...
Zwracajmy większą uwagę na to co piszemy. Słowa czasami bardziej ranią niż razy.
Łatwo kogoś skrzywdzić słowem... Przeprosić i naprawić krzywdy już o wiele trudniej.
Warto skupić się na merytorycznej dyskusji.
Szczególnie w świetle tego co napisałem w kwestii dyszla, ja i Kuba, powyżej....
Zwracajmy większą uwagę na to co piszemy. Słowa czasami bardziej ranią niż razy.
Łatwo kogoś skrzywdzić słowem... Przeprosić i naprawić krzywdy już o wiele trudniej.
Warto skupić się na merytorycznej dyskusji.
Szczególnie w świetle tego co napisałem w kwestii dyszla, ja i Kuba, powyżej....
Najważniejsze że wszyscy cali i zdrowi..powodzenia w naprawie
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Kuba a masz ten dyszel w zamkniętym profilu??? Może warto by było całkowicie go wymienić na jakiś mocny zamknięty i będzie po problemie.
- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Dyszel jest oryginalny czyli otwarty jak wszystkie niewiadowskie. Z zamkniętego profilu to on dopiero będzie.
- __ArroW__
- Fanklubowicz
Re: RE: Re: Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac - kontynuacja
kooba pisze:Dyszel jest oryginalny czyli otwarty jak wszystkie niewiadowskie. Z zamkniętego profilu to on dopiero będzie.
I bdb, polecam od razu ocynk i zapomnisz o ramie.
Pozdr ArroW!
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach
2019 - 1311 km - 8 nocy

- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
Ocynk raczej odpada bo nie będę ściągał budy z ramy.
- __ArroW__
- Fanklubowicz
kooba pisze:Ocynk raczej odpada bo nie będę ściągał budy z ramy.
To zabezpiecz środkiem firmy Boll do profili zamkniętych.
Pozdr ArroW!
2019 - 1311 km - 8 nocy
2019 - 1311 km - 8 nocy

Nie ciekawie, dobrze że skończyło się tak jak się skończyło.
Teraz to każdy powinien sprawdzić stan swojej przyczepy w tym miejscu...
Wymiana elementu wymianą ale czy nie będzie dodatkowych ceregieli z nr vin, nabijaniem etc?
Teraz to każdy powinien sprawdzić stan swojej przyczepy w tym miejscu...
Wymiana elementu wymianą ale czy nie będzie dodatkowych ceregieli z nr vin, nabijaniem etc?
Niewiadów n121 '93 mydelniczka (09.2016-05.2020)
__ArroW__ pisze:kooba pisze:Ocynk raczej odpada bo nie będę ściągał budy z ramy.
Pozdr ArroW!
Nie wiem jakie masz doświadczenia z Bollem,bo ja raczej złe...Używałem masy uszczelniajacej,i baranka.Obydwa preparaty się nie sprawdziły niestety.Ja polecam Novola...
- __ArroW__
- Fanklubowicz
Re: RE: Re: RE: Re: Mój remont czyli 100 pytań do i relacja z prac - kontynuacja
dzin1975 pisze:__ArroW__ pisze:kooba pisze:Ocynk raczej odpada bo nie będę ściągał budy z ramy.
Pozdr ArroW!
Nie wiem jakie masz doświadczenia z Bollem,bo ja raczej złe...Używałem masy uszczelniajacej,i baranka.Obydwa preparaty się nie sprawdziły niestety.Ja polecam Novola...
Ja osobiście nie użytkowałem, ale mój klient używa tego środka od x lat i nie ma przeciwskazań odnośnie jakości dlatego polecam.
Pozdr ArroW!
2019 - 1311 km - 8 nocy
2019 - 1311 km - 8 nocy

kaiman pisze:Teraz to każdy powinien sprawdzić stan swojej przyczepy w tym miejscu...
Mój zgnilec co prawda na ocynku ale ostatnio też się wczołgałem pod budę (przy okazji) i oglądnąłem cały dyszel dość szczegółowo.
reflexes
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n