Remont n126 1986r wyciągniętej z 'dżungli'
- Mobil-Zasada
Re: Remont n126 1986r wyciągniętej z 'dżungli'
Ja do remontu nie demontowałem podłogi, ale na podłodze mam matę zagrzejnikową położoną. Z tą różnicą iż na tym mam wykładzinę, a nie linoleum.
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Fiacior75 pisze:Hahahahaha![]()
Ja dawałem pod linoleum folie nrc (koc termiczny), mam jeszcze izolacje między żebrowanie(listwy drewniane) pod płyta 1 cm styropianu.
Wszystko bardzo ładnie izoluje, nawet przy ekstremalnie niskich temperaturach ciepło i przyjemnie od podłogi.
Co do tego centymetrowego styropianu to pomysł mi się podoba ,a jaki dałeś styropian zwykły czy jakis utwardzony?
Dawałem zwykły styropian, układałem go dosyć pasowanie (mostki cieplne) wtedy taka izolacja ma sens.
Pod spód kawałki styropianu obsadzane na sylikonie, aby całość utrzymywała się na odpowiednie wysokości. Gdyby czasem woda dostała się pod podłogę wszystko spłynie otworami spustowymi bez problemu.
Wyglądało to mniej więcej tak.

Mobil-Zasada pisze:Ja do remontu nie demontowałem podłogi, ale na podłodze mam matę zagrzejnikową położoną. Z tą różnicą iż na tym mam wykładzinę, a nie linoleum.
Wykładzina, no nie wiem jak to się sprawdzi jak będziemy mieć piaszczyste (luźne) podłoże wokoło przyczepy. Nie jeden raz staliśmy na takim...
- Mobil-Zasada
U mnie nie chodzi się w butach po przyczepie. A żeby się czuć "jak w domu" to zamiast zimnego i twardego linoleum mam wykładzinę. Miałem plan również położyć porządny gruby dywan, ale niestety ceny takich dywanów jakie mnie interesują są bardzo wysokie, więc nie przerabiam już nic i zostawiam tak jak jest. Może jak będę za pare lat szukał kolejnej przyczepki, którą będę chciał jeszcze lepiej odremontować, wtedy wszystko zapnę na ostatni guzik. (oj już czuję pustkę w kieszeni
)
Wracając do brudnych butów... One zostają na wycieraczce zaraz za drzwiami. Bardzo fajne wycieraczki można kupić w sklepie Jysk. Nie pamiętam dokładnie po ile, ale cena nie przekracza 5zł. Są bardzo cienkie, ale to nie przeszkadza. Polecam. Sam chyba kupię sobie drugą jak będę się wybierał do ww. sklepu.
http://jysk.pl/do-domu/wycieraczki/wyci ... 7x38cm-mix
Nie mam niestety żadnego sensownego zdjęcia, więc nie podeślę.

Wracając do brudnych butów... One zostają na wycieraczce zaraz za drzwiami. Bardzo fajne wycieraczki można kupić w sklepie Jysk. Nie pamiętam dokładnie po ile, ale cena nie przekracza 5zł. Są bardzo cienkie, ale to nie przeszkadza. Polecam. Sam chyba kupię sobie drugą jak będę się wybierał do ww. sklepu.
http://jysk.pl/do-domu/wycieraczki/wyci ... 7x38cm-mix
Nie mam niestety żadnego sensownego zdjęcia, więc nie podeślę.
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Dobra i na to wszystko położyłeś styropian 1cm?
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Fiacior75 pisze:Dobra i na to wszystko położyłeś styropian 1cm?
1. To co widzisz na zdjęciu
2. Sklejka (płyta)
3. Folia nrc
4. Linoleum
Płyta, folia i linoleum klejone butaprenem, zlecenie sprzedawcy.
- Fiacior75
- Fanklubowicz
Nadal się nie rozumiemy u mnie podłoga jest zagęszczona belkami więc powkładam styropian pomiędzy belki no i moje pytanie brzmiało czy na te belki mam wyłożyć płaskie płaty jednocentymetrowego styropianu i dopiero na to płyta,folia i linoleum???? Jutro w pracy zrobię zdjęcie mojej podłogi bo u mnie wygląda ona inaczej.
- pawlo fiona n126e
- Fanklubowicz
Fiacior75 pisze:Nadal się nie rozumiemy u mnie podłoga jest zagęszczona belkami więc powkładam styropian pomiędzy belki no i moje pytanie brzmiało czy na te belki mam wyłożyć płaskie płaty jednocentymetrowego styropianu i dopiero na to płyta,folia i linoleum???? Jutro w pracy zrobię zdjęcie mojej podłogi bo u mnie wygląda ona inaczej.
Już wiem o co Ci chodzi, więc spróbuj tak jak zrobił to Robert.

Po między belki a sklejkę (płytę) nie dawaj styropianu bo podłoga będzie "pływać", chyba że tylko tą folię nrc (koc termiczny).
No jest problem w tych budkach co mają "gęste" żebrowanie podłogi. Sam o tym myślę że nie zrobiłem tego podczas remontu. Na pewno płaska płyta izolacji styropianem pod sklejkę to nie jest to bo styropian się z czasem wykruszy a skorupa trzyma się na tych samych śrubach co podłoga i nagle dostać 1cm luzu na tych śrubach może być niebezpieczne. U nas nie ma "pałacu" a wręcz tania flota w budce jeśli chodzi o materiały ale my zaryzykowaliśmy podczas ostatniej zimy ekran pod linoleum ale ten na twardej piance 5mm (coś jak do paneli podłogowych) i na to linoleum ale jako oddzielny segmenty w strefie "deptanej" podłogi. Kufry, szafy mają oddzielną izolacje i wykładzinę. Jest na pewno milej niż decha i linoleum. W zimie budka stoi pod 230V. Jeśli aura pozwala lub w trybie sen jest puchaty dywanik a pod nim mata grzewcza 12V 60W. Daje radę plus nadmuch z trumaventa i można żyć. Jeśli chodzi o "gęstą" podłogę to Robert powie jak to wygląda z jego izolacją.
...
...
- Fiacior75
- Fanklubowicz
- robert
- Administrator
W poziomie, opierając koniec z oczkiem na pionowym maszcie zakończonym na ostro.
- Fiacior75
- Fanklubowicz
No to w jaki sposób konstrukcja opiera się na boku przyczepki? W mojej drugiej przyczepie Chateau są w trzech miejscach uchwyty do których wkładamy rurki . A na ence nic niema .
- tomcat
- Moderator
U siebie też mam takie rozwiązanie,tj na sklejce ekran zagrzejnikowy i na to gruba uczciwa wykladzina typu linoleum.Ekran pełni rolę zarówno skromnej izolacji jak i podkładu wyrownujaco-tlumiacego.
Przyczepy uzywam tylko w sezonie letnim więc w zupełności mi to wystarcza.
Przyczepy uzywam tylko w sezonie letnim więc w zupełności mi to wystarcza.
N126e + VOLVO V70 D5 AWD
Mój remont
"Powrót do przeszłości - Cichowo 2025" - jesienny spocik w Wielkopolsce
Mój remont
Fiacior75 pisze:No to w jaki sposób konstrukcja opiera się na boku przyczepki? W mojej drugiej przyczepie Chateau są w trzech miejscach uchwyty do których wkładamy rurki . A na ence nic niema .
Oryginalne przedsionki do niewiadówek miały w dachu tunele w który się te rurki wkładało i one się wcale o przyczepę nie opierały.
Fiat Burstner 535-2 2.8 idTD , wcześniej: Knaus Sport 400 LK , Adria Unica 5204 , Chateau Cantara 908 i N126n
- tomcat
- Moderator
A może ten przedsionek nie jest oryginalny
Też tak miałem.Kupiłem przedsionek,podobno dedykowany do N126e produkcji GERJAKa,który ma trochę inną konstrukcję niż oryginał.
Skończyło się na tym,że musiałem zamontować na przyczepie uchwyty do stelaża przedsionka.

Też tak miałem.Kupiłem przedsionek,podobno dedykowany do N126e produkcji GERJAKa,który ma trochę inną konstrukcję niż oryginał.
Skończyło się na tym,że musiałem zamontować na przyczepie uchwyty do stelaża przedsionka.
N126e + VOLVO V70 D5 AWD
Mój remont
Mój remont
- rogaldo1986
Coś czuję, że będę musiał rozłożyć swój przedsionek i sprawdzić, czy będzie pasował. Niby dostałem go w gratisie do przyczepy, więc powinno być ok.