Witajcie
Z jednodniowym poślizgiem relacja z testów pianki poliuretanowej elastycznej oraz kilka świeżych informacji :]
Test poprzedniej pianki
http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=3046&start=60#p43608 No to zaczynamy....
Zgodnie z zapowiedzią do testów wykorzystałem EKO PROFLEX 140 czyli dwukomponentowy system poliuretanowy do produkcji pianki elastycznej formowej o podwyższonej gęstości i wytrzymałości mechanicznej.
Szczegóły na stronie producenta:
http://www.progmar.waw.pl/proflex-elast ... 24_55.htmlPlanowałem nakładać określoną objętość wymieszanych dwóch składników a następnie po rozprowadzeniu 2-3 mm warstwy, przykręcić plexę, aby uzyskać rozprzestrzenianie się pianki i szczelne wypełnienie oraz gładkie równe czoło uzyskanej masy.
No niestety ... od razu zaczęły się schody.
Pianka błyskawicznie rozpoczyna polimerować i praktycznie nie są możliwe żadne sposoby rozprowadzenia wylanej pianki. Naruszenie mechaniczne wylanej pianki zaburza cały proces i w efekcie pianka nie rośnie prawidłowo (poza tym klei się do tego czym chcemy ją rozprowadzić).
WNIOSEK: należy ją po zmieszaniu wlać i nie dotykając zostawić do wiązania.

Na stronie producenta, w charakterystyce produktu można przeczytać, że pianka zwiększa swoją objętość ok 7x. W moich testach wyszło, że niestety nie jest tak dobrze i uzyskałem jedynie 3x powiększenie.
Przy zmieszaniu komponentów w proporcji 2:1 w ilościach:
ilość komponentu B --> 80 ml
ilość komponentu A --> 40 ml
uzyskałem ok. 360 cm3 pianki (szerokość 50 cm, grubość 1.2 cm, wysokość - czyli tyle urosło 6 cm)

Kilka słów o uzyskanym produkcie. Po zakończeniu polimeryzacji uzyskana pianka jest w 100% tym czego szukamy. Dokładnie i szczelnie wypełnia przestrzeń. Oderwanie jej od podłoża jest bardzo trudne - choć nie mogę powiedzieć, że niemożliwe. Konsystencja jest taka jak chcemy - elastyczna i poddająca się naciskowi, a po zaprzestaniu wraca do pierwotnego kształtu.

Po nałożeniu kolejnej warstwy łączenie jest doskonałe, bez nawet minimalnej przestrzeni pomiędzy warstwami.

Uzyskane lico jest równe i gładkie

Testy na koniec.
Zalecenia producenta mówią o mieszaniu w proporcjach 2:1. Wykonaliśmy również testy z mieszaniem składników w innych proporcjach 10:1, 10:2, 10:3 i 10:4 [w ml] .
Okazało się, że nie ma co kombinować z innymi proporcjami ponieważ albo pianka w ogóle nie polimeryzuje, albo uzyskiwane powiększenie objętości jest niewystarczające.

No i na koniec pozostaje kwestia do rozwiązania jak najefektywniej mieszać i podawać wymieszaną piankę. Jak zauważyliście po zmieszaniu wlewałem ją ręcznie co generowało duże straty - na ściankach naczynia w którym mieszałem, na ściankach testowej przestrzeni itp.
O ile mnie już poznaliście nie mogłem tego tak zostawić...
Zacząłem szukać rozwiązanie i znalazłem ręczny dozownik w formie pistoletu, z kartridżami 400 ml (dwuskładnikowy, proporcje mieszania 2:1) oraz wymiennym mieszalnikiem.

Jest nawet prostszy dozownik

Zamówiłem dozownik (ok 300 PLN), kartridże 400 ml 2:1 (16 PLN) oraz końcówkę czyli mieszalnik (5 PLN)...
Jak dotrze napiszę kolejną relację z testów...
PS. duży szacun dla tych którzy doczytali moje wypociny do końca :]