Remont mojej zapieksy (n126e)

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: RE: Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: stachu_gda » wtorek, 23 sie 2016, 14:11

sMAJSTER pisze:Stachu a jaki model masz tego czujnika ? Wał śmiało to nie będzie kryptoreklama

OR-DC-619 ORNO z Leroymerlin

Awatar użytkownika
adam.s

Re: Remont mojej zapieksy (n126e)

Postautor: adam.s » wtorek, 30 sie 2016, 21:29

Witam
Jako że czeka mnie wymiana tapicerki w mojej przyczepie mam pytanie o ilości potrzebnych materiałów ,czytając forum wygląda to następująco :
- klej ok. 10l
-wykładzina i ocieplenie po ok.24m2

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 30 sie 2016, 21:51

adam.s pisze:Witam
Jako że czeka mnie wymiana tapicerki w mojej przyczepie mam pytanie o ilości potrzebnych materiałów ,czytając forum wygląda to następująco :
- klej ok. 10l
-wykładzina i ocieplenie po ok.24m2

Moje zużycie: Bonaterm 16kg i pewnie ciutkę zabraknie na dodatkowe wyklejania które chcę robić (szafa wewnątrz, może łóżka wewnątrz), te 16kg wystarczyło mi na wyklejenie ocieplenia (pianka + alu) oraz wykładziny remontowej, uwzględniając podwójne ocieplenie pod płytami okiennymi i oklejenie płyt, oraz oklejenie drzwi i przyklejenie linoleum do sklejki na podłodze. Kleiłem tak jak producent przykazał (obie strony + czas na odparowanie acetonu). Jeśli nie będziesz ocieplał to niektórzy smarują jedną klejoną stronę (wtedy aceton i tak ma szanse odparować) ale wg mnie szkoda oszczędzać, lepiej zrobić jak każe producent kleju.

Jeśli chodzi o wykładzinę i piankę do ocieplenia powiem tak: ja kupowałem więcej (z tego co pamiętam wykładzina malta czyli remontówka 30m2 w beli o szerokości 2m, oraz chyba 40m2 pianki z alu ale to dlatego że chciałem mieć zapas więc pewnie jak ciutkę mniej kupisz pianki z alu też będzie ok).

Awatar użytkownika
adam.s

Postautor: adam.s » wtorek, 30 sie 2016, 22:03

Dziękuje za szybką odpowiedz ,jeszcze jedno pytanie o demontaż mebli jakie tam są pułapki ,oczywiście zależy mi na nieuszkodzeniu ich przy tej czynności,wyjmowałem już blok kuchenny i niestety nie udała mi się ta sztuka .

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » wtorek, 30 sie 2016, 22:20

adam.s pisze:Dziękuje za szybką odpowiedz ,jeszcze jedno pytanie o demontaż mebli jakie tam są pułapki ,oczywiście zależy mi na nieuszkodzeniu ich przy tej czynności,wyjmowałem już blok kuchenny i niestety nie udała mi się ta sztuka .

Nie ma pułapek, jest jedna recepta: cierpliwość i brak pośpiechu. Ogólnie te fabryczne meble są nad wyraz dobrze przemyślane i leciutkie, więc warto je wymontować delikatnie i bez uszkodzeń. Jeśli chodzi o szafki górne to dobrze jeśli jest druga osoba do ich podtrzymania przy demontażu.

Awatar użytkownika
adam.s

Postautor: adam.s » czwartek, 1 wrz 2016, 17:22

Jeszcze jedno pytanie o klej do styropianu czyli panele buda ,rozumie ze nie BONATERM ?

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » czwartek, 1 wrz 2016, 17:26

adam.s pisze:Jeszcze jedno pytanie o klej do styropianu czyli panele buda ,rozumie ze nie BONATERM ?

Nie. Ktoś polecał Bonatap M38, ale mi pan z Bohemii (od producenta) nie polecał do styro mimo wszystko. Niektórzy Dragonem kleją, ale chyba jest sporo niezadowolonych po czasie.

Ja jechałem wszystko bonatermem, bo kleiłem piankę nie styropian.

Awatar użytkownika
adam.s

Postautor: adam.s » czwartek, 1 wrz 2016, 17:35

Witam
Czyli to mogę kleić bonatermem, http://allegro.pl/ekran-zagrzejnikowy-m ... 33022.html i nic sie nie rozpuszcza ?

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » czwartek, 1 wrz 2016, 17:40

adam.s pisze:Witam
Czyli to mogę kleić bonatermem, http://allegro.pl/ekran-zagrzejnikowy-m ... 33022.html i nic sie nie rozpuszcza ?

Tak. Polecam konkretnie od tego sprzedającego, tam folia jest zalaminowana do pianki i się nie rozłazi, co się zdarza u niektórych innych producentów. Tę polecam, i potwierdzam że jest dobra jakościowo i możesz kleić Bonatermem.

Awatar użytkownika
mesio
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: mesio » piątek, 2 wrz 2016, 19:51

A może orientuję się ktoś ile takiego ekranu potrzeba na wyklejenie enki :?: Jestem obecnie na etapie remontu wnętrza.
Niewiadów N126N 1989r. Mercedes 190E 1988r.
e-mail piotr.ciach@intercity.pl
wątek remontowy viewtopic.php?f=36&t=6564

Awatar użytkownika
stachu_gda
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: stachu_gda » piątek, 9 wrz 2016, 17:13

No kochani, upał lato w pełni ale jesień zbliża się nieubłaganie, więc u mnie trwają przygotowania do zimna.

Noszę drewno do opalania domu, ale tez nie mogę zapominać, że w zapiekance ma być cieplutko i przyjemnie niezależnie od temperatury.

Stąd w końcu sfinalizowanie mojego zakupu - po konsultacjach z bardzo pomocnym panem Andrzejem z Opalenicy dokonałem wyboru i zakupiłem piecyk - Carver SB1800 - czyli grzejniczek z wylotem w podłogę, o małej mocy 1800W.

Dzisiaj przesyłka przyszła, spodziewałem się w środku jakiejś totalnej kupy złomu (wrodzony pesymizm, poza tym w końcu piecyk od handlarza...), a okazało się że piecyk jest w bardzo ładnym stanie (wizualnym). Co prawda obudowę pomaluję na jakiś jasny kolor, ale co najważniejsze podstawa piecyka nie jest skorodowana (jest zaśniedziała i ma powierzchniowy nalot rdzawy), również rurka gazowa ma jakąś delikatną powierzchowną rdzę ale nie rozpada się w rękach ;)

Sam montaż mnie trochę przeraża, na szczęście mam wsparcie telefoniczne z forum. Piecyk musi trochę poczekać, szczerze mówiąc nie jestem przekonany na 100% czy uda mi się założyć go na tę jesień - robota jawi mi się jako dość trudna a czasu mało. Zobaczymy jak wyjdzie.

Na pewno będzie obszerna fotorelacja w moim wątku remontowym. Zacznę z pewnością od przetestowania piecyka w garażu, i pochwalę się co wyszło.

Póki co - chwalę się na zdjęciach nowym nabytkiem :)
Załączniki
t3.jpg
t1.jpg
t2.jpg

Awatar użytkownika
pawlo fiona n126e
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: pawlo fiona n126e » piątek, 9 wrz 2016, 17:24

Eee, nie przesadzaj wycięcie dziury i przykręcenie czterech wkrętów chcesz robić do jesieni?
Dasz redę i już na przyszły weekend planuj gdzie jechać na testy.

Awatar użytkownika
RAFALSKI
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: RAFALSKI » piątek, 9 wrz 2016, 17:52

Fajny piecyk :) Prędko zakładaj i widzimy się za dwa tygodnie na zlocie 8-)

Awatar użytkownika
DIZZY
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: DIZZY » piątek, 9 wrz 2016, 20:27

Piecyk super, powodzenia w montażu.
Obrazek

N126 z 1988 r. "Budka Torci"
N126 z 1980 r.
N250 z 1990 r.

Kliknij proszę http://www.zbiorkanaburka.pl

Awatar użytkownika
__ArroW__
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: __ArroW__ » piątek, 9 wrz 2016, 21:23

Ooo wreszcie wpadł w Twoje ręce, gratuluję. Dawaj rób jak kolega radzi i testuj a foty dla potomnych [emoji6].

Pozdr ArroW!
N126E + Volvo V50 2.0 136PS 2007r.
Remont zapiekanki - MaNdArYnA
2019 - 1311 km - 8 nocy
2017 - 530 km - 4 noce w Taborach - 2 noce w Pałacach :lol:

Wróć do „Remonty”