Remont N132
Re: Remont N132
Miałby ktoś do opchnięcia emblemat n126? Może być ułamany, pęknięty, wypłowiały, brzydki itd. Chciałbym coś na wzór, tak aby na jego podstawie dorobić n132. Ewentualnie może ktoś ma luzem i mógłby go np. odrysować na kartce i wrzucić foto/skan?
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
-
mam luzem, ale nie umiem wrzucać tu nic, daj meila na PW, to wyślę zdjęcie i skan
...kilka fotek z wyklejania
Całkiem przyjemna robota. Używałem Bonatrmu AS i stwierdzam, że jest moc (pod każdym względem
)
Problem miałem tylko przy zakupie tej pianki z folią aluminiową. Pierwsza rolka jaką kupiłem okazała się niewypałem, folia alu bardzo słabo trzymała się tej pianki, dwoma palcami można było oddzielić obydwie warstwy. Miała ona fakturę takiej jak gdyby "kratki" czy też podobną do folii bąbelkowej. Obawiałem się czy wykładzina przyklejona do tego nie spadnie mi aby potem wraz z tą folią alu. Druga jaką zakupiłem była zupełnie inna - gładka, folia alu przyklejona do pianki całą powierzchnią, trzyma się solidnie.
Pomysł na wypełnienie przestrzeni pomiędzy wręgami podłogi pianką zgapiłem od kolegi mannt, położyłem na podłogę dwie warstwy pianki z folią alu (w założeniu ma to pełnić funkcję izolacyjną) i przykryłem podłogą z OSB. Dookoła podłogi, przy ścianach nie aplikowałem pianki, te przestrzenie pozostawiłem w pełni drożne coby w razie "W" woda mogła jakoś spłynąć w okolice nadkoli i dalej otworkami fi8 na trawkę (mam nadzieję, że wojny jednak nigdy nie będzie i otworki na czas pokoju zaślepię jakimiś koreczkami).
Całkiem przyjemna robota. Używałem Bonatrmu AS i stwierdzam, że jest moc (pod każdym względem

Problem miałem tylko przy zakupie tej pianki z folią aluminiową. Pierwsza rolka jaką kupiłem okazała się niewypałem, folia alu bardzo słabo trzymała się tej pianki, dwoma palcami można było oddzielić obydwie warstwy. Miała ona fakturę takiej jak gdyby "kratki" czy też podobną do folii bąbelkowej. Obawiałem się czy wykładzina przyklejona do tego nie spadnie mi aby potem wraz z tą folią alu. Druga jaką zakupiłem była zupełnie inna - gładka, folia alu przyklejona do pianki całą powierzchnią, trzyma się solidnie.
Pomysł na wypełnienie przestrzeni pomiędzy wręgami podłogi pianką zgapiłem od kolegi mannt, położyłem na podłogę dwie warstwy pianki z folią alu (w założeniu ma to pełnić funkcję izolacyjną) i przykryłem podłogą z OSB. Dookoła podłogi, przy ścianach nie aplikowałem pianki, te przestrzenie pozostawiłem w pełni drożne coby w razie "W" woda mogła jakoś spłynąć w okolice nadkoli i dalej otworkami fi8 na trawkę (mam nadzieję, że wojny jednak nigdy nie będzie i otworki na czas pokoju zaślepię jakimiś koreczkami).
"Co to jest droga to najlepiej dowiedzieć się nogami. A już obowiązkowo bosymi. Dobrze przy tym aby piach nie był ot taki sobie..."
n132d
n132d
pawko pisze:Miałby ktoś do opchnięcia emblemat n126? Może być ułamany, pęknięty, wypłowiały, brzydki itd. Chciałbym coś na wzór, tak aby na jego podstawie dorobić n132. Ewentualnie może ktoś ma luzem i mógłby go np. odrysować na kartce i wrzucić foto/skan?
Coś dalej? coś więcej? 

Benior pisze:Coś dalej? coś więcej?
...będzie, będzie, chyba będzie - ale teraz "jestem, proszę pana, na zakręcie" i przyczepa czeka
n132d
n132d

Zazdroszczę wielkości, ile tam miejsca

mariusz724 pisze:Znaczek/emblemat n 126 mam i mogę Ci wysłać .
Niestety przyczepa i wszystkie związane z nią prace muszą jeszcze poczekać na swój ciąg dalszy, nie mniej jednak bardzo Ci dziękuję za propozycję pomocy.
DIZZY pisze:Budka wygląda niemalże......kosmicznie
Można by kręcić sceny do "Pan Kleks w kosmosie"

n132d
n132d
Nie jestem specjalistą, ale zastanawiam się czy nie zasadne by było odprowadzenie ładunków statycznych z folii aluminiowej która pokrywa całą "chałupę". Folia ta utworzyła tz. klatkę Faradaya. Musisz też rozważyć czy będziesz posiadał wewnątrz odbiorniki RTV. Jeżeli tak to już myśl o założeniu zewnętrznej anteny radiowej. Wiadomo antenę TV będziesz instalował na zewnątrz, ale przewód antenowy już teraz bym poprowadził, by później nie plątał się pod nogani. Również wnętrz "mieszkanka" będziesz miał słaby lub wcale sygnał radiowy do telefonu komórkowego.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Do pełnej klatki jeszcze trochę brakuje. Idąc tym tropem nie było by zasięgu telefonu w samochodzie czy autobusie. Potencjalnie jakieś straty sygnału mogą być ale klatka Faradaya musi być szczelna żeby dobrze ekranować. Niestety fale radiowe są o tyle sprytne że wejdą każdą dziurą tak samo jak i sygnały zakłócające niestety... Jażdy kto walczył z uszkodzonym oplotem przewodu koncentrycznego wie o co chodzi.
...
...
Dzień dobry po długiej nieobecności 
Po prawie rocznym zastopowaniu prac nad 132ką wracam powoli do "niekończącego się" remontu
...do rzeczy - miałem w swojej 132 oryginalny kufer, zamieniłem go na taki z Nki, teraz jednak zastanawiam się czy nie pozostać przy kufrze z n132
Czy ktoś z Was miałby możliwość podesłać mi wymiary gabarytowe kufra z n132 ? Wiem, że kufer z Nki bardziej funkcjonalny i większy i zgrabniejszy, ale... chodzi mi po głowie coby zostać przy fabrycznym

Po prawie rocznym zastopowaniu prac nad 132ką wracam powoli do "niekończącego się" remontu

...do rzeczy - miałem w swojej 132 oryginalny kufer, zamieniłem go na taki z Nki, teraz jednak zastanawiam się czy nie pozostać przy kufrze z n132

Czy ktoś z Was miałby możliwość podesłać mi wymiary gabarytowe kufra z n132 ? Wiem, że kufer z Nki bardziej funkcjonalny i większy i zgrabniejszy, ale... chodzi mi po głowie coby zostać przy fabrycznym

n132d
n132d
Fajnie, że zaczynasz działać dalej 

- kooba
- Administrator
- Kontaktowanie:
O ile dobrze kojarzę to do oryginalnego kufra z n132 butla 11 nie wchodzi.