Remont 126e u vvarriora

czyli nasza walka z przyczepą...
Awatar użytkownika
Slawol74
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Re: Remont 126e u vvarriora

Postautor: Slawol74 » piątek, 28 mar 2014, 18:12

Pytanie do vvarrior (a) nie wiem czy się odmienia :wink: . Zakupiłem żarówki ledowe do lampek w ence ale u mnie świecą słabiej niż orginalne .Twoje dają nieźle po ślepiach masz jakieś namiary na takie ?
Należę do grona ludzi którzy wola rano budzić się z zakwasami niż z kacem .

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 28 mar 2014, 18:12

Z czystej ciekawości zapytam ile to uniezależnienie Cię kosztowało? Oczywiście jeżeli to nie tajemnica. Nie żebym też chciał ale w razie jak mi coś strzeli do głowy to dobrze wiedzieć. :-)

reflexes z Tapatalk

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » piątek, 28 mar 2014, 18:45

Slawol74 pisze:Pytanie do vvarrior (a) nie wiem czy się odmienia :wink: . Zakupiłem żarówki ledowe do lampek w ence ale u mnie świecą słabiej niż orginalne .Twoje dają nieźle po ślepiach masz jakieś namiary na takie ?

Żarówki wybrałem na chybił trafił jeśli chodzi o dostawcę i wyszło raczej na trafił...na razie:
http://www.sellneo.pl/zarowka-rurkowa-36mm-c5w-c10w-9-led-smd-12v-biala-ciepla.html

reflexes pisze:Z czystej ciekawości zapytam ile to uniezależnienie Cię kosztowało? Oczywiście jeżeli to nie tajemnica. Nie żebym też chciał ale w razie jak mi coś strzeli do głowy to dobrze wiedzieć. :-)

Kosztowało nie drożej niż pieniądze :wink: . Ale na poważnie to trzeba by policzyć w zależności o której części mówimy.
Ceny są ogólnie znane ale trzeba powiedzieć czy mówimy o gazie czy elektryce?
Sterownik elektryki coś koło 120PLN ale niewymierna cena bo ileś tam miałem gratów na składzie + ew. koszt to co zostało z poprzedniej wersji ale wycofane pieniądze bo sterownik teraz siedzi w budce u Walthera.
Ceny solarów aktualnych trzeba Bartka pytać.
Zagazowanie to cena trumatica za ok 300 + komin chyba 160, lodówki ok 300.
Instalacja gazowa hmm... rurki beczki z autogazu, węże z igazu.
Zależy co rozumiemy przez uniezależnienie.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » piątek, 28 mar 2014, 19:12

O uzależnieniu to myślałem głownie o ogrzewaniu, bo lodówke i tak trzeba kupić oraz o solarach i całej do nich infrastrukturze.

reflexes z Tapatalk

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » sobota, 29 mar 2014, 13:15

Solary cena zależy od mocy.My mamy 60W i regulator do 10A więc w razie czego można dołożyć drugi 60W. Ceny są różne na allegro. Ja kupowałem u Bartka. Zagazowanie to Trumatic za 350 z przesyłką od pana z Opalenicy. Polecam. Komin 160 o ile pamiętam z allegro. Rury miedziane to 6...8pln za metr. Reduktor i zawór podwójny to 45 pln. Drugi zawór 25 pln bo mam dwa rozgałęzienia w kufrze Truma i Kuchnia a wkuchni pod blatem kuchenka i lodówka. Węże zakute złączkami 20..30pln jest ich 5. Do tego kuchenka 90pln lodówka coś koło 300. Złączki, beczki itp pewnie z 50pln.
To tyle tak orientacyjnie.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
reflexes
Przyjaciel
Przyjaciel

Postautor: reflexes » sobota, 29 mar 2014, 13:49

Czyli delikatnie licząc, bez lodówki tysiąc plnów. Dzięki tyle chciałem wiedzieć.

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 31 mar 2014, 01:28

Kolejny weekend w budce na roboczo. Jak sytuacja pozwoli to wyrwiemy się na Palmę Kurpiowską na inaugurację sezonu.
Jak na razie lodówka z kominkiem bez gwizdka pracowała od piątku do niedzieli wieczorem praktycznie bez przerw i nie zgasła.
Zobaczymy jak to będzie przy silnym wietrze.
Ale tymczasem zdążyłem zrobić kojec pod blatem do transportu kuchenki i dorobić szybkozłączkę do podpinania jej poza budką.
Jak wcześniej wspominałem z przodu budki będzie mała klapeczka serwisowa przez którą węża będzie można wyciągnąć na zewnątrz budki.
Na razie same węże jeszcze nie poupinane bo zabrakło czasu.
Obrazek
Obrazek

Macie może jakiś pomysł na montaż solara na daszku ale żeby można go było w miarę sprawnie zdemontować ale i żeby wytrzymał transport na dachu?
Mi przyszło do głowy coś takiego ale boję się że na jakimś podskoku dach zapadnie się na tyle że solar wypnie się z zaczepów.
Obrazek
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
CornBlumenBlau
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: CornBlumenBlau » poniedziałek, 31 mar 2014, 07:41

Fajny patencik z tymi klamerkami. Tylko faktycznie jakby któreś się wypięły, to nie zobaczysz odlatującego solara w żadnym lusterku :) ale z tego co rozumiem, to Ty chcesz zamontować go prawie na stałe tylko z możliwością szybkiego demontażu. Myślę, że dla pewności warto dać do każdej klamerki dodatkowo plastikową opaskę zaciskową i możesz jechać na koniec świata.
Niewiadówkodystansonoce
2016: 75 / 6892 km
2017: 85 / 6820 km
2018: 81 / 4651 km
2019: 67 / 4888 km
2020: 74 / 3670 km
2021: 75 / 3953 km
2022: 64 / 2978 km
2023: 54 / 6976 km
2024: 57 / 6121 km
2025: 12 / 1022 km

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » piątek, 18 kwie 2014, 17:07

;) Oto kolejny odcinek mutacji naszej przyczepki... bo czy to jeszcze remont?
Jako że skończyło się łożysko w oryginalnej piaście to przyszedł czas kroki z instalacją najazdu lub przynajmniej samej osi bo na starej nie pojedzie
a już za kilka dni planujemy wypad w Polskę.
Obrazek
Oś oskrobana i psiknięta sprayem do zacisków hamulcowych z Praktikera. Bardzo fajnie kryje.
Obrazek
Mam tutaj pytanie o montaż samego zaczepu. Czy jest on montowany na wylot przez dyszel od góry i od dołu i czy w otworach na śruby powinny być tuleje?
W instrukcji jest jakiś element opisany jako Rura
Obrazek
A w spisie występuje element: 7 Tulejka 115.01.00.001 4 szt
Brakuje mi też cylindra ze sprężyna o symbolu 00.51.00.5.00. do zaczepu 200.51. Tego który jest na tym długim cięgnie.

Co do reszty zabawy to nie może być za wesoło. Ostatnio podczas pobytu odpaliliśmy pierwszy raz drugi palnik w naszej kuchence.
W tym miejscu OSTRZEŻENIE. Nie kupujcie nic od sprzedającego ukrywającego się pod loginem
http://allegro.pl/show_user.php?search=campingallegro&search_scope=user CAMPINGALLEGRO.
Długa była walka o dostarczenie zapłaconego towaru a sprzedawca tłumaczył się że ten jest uszkodzony itp itp ale w końcu dogadaliśmy się o rabat i przysłał kuchenkę z WYŁAMANYM jednym zapalnikiem piezo. W sumie żaden problem - jest rabat. Wygląda jak piezo od zapalniczki...sobie wymienię.
Sam sprzedający to pani o bardzo chamskim podejściu do klienta i dopiero udowodnienie pani że sprzedaż tylu przedmiotów na allegro bez zarejestrowanej działalności gospodarczej to wydaje się dość dziwne zmieniła sposób rozmowy i chciała wręcz oddać pieniądze i kuchenkę wysłać za darmo.
Dziś już wiemy dlaczego... Po użyciu drugiego palnika kuchenka wybuchła nam w przyczepce.

Owe wyłamanie zapalnika było jego wypaleniem. Z zaworu i listwy z zaworami cały czas wali gaz. Wcześniej się zapalał i tlił pod osłoną a tym razem stał duży gar i nabierało się go tyle żeby zrobić naprawdę spore bum.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Konto na allegro ma już zablokowane ale poważnie się zastanawiam nad rozwiązaniem prawnym bo mogliśmy stracić coś więcej niż przyczepkę i dom który obok niej stoi.
Jak eksperyment uszczelniłem teflonem wejście z rury do zaworu bo tam była pęknięta jedna uszczelka ale gaz i tak sączy się przez sam zawór jakoś bokiem. Tak więc ogłaszamy przetarg na nową kuchenkę i cylinder ze sprężyną.
A poza tym Wszystkim Wam życzymy zdrowych i wesołych świąt!
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
cosi

Postautor: cosi » piątek, 18 kwie 2014, 18:49

vvarrior tuleje muszą być inaczej ramie dyszla dziala jak sprężyna ,ja zrobiłem z rury ocynkowanej 1/2` śruby M12 wzmacniane z atestem 8.8 nakrętki M12 z kołnierzem zabezpieczającym
takie wytyczne otrzymałem od rzeczoznawcy ,tak zrobiłem i na przeglądzie żadnych problemów nie mieli
N126N (było mineło) +Volvo V70+..... szukam ale taniej do remontu dla majsterkowicza
http://www.v40.info.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 12 maja 2014, 04:23

cosi pisze:vvarrior tuleje muszą być inaczej ramie dyszla dziala jak sprężyna ,ja zrobiłem z rury ocynkowanej 1/2` śruby M12 wzmacniane z atestem 8.8 nakrętki M12 z kołnierzem zabezpieczającym
takie wytyczne otrzymałem od rzeczoznawcy ,tak zrobiłem i na przeglądzie żadnych problemów nie mieli

Cosi na wstępie przyjmij nasze, choć brzmi to dość dziwnie ale wyrazy współczucia z powodu kradzieży twojej przyczepki. Ja i jak i pewnie wszyscy zwracamy teraz uwagę na ogłoszenia jakie pojawiają się w necie a także na stojące czy jeżdżące Nki. Może gdzieś się znajdzie. Ja zastanawiałem się nad mykiem z ubezpieczycielem czy da się taką przyczepkę jeśli nie AC to ubezpieczyć jako altanę działkową?

Ale tymczasem mały update zmian w naszej budce. Dzięki wypadowi na Wodną Farmę zorganizowanego przez Reflexes mieliśmy test zmian jakie od jesieni zaszły w naszej przyczepce. A jak by nie patrzeć to od jej ostatniego jesiennego rejsu zmieniło się... wszystko jeśli chodzi o instalacje elektryczną i gazową i zawieszenie..;) że o pokrowcach nie wspomnę.

Ze zmian wiosennych to buda stanęła na osi hamowanej. Oś swoje przeżyła i wymagała dopieszczenia ale i to dało mi wyzwanie takie jak wymiana łożysk czego w życiu nie robiłem.
Obrazek
Stare łożyska wyszły z piasty w miarę sprawnie za pomocą młoteczka i śrubokręta. Nowe na noc wsadziłem do zamrażarki. Przeczytałem o tym chyba w którymś poście Zundappa. Nowe weszły na miejsce nawet bez ogrzewania piasty tylko na początek lekko dobiłem je za pomocą starego łożyska a potem delikatnie po obrębie aż doszły do końca. Założyłem nowe łożyska z krytą bieżnią.

Obrazek
Po długich kombinacjach z klamerkami postanowiłem jednak solar wkręcić w miarę na stałe. Bałem się jednak że dach ugnie się i klamerki zeskoczą z zaczepów a poza tym wymagało to by wiercenia ośmiu dziur w dachu.
Po kilka przymiarkach i żywiołowej dyskusji z Anią w Praktikerze przy w dziale z metalowym wszystkim naszym oczom ukazały się kątowniki gotowe na wymiar... Wystarczy podkręcić je pod śruby uchwytów w dachu, w solarze wkręcamy śruby a "fasolki" w kątownikach pozwalają na wyjęcie lub włożenie solara pod kątem. Wystarczy odkręcić 4 nakrętki (+ 4 kontrujące).

Czas nas gonił przed wyjazdem więc szybkie lutowanie złączek,
Obrazek
.. wcześniej do testów solar leżał przypięty gumami z hakami i kabelki były też...przyplątane... ale to był test stacjonarny.Teraz ruszaliśmy w trasę.

Po skręceniu do kupy solar wygląda tak.
Obrazek
Jako że ciągle nie mamy kapsułek na nakrętki to potem zasmarkałem śruby od rączek z powrotem silikonem.
Tym wątkiem zajmiemy się może po sezonie...przy malowaniu/polerowaniu czy czymkolwiek co da się z tą skorupą zrobić żeby wyglądała lepiej.

Do wyjazdu zostały dwa dni a ja na nowe bębny miałem tylko dwie felgi ... jechać bez zapasu?
Kilka telefonów i na drodze wymiany dostałem cztery koła od CC.
Obrazek
155x70R13 i nic nie obciera i nie wiem czy to jakaś autosugestia ale jakoś mniej szarpie na nierównościach... Tylko czy to za sprawą nowszej osi z lepszymi gumami czy większych kół???

Obrazek
Na końcu węża gazowego z szybkozłączką zamieszkała też nowa kuchenka.Kupiona w Letoy Merlin. .. Działa...gotuje i jak na razie nie wybucha;)...

Ruszyliśmy w trasę na zlot. Celowo lekko na około żeby zrobić +/-400km jednym rzutem jako test czy damy radę przy planowanym wypadzie w dalsze rejony podczas urlopu. Udało się. Zlot?...Co ja Wam będę opowiadał jak sami wiecie:).
Na Wodnej Farmie było tak fajnie i praktycznie wszystkie przeróbki zdały egzamin że zostaliśmy jeszcze kilka godzinek jako ostatnia załoga.
Obrazek

Czyli jak na nasze potrzeby solar 60W wystarcza. Fakt że na razie nie mamy małych "szkodników" które wymagają playaka, komputera i innych elektrogadżetów ale korzystamy z tabletów, radia, telefonów i do tego pełne oświetlenie naprawdę na "jasno". Jednej nocki zaspaliśmy z włączonym oświetleniem i następnego dnia rano ;) o 12:00 paski led świeciły się nadal a regulator migał na zielono - czyli akumulator pełny, ładowanie pulsacyjne.

Lodówka "Dziadek Elektrolux", który pamięta chyba czasy kiedy Burger King był jeszcze księciem(wiem wiem :oops: suchar), działał dobrze do momentu kiedy zaczęło wiać 50-70km/h.
Wtedy zdarzało się że gasł... Tylko zastanawia mnie tylko czy ta fajka na wylocie załatwia sprawę gaśnięcia przy takim wietrze?
W normalnych warunkach nie gasł ale tam nasza budka obrywała prosto w komin.
Tak czy inaczej zapasy "paszy" wymagały dobrego schłodzenia przed wielogodzinnym powrotem a że chcieliśmy już i butle upiąć do podróży to
lodówkę podłączyliśmy pod słupek z 230V. Na to Ares czyli dyżurny Wodnej Farmy wyraził swoje zdanie:
Obrazek

Teraz czeka nas montaż samego urządzenia najazdowego plus regulacja i prucie/szycie nowego przedsionka. Byle wyrobić się do zlotu w Miedznej choć kusi nas weekend "wyborczy" żeby zrobić wypad i oddać głos "gdzieś" w Polsce.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
cosi

Postautor: cosi » poniedziałek, 12 maja 2014, 17:43

Vvarior ogniwa dla Ciebie nawet jak spadną to nic im nie będzie

Obrazek
N126N (było mineło) +Volvo V70+..... szukam ale taniej do remontu dla majsterkowicza
http://www.v40.info.pl

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » poniedziałek, 12 maja 2014, 20:02

cosi pisze:Vvarior ogniwa dla Ciebie nawet jak spadną to nic im nie będzie

Dobrze by było żeby nie spadały. Ale myślałem nad używaniem solara jako blatu stolika turystycznego. Przyczepka stoi sobie w cieniu a niby stolik przed budką solarek się ładuje;).
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
vvarrior
Fanklubowicz
Fanklubowicz

Postautor: vvarrior » środa, 28 maja 2014, 01:10

Tym razem prace nad przyczepka przeniosły się się na zewnątrz. Na zewnątrz o tyle że udało nam się połączyć "starą" polską przyczepkę z nowym chińskim przedsionkiem.
Pomysł lekkiego przedsionka - bo przy powierzchni 6x3m waży tylko 11kg - rzuciłem w wątku: http://www.fanklub-niewiadowek.com/forum/viewtopic.php?f=31&t=4153&hilit=lekki+przedsionek. Wtedy Wodnik Szuwarek podrzucił fajne rozwiązanie na bazie namiotu tunelowego.
Trochę zabawy nożyczkami, trochę obszywania... tu głównie spisała się Ania i podczas ostatniego wypadu nad Omulew mieliśmy już nowy przedsionek.
Musimy jeszcze doszyć oczka na fartuch ponieważ część podłogi podnosi się do góry i robi właśnie za fartuch i tam wszyjemy długą gumę z hakami żeby zaczepiać za ramę przyczepki.
Jedyny minus to kolor... podoba się nam ale wszelkiemu robalstwu jeszcze bardziej i chyba kupie sobie atlas entomologiczny bo takiego przeglądu bzykających stworów to dawno nie widziałem...ale cóż natura;)
Obrazek
Obrazek
Tym samym nasz oryginalny wymagający dopieszczenia szmaty trafia na sprzedaż. Wymaga podcerowania tu i tam ale jak będzie czas podjechać zrobić fotki to trafi do działu sprzedam.
LandRover II Td5 + N132
RemontN132t
RemontN126e

Awatar użytkownika
Tarapukuara
Fanklubowicz
Fanklubowicz
Kontaktowanie:

Postautor: Tarapukuara » środa, 28 maja 2014, 05:30

Fajny:)
A mierzyłeś czas wyjścia z przyczepki? ;) p;
Bartek bartekatsp5brhkreukrorg 609-220-575 frotka a sport+126e
https://pomagam.pl/fundacjadlamartyny
http://www.ledats.pl żarówki led i panele słoneczne- załatwię spory rabat ;)
http://sp5brh.eu.org

Wróć do „Remonty”